Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Došao sam vam očitati plin': A onda bi ih masakrirao sjekirom

None Foto: screenshot/Youtube

Vladimir Ionesjan, prvi sovjetski serijski ubojica koji je postao poznat po čitavoj državi, početkom 60-ih godina ulazio bi u stanove predstavljajući se kao radnik plinske službe koji je došao očitati plin i provjeriti opremu

Najgori ruski serijski ubojica u povijesti, bivši policajac Mikhail Popkov, u ponedjeljak je osuđen za silovanja i ubojstva 56 žena. Donosimo vam priče o najgorim ruskim serijskim ubojicama, krvolocima koji su sijali strah u Rusiji i u bivšem SSSR-u...

Nadimak mu je bio Mosgaz jer tako se zvala moskovska plinska služba za koju je glumio da radi. Vladimir Ionesjan, 27- godišnji ubojica sa šubarom i sjekirom, bez problema je ulazio u tuđe stanove, ubijao žrtve i uzimao vrijednosti iz njihovog stana. Prvi put je ubio u prosincu 1963. godine, a samo mjesec i pol kasnije je uhićen. Istraga je kratko trajala i o njoj sovjetski tisak nije izvještavao. Mosgaz je strijeljan dva tjedna nakon uhićenja. Svoje žrtve ubijao je malenom sjekirom, koju je kupio u sportskoj trgovini.

Lagao da je agent KGB-a

Vladimir Ionesjan rođen je 1937. godine u obitelji Armenaca u Gruziji koja je tada bila dio SSSR-a. Završio je glazbenu školu, a nakon toga je upisao Konzervatorij. Radio je kao umjetnik u Teatru glazbene komedije gdje se zaljubio u balerinu Alevtinu Dmitrievu. No nju su otjerali iz kazališta jer navodno nije bila dovoljno talentirana. Zaljubljeni Vladimir je ubrzo zbog nje ostavio ženu i djecu i otputovao u Moskvu. 

Ljubavnici, za kojom je bio potpuno lud, lagao je da je tajni suradnik KGB-a i da će joj njegove veze pomoći da postane primadona Boljšog teatra. Također pričao joj je da će uskoro naslijediti veliko bogatstvo.

MONSTRUM IZ RUSIJE Ubio 78 žena! Ako bi pristale izaći s njim, to je značilo smrt

Ukrao bi im džemper, naliv pero, čarape..

Žrtva njegovog prvog ubojstva bio je 12-godišnji dječak. Otvorio mu je vrata, a on ga je sasjekao i ukrao mu džemper, šezdeset rubalja(što je tada bila polovina radničke plaće prosječnog radnika), bočicu kolonjske vode i sunčane naočale.

Za nekoliko dana Ionesjan je počinio još nekoliko ubojstava. U jednom stanu njegova žrtva ponovno je bio dječak, a tom je prilikom ukrao sako, jaknu i naliv-pero. U drugom stanu potom je ubio staricu. Njoj je od ukrao džepnu svjetiljku i malu količinu novaca. Kad mu je vrata otvorila 15- godišnjakinja, silovao je i pokušao ubiti, no ona je preživjela. Slučaj 'Mosgaz' nakon toga je dobio status posebno važnog. Uhvatili su ga vrlo brzo, nakon samo nekoliko tjedana od početka potrage.

Posljednje ubojstvo odigralo se početkom 1964. godine Ubio je 46- godišnju ženu. Njoj se predstavio kao zaposlenik stambenog ureda. Čak je dvadeset puta u nju zario sjekiru. 

Najvrjednija stvar koju je taj put ukrao bila je televizor. Uzeo je još 30 rubalja, sat i tri para čarapa.

Pronašli ga bez problema

Ubojstva nije planirao, a motivi nisu do kraja razjašnjeni. Službeno, motiv je bila krađa iako se on nije domogao nikakvih pretjerano vrijednih stvari.

Pronašli su ga nakon krađe televizora po automobilu s kojim je došao. Najprije su došlu u stan gdje je živio s Dmitrievom. Iznenađena balerina bila je sama u stanu. Priznala je da je Ionesjan otputovao u Kazanj, kamo je i sama trebala uskoro otići. Suradnicu kriminalne istrage našminkali su da izgleda kao Dmitrieva te su ga bez poteškoća uhitili na peronu željezničkog kolodvora Kazanj  gdje je čekao svoju balerinu. 

Streljan je 31.siječnja 1964. godine.

Tema: History

Komentari (4)
  • Tako se to radi, nema tu puno mudrovanja i suđenja te nabijanja sudskih troškova državi već po zasluzi metak u .čelo i amen!

    11. 12. 2018,   07:21
  • Koliko je puta nakraju bio uhićen?Zvucite kao moj dvogodisnjak kad pokušava prepričati neki događaj pa se sav jadan spetlja

    11. 12. 2018,   08:06
  • Ukrao je naliv pero , đepnu svjetiljku, čarape, polovnu kolonjsku vodu... ma gdje ste sve te gluposti pronašli.Baš netko od obitelji zna što fali u stanu, pogotovo tako bizarne stvari.Kad vam netko provali u stan vi odmah primjetite da vam fale čarape hahahahahaa. Totalne nebuloze pišete.

    11. 12. 2018,   18:59