Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Dovest ću nuklearne rakete blizu vas, lete brže nego vaše'

None Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 2

Putinova izjava dana kasno u srijedu ruskim medijima uslijedila je nakon upozorenja da će Moskva uzvratiti na bilo kakav pokušaj SAD-a da rasporedi nove projektile bliže Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da je Rusija vojno spremna za krizu u stilu kubanske raketne krize ako je Sjedinjene Države žele i zaprijetio raspoređivanjem hipersoničnih nuklearnih projektila na brodove ili podmornice u blizini američkih teritorijalnih voda.

Kubanska raketna kriza razbuktala se 1962. kada je Moskva odgovorila na američko raspoređivanje projektila u Turskoj tako što je poslala balističke projektile na Kubu izazvavši spor koji je doveo svijet na rub nuklearnog rata.

Nakon više od pet desetljeća napetosti ponovno rastu zbog straha Rusije da bi Sjedinjene Države mogle rasporediti nuklearne projektile kratkog i srednjeg dometa u Europi dok se raspada ključni sporazum Hladnoga rata o kontroli naoružanja.  

Putinova izjava dana kasno u srijedu ruskim medijima uslijedila je nakon upozorenja da će Moskva uzvratiti na bilo kakav pokušaj SAD-a da rasporedi nove projektile bliže Rusiji raspoređivanjem svojih projektila bliže Sjedinjenim Državama ili raspoređivanjem bržih projektila ili oboje.

Putin je obrazložio svoje upozorenje po prvi puta rekavši kako bi Rusija mogla rasporediti hipersonične projektile na brodove i podmornice koji bi mogli vrebati kod američkih teritorijalnih voda ako bi Washington krenuo u raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog i srednjeg dometa u Europi.

Russian President Putin speaks during annual news conference in Moscow VLADMIR PUTIN: 'Rusija mora stvoriti vlastiti internet ako nas Zapad isključi'

"(Govorimo o) mornaričkim nosačima: podmornicama ili površinskim brodovima. A možemo ih smjestiti, uz ovakvu brzinu i domet (naših projektila) ...u neutralne vode. Plus one nisu nepokretne, kreću se i oni će ih morati pronaći", rekao je Putin prema transkriptu Kremlja.

"Pa ti računaj: Mach devet (brzina projektila) i preko 1000 km (njihov domet)".

State Department odbacio je ranija Putinova upozorenja kao propagandu rekavši kako joj je namjera odvratiti pozornost od kako tvrdi Washington ruskog kršenja Sporazuma o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa (INF).

INF zabranjuje Rusiji i Sjedinjenim Državama da raspoređuju zemaljske projektile kratkog i srednjeg dometa u Europi. Washington je 1. veljače rekao kako će se povući iz sporazuma za šest mjeseci ako Moskva ne prekine navodno kršenje. 

Sjedinjene Države trenutno nemaju zemaljske nuklearne projektile kratkog i srednjeg dometa u Europi ali bi ih mogla razviti i rasporediti ako INF propadne. Putin je rekao kako bi neki od takvih projektila mogli pogoditi Moskvu za 10 do 12 minuta.

Putine je kazao kako bi njegov mornarički odgovor na tako nešto značio da bi Rusija mogla izvršiti udar na Sjedinjene Države brže nego bi američki projektili raspoređeni u Europi mogli pogoditi Moskvu jer bi vrijeme leta bilo kraće.

Putin Arriving In China PRIJETNJA Putin: Rusija će ciljati SAD ako razmjeste rakete u Europi

"On (izračun) ne bi bio u njihovu korist, u najmanju ruku kako stvari danas stoje. To je sigurno", rekao je Putin.

Odnosi između Moskve i Washingtona su napeti, dodao je ali napetosti nisu usporedive s onima kubanske raketne krize.

"One (napetosti) nisu razlog da se jača suprotstavljanje do razina kubanske raketne krize u 1960-tim. U svakom slučaju to nije ono što mi želimo", rekao je Putin. "Ako to netko želi, pa OK, neka izvoli. Izložio sam danas što bi to značilo. Neka računaju (vrijeme leta projektila)".

Komentari (81)
  • Pa ovi ameri ako se hoce igrat rata s rusima nek nadju negdje neutralni teritorij gdje nema nikoga pa nek se tamane! Ovako da oni dovuku nuklearne rakete u europu i smjeste je po nekim siromasnim i prodanim zemljicama,izlazu cijelu europu opasnosti!

    22. 2. 2019,   06:46
  • Ma tisuću puta beavo za putina na ovu bezobraznu provokaciju Amerike i Trumpine da postave nuklearne rakete po Europi uz Ruske granice, odgovorio je istom mjerom i postavit će još više nukleaenih projektila uz sve granice EU i prema americi pa neka Trumpina izvoli prvi povući nuklearni okidać, istog trena poletjet će tisuće nuklearnih projektila ka americi i pentagonu i bjeloj kuće, pa da vidimo tko preživi kakve je to stvari Taj bolesni trump u stanju izazvati, i to će tada biti sudnji dan ili smak svijeta.

    22. 2. 2019,   06:46
  • Ameri, samo nas nemojte braniti. Gdje god dođete napravite samo nered.

    22. 2. 2019,   06:46