Obavijesti

News

Komentari 51

Dopuštenje za prevaru: Potpiši prvo, a tek onda otvori paket

Dopuštenje za prevaru: Potpiši prvo, a tek onda otvori paket
1

OVISI O DOSTAVLJAČU Zakon ne propisuje da primatelj mora moći otvoriti poštansku pošiljku prije uručenja, što znači da tek nakon potpisa može provjeriti što mu je stiglo

VIDEO

Dostavili su mi kupljeni štednjak, a nakon što sam ga otpakirao, vidio sam da je oštećen. Jesam li smio otpakirati pošiljku prije preuzimanja, pitao nas je čitatelj.

- Prema Zakonu o poštanskim uslugama, nije predviđena mogućnost primatelja da otvori poštansku pošiljku prije propisnog uručenja. To znači da primatelj tek nakon potpisa o primitku i plaćanju otkupnog iznosa može otvoriti pošiljku - navode u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Nemaju vremena čekati 

No dostavna služba može odrediti drukčije u svojim Općim uvjetima poslovanja. Tako Hrvatska pošta dozvoljava otvaranje paketa prije potpisivanja primitka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Primatelj smije provjeriti ispravnost pošiljke jer tako može obiti primitak oštećene pošiljke ili pošiljke s neželjenim sadržajem. Ako je primatelj u prisustvu dostavljača provjerio svoju pošiljku i odbio njezin primitak, može podnijeti prigovor uz zapisnik u njegovu prisustvu - objasnili su nam iz Hrvatske pošte.

Kod DHL-a treba prvo potpisati primitak, pa provjeriti sadržaj, a u GLS-u kažu primatelj pošiljke može provjeriti sadržaj prije potpisivanja primitka samo ako je ambalaža oštećena ili otvarana i tada sastavljaju zapisnik.

Iz tvrtke In Time kažu da primatelj smije otvoriti pošiljku i provjeriti njezin sadržaj u prisustvu dostavljača. U nekim dostavnim službama kažu kako nemaju vremena čekati provjeru.

- Posao kurira podrazumijeva samu dostavu paketa. Zbog premalo vremena, otvaranje paketa i provjera njegova sadržaja u prisustvu kurira nije praksa u kurirskim službama - odgovorili su nam iz DPD-a.

I Intereuropin dostavljač ne mora čekati da primatelj pregleda pošiljku. Slično je i u Overseasu.

- Nakon što uruči paket, dostavljač nije dužan pričekati da primatelj provjeri pošiljku. Ako primatelj uvjetuje prihvat pošiljke time da dostavljač bude prisutan pri kontroli, smatrat će se da ju je primatelj odbio prihvatiti te će ju vratiti pošiljatelju - rekli su.

No, ako je netko naručio preko internetskog oglasnika i plaća pouzećem, Overseas neće novac odmah proslijediti pošiljatelju.

- Kupac može do dva dana nakon isporuke prijaviti pošiljatelja za prevaru i dobit će svoj novac - navode iz Overseas Expressa.

Isplata nakon dva dana 

Kad kupac prijavi pošiljatelja da mu je umjesto vrijednog mobitela poslao primjerice cjepanicu ili “ciglicu” kave ili kamen, Overseas će doći po paket i provjeriti što je u njemu. Ponovo će ga izvagati te pregledati snimke kamera. Navode da tako štite pošiljatelje od lažnih optužbi primatelja. Privatni pošiljatelj se, ako ga je netko prijavio za prevaru, mora identificirati kako bi mu proslijedili novac. Ne učini li to, Overseas će vratiti novac primatelju. Njihovi kuriri obavezno zovu primatelja prije isporuke, a kod In Timea, GLS-a i DHL-a najavu treba posebno tražiti. HP i DPD šalju SMS s okvirnim vremenom uručenja pošiljke.

Kupnja od privatnog prodavatelja opasna je zato što kupca ne štiti Zakon o zaštiti potrošača.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a