Obavijesti

News

Komentari 260

"Dosta je poniženja, iz doma ćemo otići samo ako nas ubiju"

"Dosta je poniženja, iz doma ćemo otići samo ako nas ubiju"
12

Iz kuće u kojoj Marijan s obitelji živi pune 34 godine mora se iseliti za nepunih tjedan dana. U protivnom će šesteročlanu obitelj Grad Zagreb deložirati u ponedjeljak, 23. svibnja

VIDEO

Ovo će biti krvava, a ne Nova Branimirova. Mogu me samo upucati, a ne deložirati, jer ja iz svoje kuće ne idem, započeo je priču Marijan Brčina (66), vlasnik posljednje kuće koju žele srušiti kako bi proširili Branimirovu ulicu.

POGLEDAJTE VIDEO: Potresna izjava Marijana

Pokretanje videa...

00:25

Iz kuće u kojoj Marijan s obitelji živi pune 34 godine mora se iseliti za nepunih tjedan dana. U protivnom će šesteročlanu obitelj Grad Zagreb deložirati u ponedjeljak, 23. svibnja.

U trošnoj kućici koja stoji na putu novoj cesti, osmijehe i suze dijele Marijan, njegova supruga Rajka, sinovi Predrag i Nenad, snaha Romana te dvogodišnja unučica Lucija.

- Ostao sam ovdje živjeti nakon smrti jedne bake koju sam uzdržavao, a koja je imala stanarska prava. Kad sam se vratio iz rata, kuću sam najprije dobio u najam, a onda je i otkupio za 37.000 kuna – prisjeća se Marijan Brčina, ratni vojni invalid. Dodaje da neće dopustiti da razdvoje njegovu obitelj. Naime, Grad Zagreb je Marijanu, supruzi i jednom sinu ponudio stan na Vrbanima od 73 kvadrata. U njemu bi mogli ostati neodređeno vrijeme. Drugi sin te njegova supruga i dijete dobili bi stan od 63 kvadrata u Španskom, ali stanarska prava imali bi najviše pet godina. Prostor u kojem sad borave vještak je procijenio na 82 tisuće eura.

- Tražimo novi ugovor u kojem će pisati da sam ja vlasnik kuće. Tek onda možemo dalje razgovarati. Susjedima koje su iselili platili su 2200 eura po kvadratu, a mi tražimo samo pola od tog iznosa – objašnjava Marijan. Na deložaciju je pozvao Živi zid i udruge ratnih vojnih invalida.

– Nisam zabrinut, kao što nisam bio ni 90-ih, kad sam na prvoj crti branio Hrvatsku. Neću odustati od pravde – odlučno će Marijan Brčina.    

Deset godina traže pravdu

Zbog kuće u Heinzelovoj 54c obitelj Brčina sudi se s državom. Uložili su i Ustavnu tužbu te pisali ministru branitelja Tomi Medvedu.

Za obitelj spreman ići i do Strasbourga

Marijan B. je kuću kupio po braniteljskim povlasticama 2006. U ugovoru se spominjala samo kuća, bez zemljišta, pa je tražio aneks ugovora. Ostao je zatečen kad je shvatio da su ugovor poništili bez njegova znanja.

Od Zagreba do Sesveta za 7 minuta

 Projekt gradnje ceste ‘težak’ je šest milijuna kuna. Umjesto dvije, cesta bi imala četiri traka, a to bi ubrzalo promet.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 260
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...