Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dossier štrajk: Prosvjetari ne odustaju, uz njih su i fakulteti

Glavni razlog jednog od najmasovnijih štrajkova među prosvjetarima dosad je taj što u javnim službama svi imaju jednaku osnovicu, ali različite koeficijente

U Osnovnoj školi Poreč u dane štrajka nije došao niti jedan učenik, pa smo zahvalni roditeljima na toj podršci, rekla nam je sindikalna povjerenica te ustanove, ujedno učiteljica engleskog jezika, Dunja Klarić.

Glavni razlog jednog od najmasovnijih štrajkova među prosvjetarima dosad je taj što u javnim službama svi imaju jednaku osnovicu, ali različite koeficijente.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- U konačnici to rezultira time da učitelji imaju manju plaću, a ona iznosi od 5000 kuna za učitelja početnika pa do 7000 kuna za dugogodišnjeg učitelja mentora - pojašnjava nam Klarić. Napominje i kako rješenje koje je ponudio premijer Andrej Plenković učiteljima i nastavnicima nije zadovoljavajuće. Premijer bi povećao osnovicu, ali time bi svi oni koji imaju viši koeficijent ponovno imali i veću plaću, a učitelji bi ostali na istome, što ne žele prihvatiti.

- To je ponižavanje prosvjetnih radnika - rekla nam je povjerenica Klarić.

JOŠ SU U ŠTRAJKU Premijer pozvao je sindikate na razuman pristup, ali i dijalog

Na naše pitanje hoće li i dalje štrajkati i hoće li se to u konačnici odraziti na nastavni plan objasnila nam je da nastavak štrajka u OŠ Poreč zasad neće ništa bitno poremetiti jer fond određenih sati je u planu. Gotovo istu stvar potvrdili su nam i drugi učitelji porečke, kao i ostalih škola. Mnogi od njih žale se da im posao ne završava nakon održavanja nastave.

Štrajk koji je počeo prije točno dva tjedna i dalje se nastavlja. Prosvjetni radnici ne odustaju od svojih zahtjeva da im Vlada poveća koeficijente složenosti poslova za 6,11 posto, a prijedlog premijera Andreja Plenkovića da svim zaposlenima u javnim službama podigne osnovicu za 6,12 posto sindikati odbijaju.

Zagreb: Dolazak ministara na sjednicu užeg kabineta Vlade RH 'proračun ima ograničenja' Marić je najavio sastanke o osnovici pa i o koeficijentima!

No do nekog pomaka ipak dolazi. Jučer nakon užega kabineta Vlade premijer je s ministrima Blaženkom Divjak, Zdravkom Marićem i Josipom Aladrovićem dogovorio da ponovno krenu u razgovore sa sindikatima.

- Imamo sastanak u petak sa sindikatima javnih, a u ponedjeljak sa sindikatima državnih službi, tema je osnovica - potvrdio je novinarima ministar financija.

Do dogovora, štrajk se nastavlja. Danas štrajkaju škole u Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji. Jučer se pedesetak članova sindikata osnovnih i srednjih škola okupilo kraj HNK, odakle su “oboružani” zastavama i harmonikom krenuli na Markov trg.

VRDOLJAK: 'Na dobrom smo putu rješenja za obrazovnu reformu i plaće...'

Članovi Hrvatskog sindikata učitelja i Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske nastupili su kao sindikalni “Band aid Škole za život”, potaknuti mnogim videosnimkama svojih kolega koji u školama pjevaju prosvjedne pjesme.

Vlada priznala nepravilnosti 

No tek treba vidjeti hoće li Vlada čuti prosvjedni pjev.

Željko Stipić iz sindikata Preporod objasnio nam je zašto sindikati ne pristaju na premijerov prijedlog povećanja osnovice plaća. Naime, temeljnim kolektivnim ugovorom definirano je da proračunska osnovica za sve zaposlene u javnim službama - prosvjetare, zdravstvene radnike, policajce, vatrogasce i slično - iznosi 5240 kuna.

PRAZNE KLUPE Štrajk u Poreču: 'Nije došao ni jedan učenik, hvala roditeljima'

- Taj se iznos množi s koeficijentom složenosti posla, dodatkom na godine staža, koji iznosi 0,5 posto po godini, te mnogim dodacima. Osnovni problem je što kod nas u školstvu vrlo malo zaposlenika ima dodatke, a u zdravstvu svi zaposleni imaju te dodatke - objašnjava Stipić.

Prema njegovu mišljenju, postoje dva izlaza iz ove situacije.

- Jedan je da Vlada poveća koeficijente složenosti poslova, no svjesni su da je teško očekivati to napraviti u obrazovanju, a da pritom drugi javni službenici neće ustati. Drugi izlaz je da se sindikate vrati u pregovore za granske ugovore i da dodaci na plaću budu jednaki za sve - kaže Stipić. Granski ugovori, inače, ne definiraju plaće javnim službenicima nego oni donose uvećanja na plaće, kao, primjerice, rad u otežanim uvjetima, smjenski rad i slično.

Danas štrajkaju i fakulteti 

- Štrajk se neće urušiti sam od sebe, vjerojatnost je ista tome kao da snijeg padne u lipnju. Najveći benefit ovog štrajka jest taj što će se, zahvaljujući pritiscima u obrazovanju, povećati osnovica svim zaposlenicima u javnim službama. Drugi benefit je taj što je Vlada konačno priznala da postoje nepravilnosti i da je prosvjeta u nepovoljnijem položaju naspram drugih. Treće, što je izuzetno važno, jest to što je štrajk homogenizirao ljude u zbornicama, a dobro je i što roditelji djece podržavaju našu akciju - zaključuje Stipić.

VIDEO: ŠTRAJK SE NASTAVLJA U četvrtak nema nastave u tri županije: Štrajkaju i fakulteti

Od danas će se prosvjetarima pridružiti i zaposleni u sustavu visokog obrazovanja. Štrajk počinje i na sveučilištima, veleučilištima, fakultetima, visokim školama, institutima, uključujući i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu. Štrajk će biti jednodnevan, a u planu je štrajkati jednom ili dvaput tjedno, najavio je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Sindikat, uz zahtjev povećanja koeficijenta složenosti poslova, zahtijeva i izravnanje koeficijenata predavača, koji iznosi 1,358, s koeficijentom asistentima, koji iznosi 1,406. Asistent, istaknuli su iz sindikata, ima 500-tinjak kuna veću plaću od predavača, kojemu je bruto mjesečna plaća oko 9000 kuna. Ribić očekuje dobar odaziv.

Komentari (80)
  • Zbog čega točno štrajkaju ovi sa fakulteta? 90% posla im obavljaju asistenti, nisu nikad dostupni. Šta se oni bune.

    24. 10. 2019,   11:20
  • Kad ide porezna reforma koja će rasteretiti realni sektor koji puni proračun iz kojeg javni sektor dobiva plaću?

    24. 10. 2019,   11:09
  • Kad vidim da profesori s fakulteta štrajkaju dođe mi muka. 70% profesora ne zaslužuje plaću ako ne i više, kad se sjetim na fakultetu kako to "odrađuju" dao bi im svima otkaz a ne. Većini je posao profesora na drugom mjestu, a primarno rad u nekim firmama pa onda studenti ispaštaju samo tako. Nadoknade, odjednom nema predavanja jer eto profesoru se digla ona stvar ima negdje nešto.

    24. 10. 2019,   11:25