Obavijesti

News

Komentari 99

DORH vari po Uljaniku, kupci otkazuju naručene brodove...

DORH vari po Uljaniku, kupci otkazuju naručene brodove...
1

Tek su se vratili u škver, a račun Uljanika je opet blokiran. U Jadranskom sindikatu vjeruju da će to riješiti prije sljedeće isplate plaća te se pregovara s ‘otkazivačima’

VIDEO

Nakon što je u ponedjeljak kompanija Siem Shipping odustala od gradnje četiri ugovorena broda u Uljaniku, uslijedio je novi udar na naše brodogradilište. Od jučer im je blokiran račun.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:25

Radnici su nastavili raditi na četiri broda od kojih su dva u poodmakloj fazi gradnje, a dva tek na početku. I dalje su nezadovljni i zabrinuti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Najveća je bojazan da za ovo što smo do sada odradili nećemo dobiti ništa. To je scenarij u slučaju da se odustane od gradnje. Trenutno se pregovara s brodovlasnikom kako bismo ipak završili tu narudžbu - pojašnjava trenutnu situaciju u Uljaniku Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata. Uljak s ta četiri broda ima ugovore za još njih osam.

- Ukupno imamo narudžbe za 12 brodova. Nadamo se da brodovlasnici neće više odustajati i da će se javljati novi, jer bez obzira na sve, kvaliteta naših brodova je neupitna - kaže Cerovac. Oglasili su se i iz Uljanik grupe gdje navode kako s vlasnikom pregovaraju da se ne otkazuje ugovor za brod koji je već 70 posto izgrađen, a trebao bi služiti za prijevoz automobila i kamiona.

- Ostala tri projekta, gradnje 515, 524 i 525, u vrlo su niskoj fazi realizacije, pa ne predstavljaju značajniji teret za Program restrukturiranja, štoviše provedbom Programa Uljanik napušta tzv. srednje složenu nišu brodova i više neće graditi brodove za prijevoz automobila i kamiona - kažu iz Uljanika. Dok oni pregovaraju s brodovlasnicima, dokumentaciju Uljanik grupe skenira DORH. Paralelno im je blokiran račun, a tko stoji iza blokade još nema službenih informacija. Ono što se zna jest da dugovi Uljanika prema dobavljačima iznose oko 760 milijuna kuna.

- Nemamo još informacije o konkretnim iznosnima, a radi se o velikim svotama koje potražuju kooperanti i dobavljači. No zadnjih godina smo bili 100 puta s blokiranim računom i svaki put smo problem riješili, pa vjerujem da ćemo i ovoga puta - kaže Cerovac. Iz brodograditeljskih krugova doznajemo da su u opasnosti i drugi poslovi zbog ovih otkazivanja. Naime, Danko Končar je takoreći pred potpisivanjem ugovora za desetak putničkih brodova ukupno vrijednih milijardu dolara, no brodovlasnici s kojima pregovara, ne žele imati posla sa sadašnjom upravom Uljanika. Nemaju povjerenja. Inače, riječ je o putničkim brodovima veličine od 100 do 300 metara.

Horvat: Država će preuzeti opterećenja za dva otkazana broda

Otkazanu narudžbu ugovora o gradnji četiri broda Uljaniku, te izvide koje po nalogu Državnog odvjetništva provodi policija u pulskoj Uljanik grupi uslijed čega su joj u ponedjeljak blokirani računi u utorak je u Karlovcu komentirao ministar gospodarstva Darko Horvat. Upitan hoće li Vlada tvrtki dati jamstva rekao je da ne, a pogotovo ne onima koji su nas u takvu situaciju doveli, te dodao. 

- Četiri broda koja su otkazana u proteklih nekoliko dana, obveze koje Uljanik grupa, odnosno Uljanik brodogradnja kao određeni avans uzeo ta četiri broda je negdje na razini 30-ak milijuna eura. U ovom trenutku za razliku od nekih koji mudro šute i spavaju zimski san, a spavali su ga proteklih pet godina, Hrvatska Vlada pokušava barem za ta dva broda skinuti to opterećenje i osigurati kontinuitet i isporuku ta dva broda. 23.6 i 4.6 milijuna eura koji kao nekakav teret ovoj Vladi stoji su na ta dva broda. Pokušat ćemo sa vlasnicima anulirati, ta dva broda završiti, a dva broda za koja su uzeta jamstva, na razini su 5 milijuna eura koja će Uljanik grupa jednog dana morati platiti - rekao je Horvat, te dodao da su u suradnji s DORH-om pokrenuli određene aktivnosti, a po okončanim izvodima DORH-a i policije u Uljaniku će donijeti planove i odluke o tome što i kako dalje, te pojasnio da je izvide policije i DORH-a u Uljanik pokrenuo glavni državni odvjetnik temeljem informacija o provedenom financijskom nadzoru tvrtke.

 Rekao je i da u ovom trenutku ne zna što radi Pula niti Istarska županija, ali i da su optužbe izrečene u utorak na teret Vlade obična smicalica i dječja igra, te poručio sa se on ne bi igrao na ovakav način i skrivao u Zagrebu i Bruxsellesu, već bi kako im je i preporučio da nakon isplate plaće za 8. mjesec zasuću rukave i pronađu kolateral, da bude potrebe za bilo kakvim kreditom da ga mogu uzet i da radnicima mogu dati plaće za deveti mjesec. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...