Obavijesti

News

Komentari 4

'Dovoljno se EU prilagodila Britaniji, nema više od toga...'

'Dovoljno se EU prilagodila Britaniji, nema više od toga...'
1

Dodao je da koliko on zna, pismo koje je premijerka Theresa May najavila uputiti Europskoj uniji, a u kojem bi zatražila odgodu Brexita, još nije stiglo

VIDEO

Europska unija je puno učinila kako bi se prilagodila Velikoj Britaniji po pitanju Brexita i ne može ići dalje od toga, izjavio je u srijedu, uoči sastanka Europskog vijeća, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

- Neće biti dodatnog pregovaranja, niti novih pregovora ili dodatnih jamstava pored onih koja su već data. Uvelike smo izašli ususret Britaniji, više od toga ne možemo, kazao je šef Komisije za njemački radio Deutchlandfunk.

Dodao je da koliko on zna, pismo koje je premijerka Theresa May najavila uputiti Europskoj uniji, a u kojem bi zatražila odgodu Brexita, još nije stiglo.

May će tražiti od EU da odgode Brexit barem do kraja lipnja
May će tražiti od EU da  odgode Brexit barem do kraja lipnja

Ovaj tjedan se u Bruxellesu održava summit EU-a na kojem će se raspravljati o Brexitu, no Juncker ne daje nade da bi moglo doći do nekog važnog pomaka.

- Moje mišljenje, danas u osam sati ujutro, je da nećemo ovaj tjedan ništa postići i da ćemo se morati sastati ponovo sljedeći tjedan, kazao je Juncker, dodajući da Brexit bez sporazuma nije nešto što se priželjkuje te da Britanija mora ponuditi jasne prijedloge.

Po britanskim medijima, May bi u svom pismu EU-u za koje kažu da će biti poslano u srijedu trebala zatražiti kraću odgodu Brexita od oko tri mjeseca.

Britanija bi po inicijalnom planu trebala izaći iz EU-a 29. ožujka. Sporazum koji je May postigla s Europskom unijom o izlasku dvaput je odbijen u britanskom parlamentu.

U Europskoj uniji ističu da nema nikakvih izgleda za ponovno otvaranje pregovora o sporazumu koji je May postigla s Bruxellesom i očekuju da premijerka May dođe na summit s jasnim planom što želi.

Plan britanske premijerke da do početka summita i treći put stavi na glasanje sporazum koji je ispregovarala s EU-om i koji je dosad dva puta odbačen u parlamentu, doveden je u pitanje u ponedjeljak kada je predsjednik Donjeg dom John Bercow rekao da nije moguće staviti sporazum ponovno na glasanje ako nije došlo do bitne promjene u njegovu sadržaju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1