Obavijesti

News

Komentari 178

Donosimo vam alternativne pravce: Kako jeftinije do mora

Donosimo vam alternativne pravce: Kako jeftinije do mora
2

Danas je prvi val ‘seobe’ naroda i prvi dan s 10 posto skupljim cestarinama. Vozači osobnih automobila sutra će cestarinu do Splita platiti 200 kuna, 19 više nego danas

VIDEO

Autobusne karte zasad neće poskupjeti zbog skuplje cestarine. Rekao nam je to Antun Presečki, predsjednik Udruženja cestovnog putničkog prometa pri HKG.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:52



- Veći problem od poskupljenja cestarina je fiskalizacija, koja je od 1. srpnja obavezna svim autobusima, pa su prijevoznici morali uložiti milijune da ispoštuju zakon - rekao je Presečki jučer dodajući da u udruženju o cijenama voznih karata nisu raspravljali.
U Autotransu Rijeka kažu da se poskupljenje odnosi samo na motocikle i osobne automobile, a ne i autobuse. Vozači osobnih automobila sutra će cestarinu do Splita platiti 200 kuna, 19 više nego danas. Kako se na autocesti troši i puno goriva, mnogi traže alternativne pravce za putovanja. Stara cesta prema Splitu dobra je, put je 60 kilometara kraći, a na najvećem dijelu se može voziti oko 90 kilometara na sat, pri čemu je potrošnja goriva mala. Najkraći put do Splita ide autocestom do Karlovca pa državnom cestom uz Rastoke i Plitvice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.



Do Rijeke je put starom cestom duži 18 kilometara, a putovanje, poštuju li se propisi, traje više od tri sata, dvostruko dulje nego autocestom. No nema cestarine, koja stoji 77 kuna. Oni koji nastavljaju prema Istri ili Umagu moraju proći kroz tunel Učka, koji stoji 33 kune.

Do Umaga se brže stiže preko Slovenije. No za vožnju slovenskim autocestama treba kupiti vinjetu. Ostaje li se dulje od sedam dana, trebat će kupiti dvije najjeftinije po 15 eura ili mjesečnu za 30 eura.

Onima koji iz Zagreba do Istre i natrag idu četiri puta na godinu preko Slovenije isplati se uzeti godišnju vinjetu za 110 eura. To je oko 815 kuna, a autocesta i tunel u jednom smjeru stoje 110 kuna. Ako se po Istri vozi Ipsilonom, još je skuplje.

Iz Osijeka do mora je najkraći put preko BiH. Može se uštedjeti i kupujući gorivo u BiH, gdje je eurosuper više od 30 lipa jeftiniji nego kod nas. 

Podatke o dužini i trajanju puta te potrošnji preuzeli smo sa stranice HAK-a za osobni automobil koji troši osam litara eurosupera na 100 kilometara.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...