Obavijesti

News

Komentari 11

Donald Trump pohvalio reakciju Koreje na otkazivanje summita

Donald Trump pohvalio reakciju Koreje na otkazivanje summita

Jako je dobra vijest da stiže srdačna i produktivna izjava Sjeverne Koreje, napisao je Trump na Twitteru, dan pošto je objavljeno njegovo pismo Kim Jong-unu u kojemu ga obavještava o otkazivanju susreta na vrhu

VIDEO

"Jako je dobra vijest da stiže srdačna i produktivna izjava Sjeverne Koreje", napisao je Trump na Twitteru, dan pošto je objavljeno njegovo pismo sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu u kojemu ga obavještava o otkazivanju susreta na vrhu planiranog za 12. lipnja u Singapuru i kritizira "neprijateljsko raspoloženje" režima u Pjongjangu.

"Vidjet ćemo uskoro kamo to vodi, nadam se prema trajnom miru i napretku", dodao je.

Pjongjang je suzdržano reagirao na vijest o otkazivanju susreta objavljenu istog dana kada je Sjeverna Koreja rekla da je "potpuno" demontirala svoj poligon za nuklearne pokuse.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvi zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Kye Gwan ocijenio je da je Trumpova odluka "doista vrijedna žaljenja", ali je ostavio mogućnost nastavka dijaloga rekavši da je Pjongjang spreman "sjesti u svakom trenutku i na bilo koji način razgovarati kako bi riješili problem".

'Nadamo se da će SAD i Koreja očuvati postignuti napredak...'
'Nadamo se da će SAD i Koreja očuvati postignuti napredak...'

Susret na vrhu u Singapuru trebao je biti prvi takav susret nekog aktulanog američkog predsjednika i člana Kimove dinastije. Napose je trebao okruniti razdoblje neviđenog popuštanja napetosti, ali se činilo da će biti veoma složen.

Washington traži "potpunu i nepovratnu denuklearizaciju (Sjeverne Koreje) koja će se moći nadzirati". Pjongjang je upozorio da se nikad neće odreći svog nuklearnog arsenala sve dok se ne bude osjećao siguran pred, kako kaže, američkom agresijom.

Analitičari: Odgoda susreta ojačala položaj Sjeverne Koreje

Objavom američkog predsjednika Donalda Trumpa da odgađa summit sa sjevernokorejskim vođom, čini se da je Kim Jong Un ostao s boljim kartama u rukama jer mu je odgoda omogućila da unese novu energiju u odnose s Pekingom te dodatno približila dvije Koreje, ocijenili su u petak analitičari.

Sam dan prije nego što će Trump odgoditi summit, američki dužnosnici su dali do znanja da taj povijesni susret između američkog predsjednika i predstavnika vladajuće dinastije u Pjongjangu ima sve šanse da se održi kao što je bilo predviđeno, 12. lipnja u Singapuru.

Trump otkazao sastanak: 'Kim je ljut i ne želim se naći s njim'
Trump otkazao sastanak: 'Kim je ljut i ne želim se naći s njim'

Nakon više desetljeća u slijepoj ulici, činilo se da je postignut stvarni napredak u jednom od najsloženijih političkih problema u svijetu, zahvaljujući, kako vjeruju pristaše Trumpa, njegovom pomalo ortodoksnom pristupu i sposobnosti da razgovora s izopćenikom iz međunarodne zajednice.

Pjongjang je oslobodio troje zatočenih američkih državljana, pristao zamrznuti testiranje balističkih projektila i čak uništiti jedini poznati poligon za atomske probe.

No, tek što se slegla prašina s uništene lokacije Punggye-ri, Trump je u pismu Kimu objavio da je summit mrtav.

"Trenutak u kojem je to pismo upućeno je vrlo upitan. Dolazi samo nekoliko sati nakon uništenja sjevernokorejskog poligona za nuklearne pokuse, čime Washington preuzima krivnju za nanošenje udarca diplomaciji, a Sjeverna Koreja se čini kao jedna razumna država", komentirao je Abraham M. Denmark, direktor programa za Aziju u Centru Wilson.

Pjongjang trenutno sve radi kako bi učvrstio taj dojam te govori da se radi o odluci "za žaljenje" i poručuje da je Sjeverna Koreja "u svakom trenutku spremna sastati se u četiri oka".

Putin i Macron se nadaju da će se Kim i Trump ipak sastati
Putin i Macron se nadaju da će se Kim i Trump ipak sastati

Sjevernokorejski zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Kye Gwan je podsjetio da je Sjeverna Koreja pozdravila napore predsjednika Trumpa da se ostvari povijesni summit te izjavio: "još jednom kažemo SAD-u da smo na bilo koji način otvoreni za rješavanje problema".

Denmark ocjenjuje da se, s obzirom na smirene i hladnokrvne reakcije sjevernokorejske strane, nastojanja Amerikanaca da održe pritisak na Pjongjang čine šuplja. Također vjeruje da će Kina sada otvorenije stati u zaštitu Sjeverne Koreje.

"Primjena sankcija neće više biti tako stroga i očekujem kontakte na visokoj razini (...) ukoliko SAD ponovo počne spominjati napad na Sjevernu Koreju, može se očekivati da će Peking puno jasnije izraziti volju da intervenira", dodao je analitičar.

Također vjeruje da je malo vjerojatno da će južnokorejski predsjednik Moon Jae-In, koji je iskoristio Zimske olimpijske igre kako bi pokrenuo detant sa svojim sjevernim susjedom, odustati od tog procesa, čak i po cijenu slabljenja savezništva sa SAD-om.

Go Myong-hyun, analitičar s Instituta političkih znanosti Asan, smatra da iskazana volja Sjeverne Koreje da dijalogu ostavi otvorena vrata daje Seulu pokriće da nastavi zacrtanim pravcem.

Trump upozorio Kima: Naša je vojska najjača, mi smo spremni
Trump upozorio Kima: Naša je vojska najjača, mi smo spremni

"Biti će drugačije nego prošle godine kada su Južna Koreja i SAD isticale snagu svog savezništva i vršile pritisak na Pjongjang. Moon će morati udvostručiti napore i jasno je da će nastaviti putem otvaranja i usredotočiti se na dijalog sa Sjeverom. Savezništvo između Južne Koreje i SAD-a biti će načeto", kazao je Myong-hyun.

Brojni analitičari se slažu da Trump, biznismen koji je postao predsjednik, možda nije uvidio svu složenost postupanja prema Sjevernoj Koreji. On će nastaviti zahtjevati "denuklearizaciju Korejskog poluotoka" kao jednosmjernu ulicu, jednostavno podrazumijevajući da Sjeverna Koreja mora "pospremiti u ormar svoj nuklearni arsenal".

Pjongjang, međutim, očito želi zadržati jedan dio nuklearnog naoružanja i istovremeno će tražiti smanjenje broja američkih vojnika u Južnoj Koreji i slabljenje saveza između Washingtona i Seula.

Nuđenje sastanka u četiri oka Pjongjangu, bez nekih konkretnih poteza prema eliminaciji svog nuklearnog arsenala, bilo je vrlo rizično, ocjenjuju analitičari.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.