Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dosad umrlo 1000 ljudi, Indija upozorava na nove poplave

None Foto: Reuters

Prema podacima federalnog ministarstva unutarnjih poslova, u nesrećama uzrokovanim snažnim kišama u devet najpogođenijih saveznih država je od lipnja do 15. kolovoza poginulo 1.058 osoba.

Indija je u nedjelju izdala nova upozorenje zbog mogućih poplava u sjevernim dijelovima države nakon što je diljem zemlje zbog monsunskih kiša do sad umrlo više od tisuću ljudi.

Indijska monsunska sezona koja traje od lipnja do rujna donosi jake kiše koje su bitne za poljoprivredu, ali uzrokuju ogromne štete i stradanja. 

Prema podacima federalnog ministarstva unutarnjih poslova, u nesrećama uzrokovanim snažnim kišama u devet najpogođenijih saveznih država je od lipnja do 15. kolovoza poginulo 1.058 osoba.

Više od 18 milijuna ljudi zahvaćeno je poplavama diljem zemlje.

U zapadnoj saveznoj državi Maharashtra zabilježen je najveći broj smrtno stradalih - 245.

Većina smrti uzrokovana je utapanjem, urušavanjem zgrada i klizištima. Neki su živote izgubili i zbog udara struje te ugriza zmija, rekli su dužnosnici.

Vlasti sjevernih planinskih saveznih država Himachal Pradesha, Rajashtana i Punjaba u nedjelju su izdale novo upozorenje od poplava.

U tim državama posljednjih 48 sati pada snažna kiša, a meteorološki zavod predviđa kako će se kiše nastaviti i tijekom iduća dva dana.

Zbog klizišta je blokirano nekoliko cesta u Himachal Pradeshu, uključujući i važnu autocestu.

Višak vode koji se ispušta u rijeke iz brana u Himachal Pradeshu mogao bi poplaviti niža područja u državi, kao i susjedni Punjab, rekao je dužnosnik države jedinice za upravljanje katastrofama.

Jedanaest pokrajina u državi Rajasthan, sklonoj sušama, primilo je više od prosječne količine kiše za ovu sezonu zbog čega je poplavljeno nekoliko rijeka i kanala, izvijestio je televizijski kanal NDTV.

Komentari (2)
  • Zbog nevjerovatne prenapućenosti(500 stanovanika na četvorni kilometar) i mnogobrojnosti (miljardu i trista milijuna stanovnika),Indija neće imati izbora i vrlo brzo će morati ratovati za nove teritorije. Kašmir je tu samo uvod..

    18. 8. 2019,   22:25