Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Objavio video djece koja sjede na himnu, DORH ga neće goniti

None Foto: PIxsell 2

Ivana Penavu kazneno su prijavili zbog videa koji je objavio na presici na kojoj je rekao da je u Vukovaru još prisutna velikosrpska politika. Na snimci su djeca srpske nacionalnosti koja nisu ustala na himnu

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u siječnju je na presici objavio video s nogometne utakmice prozvavši djecu srpske nacionalnosti što nisu ustala na hrvatsku himnu.

Vukovar: Konferencija gradonačelnika Penave o subotnjem prosvjedu čiji je i inicijator UTVRĐUJU SVE OKOLNOSTI Penava objavio snimku djece: Uključili su se policija i DORH

Video je objavljen i na službenim stranicama grada, a maknut je tek nakon nekoliko dana, nakon što je reagirala pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

U slučaj su se, nakon kaznene prijave jedne političke stranke i građanina uključili policija i DORH, ali Penava neće kazneno odgovarati.

- Kaznena prijava zbog djela povrede privatnosti djeteta i javnog poticanja na nasilje i mržnju je odbačena jer nije utvrđeno da postoje elementi kaznenog djela, obzirom da prezentacija i izjava ne sadrže izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine. Također, nije utvrđeno ni da postoji ugrožavanje dobrobiti djeteta - objavljeno je na službenim stranicama DORH-a.

'Nisam htio dovesti bilo koje dijete u opasnost'

Podsjećamo, Penava je u siječnju imao konferenciju za novinare povodom 21. obljetnice mirne reintegracije. Tada je rekao kako je u Vukovaru još prisutna velikosrpska politika i objavio je video s nogometne utakmice finala Kupa Vukovara.

Prozvao je tada djecu koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku da nisu ustala na hrvatsku himnu.

- Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga šutjeti na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sjede na istu tu himnu - rekao je Penava, nakon čega je videozapis objavljen i na stranicama grada.

PRAVOBRANITELJICA GA UPOZORILA Penava maknuo snimku s web stranice grada: 'Došao je dopis'

Policija je provela istragu, a DORH je odlučio kako nema elemenata kaznenog djela, iako su politički predstavnici srpske nacionalne manjine i neke oporbene stranke u Vukovaru smatrale kako je Penava objavom snimke ugrozio djecu kojoj se na istoj snimci vide lica.

- Htio sam ukazati na sustavno djelovanje na određen broj djece u Vukovaru koju se uči da ne vole i ne poštuju državu u kojoj se nalaze. Zadnje što mi je bio cilj je dovesti bilo koje dijete u opasnost. Nažalost, ostaje pitanje, ali tim će se baviti pravobraniteljica i institucije, tko to sustavno djeluje na tu istu djecu i tko ih instruira i čini od njih mlade nezadovoljne ljude koji ne vole hrvatsku državu ni bilo što što je hrvatsko - rekao je u siječnju vukovarski gradonačelnik. 

Tema: Hrvatska

Komentari (201)
  • Nema ustajanja ..nema čirilice..nema prava manjina..nema povlastica...sve tim redom pa nek leže ak oče

    20. 8. 2019,   10:21
  • Ostavite djecu ali bi se Hrvatske institucije trebale pozabaviti njihovim učiteljima...

    20. 8. 2019,   10:41
  • dio koji meni nije jasan je zašto država financira taj paralelni obrazovni sustav. nek osnuju srpske privatne škole pa nek uče tamo kako su srbi izgradili piramide, otkrili ameriku i ostalo. sam čin je blago rečeno bezobrazluk

    20. 8. 2019,   10:12