Obavijesti

News

Komentari 13

Donald Trump najavio da šalje vojsku na granicu s Meksikom

Donald Trump najavio da šalje vojsku na granicu s Meksikom
1

Usprkos tome što su razbjesnili Trumpa, tisuće muškaraca, žena i djece iz Srednje Amerike nastavile su svoj put prema dalekoj američkoj granici, bježeći od nasilja, siromaštva i korupcije vlasti u svojim domovinama

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je najavio da šalje vojsku na američko-meksičku granicu u vrijeme dok karavana migranata iz Srednje Amerike nastavlja svoj put kroz Meksiko. 

- Iskoristit ću vojsku za ovu nacionalnu hitnu situaciju. Bit će zaustavljeni - napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu, referirajući se na migrante.

Usprkos tome što su razbjesnili Trumpa, tisuće muškaraca, žena i djece iz Srednje Amerike nastavile su svoj put prema dalekoj američkoj granici, bježeći od nasilja, siromaštva i korupcije vlasti u svojim domovinama. 

U četvrtak su krenuli iz Mapastepeca, gradića na jugozapadu Meksika koji se nalazi u blizini granice s Guatemalom. Tamošnji gradski službenik procijenio je da se u srijedu navečer u gradu nalazilo 5,3 tisuće migranata. 

Druga skupina od oko tisuću migranata također je započela svoj put iz Guatemale prema sjeveru.

Trump je u ponedjeljak graničnoj patroli i vojsci poručio da je migrantska karavana hitan slučaj. Glasnogovornik Pentagona u ponedjeljak je rekao da pripadnici Nacionalne garde već pomažu osoblju ministarstva domovinske sigurnosti na terenu, no da još uvijek nije zatražena dodatna pomoć ministarstva obrane. 

Trump i njegovi republikanci su karavane i migracije učinili jednim od važnijih političkih pitanja uoči izbora na polovici predsjedničkog mandata, koji se održavaju 6. studenog i na kojima će pokušati zadržati većinu u Predstavničkom domu i Senatu. 

To pitanje nije novo za Trumpa koji je tijekom predsjedničke utrke 2016. najavljivao da će na južnoj američkoj granici sagraditi zid. Taj plan se nije ostvario jer i dalje nisu osigurana sredstva, iako republikanci kontroliraju oba doma Kongresa i Bijelu kuću. 

Američki predsjednik je u travnju stoga naredio Nacionalnoj gardi da pomogne u osiguravanju granice u četiri jugozapadne savezne države. Na granicama u Texasu, New Mexicu, Arizoni i Californiji trenutno je raspoređeno 2,1 tisuća tih rezervista američke vojske. 

Trump je u travnju govorio i o slanju aktivnih vojnih snaga kako bi zaustavili ilegalnu imigraciju, pokrenuvši time raspravu u Kongresu i među pravnicima o raspoređivanju vojske na američkom tlu. 

Zakon iz 1870. ograničava upotrebu vojske na američkom tlu bez posebnog odobrenja Kongresa. No vojska može pružiti podršku snagama sigurnosti i činila je to više puta od 80-ih godina. 

Neki specifični statuti dopuštaju predsjedniku slanje vojske unutar države u slučaju nereda ili prirodnih katastrofa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa