Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatica u uporištu džihadista: S Dorom Bilić je i njezina kći?

Da će njezin povratak biti nezgodan s obzirom na okolinu, to nitko ne dvoji. Meni kao bratu je draže da je ona tu nego tamo u Siriji. Volio bih da njoj bude bolje, kaže Dorin brat Antun

Dora Bilić (32) navodno je viđena prije dvadesetak dana u selu Baguz, posljednjem uporištu IS-a u Siriji. U ministarstvu vanjskih poslova još se nisu očitovali je li im se ona obratila za pomoć i koje su im uopće mjere na raspolaganju.

Ona je prije sedam godina zajedno sa svojim suprugom Senadom Avdićem otišla u Siriju i pridružila se ISIL-u. Prema posljednjim informacijama, s njom se u Siriji nalazi i njezina kći, koja ima 5 ili 6 godina, piše Slobodna Dalmacija. Malenu je dobila u braku sa Senadom Avdićem zvanim Čađo, koji poginuo, navodno u borbama u Iraku. 

Foto: Večernji list

 

Dorin brat, Antun Bilić, rekao je za Slobodnu Dalmaciju da se ona obitelji može javiti na iste adrese kao i nekada, a dodao je i da oni ne znaju ni koliko Dora ima djece, s kim je u braku i slično.

 - Da će njezin povratak biti nezgodan s obzirom na okolinu, to nitko ne dvoji. Meni kao bratu je draže da je ona tu nego tamo u Siriji. Volio bih da njoj bude bolje, a ja ću se sa svojim djelima sam nositi - rekao je Antun i dodao da ona na obitelj uvijek može računati.

HRVATICA DŽIHADISTICA Senad zbog Dore ostavio ženu, pa su skupa postali borci ISIL-a

Agencijske informacije govore da je nastavljena evakuacija iz Baguza, područja stiješnjenog na samo nekoliko četvornih kilometara. Prema istim izvorima, Kurdsko-arapska koalicija (SDF) do sada je prihvatila oko 15 tisuća žena, djece i bivših boraca. SDF je 9. veljače najavio završni udar na to područje, ali želja im je da sve prođe sa što manje žrtava. Navodno su najuporniji ISIL-ovci prokopali mrežu tunela i ne kane se predati bez ispaljenog metka.

FILE PHOTO: U.S. forces set up a new base in Manbij BORBA ZA BAGHOUZ Rat u Siriji: Ide žestoka bitka za posljednju enklavu islamista

Amerika pritišće ostale zemlje da svaka država primi svoje državljane koji bježe od poraženih islamista, a taj proces ne ide u svim zemljama jednako. U Engleskoj razmatraju slučaj Shamine Begum, koja je s 15 godina napustila Veliku Britaniju i nedavno je zatražila dopuštenje za povratak. Oni sve takve povratnike namjeravaju procesuirati, a neki predlažu i da im se oduzme državljanstvo.

U Hrvatskoj to nije moguće jer prema važećem Zakonu o državljanstvu, ono se može oduzeti u tri slučaja – otpustom, odricanjem i međunarodnim sporazumima. 

Dorina prekretnica u životu bio je odlazak u London

Zagrepčanka iz ugledne obitelji, odgajana u katoličkom duhu, šokirala je svoje bližnje prelaskom na islam. Dora je nakon izvrsnih ocjena u srednjoj školi upisala Pravni fakultet, no nakon što je shvatila da joj taj studij 'ne predstavlja izazov', educirala se za posao fizioterapeutkinje.

Govorila je nekoliko stranih jezika, voljela je putovati Europom i posjećivati muzeje, a prekretnica u njezinu životu događa se s dolaskom u London. Ondje je upoznala prvog supruga, tada još kršćanina, no njezin odabranik ubrzo prelazi na islam i pristupa radikalnim muslimanskim organizacijama.

Njegov utjecaj bio je na Doru iznimno snažan pa se i ona odriče svoje vjere i odabire islam. Brak, međutim, nije potrajao. Dora je napustila supruga jer joj nije bio dovoljno ekstreman. Stoga je nakon razvoda, potkraj 2012. godine, odlučila potražiti nekog po svom ukusu, znatno radikalnijeg, pa ga je i pronašla u ozloglašenoj Gornjoj Maoči.

Upoznala je Senada Avdića, zvanog Čađo, koji je u to vrijeme živio u selu blizu Brčkog sa suprugom i djecom. Nakon susreta s Dorom, brak je propao, a par se ubrzo preselio u Siriju. Dobili su i dijete. Prema izvješću SOA-e, ondje je Dora 2014. i ranjena, u napadima koalicijskih zrakoplova koji su bombardirali položaje ISIL-a.

Tema: Hrvatska

Komentari (134)
  • je, je antune... primi i zetove pa zajedno sa njima u 3.p.m.

    2. 3. 2019,   09:25
  • Jbg izabrala je svoj put i nema povratka.

    2. 3. 2019,   09:07
  • Mi Hrvati ne volimo teroriste,neka prvo vrati Salopeka živog a onda ćemo vidjeti

    2. 3. 2019,   09:16