Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dragan Primorac američke studente uči o forenzici

None Foto: Željko Lukunić 3

Troje studenata sa sveučilišta u Pennsylvaniji, predvođeni svjetskim stručnjakom dr. Mitchem Hollandom, dva će tjedna boraviti u Hrvatskoj

Identifikacija posljednjeg ruskog cara Nikolaja Romanova, sudjelovanje u ponovljenoj istrazi likvidacije američkog predsjednika Johna Kennedyja, identifikacija žrtava 11. rujna, identifikacija američkih vojnika stradalih u Vijetnamu i Koreji, samo su neki od brojnih slučajeva na kojima je radio najpoznatiji svjetski forenzičar dr. Mitchell Holland. Ovaj put u Hrvatsku je doveo tri najbolja studenta forenzike u svojoj klasi, koji će tijekom dvotjednog boravka u Hrvatskoj obići laboratorije u Zagrebu i Splitu te u praktičnom dijelu izraditi profil na temelju skeletnih ostataka. Ministar Dragan Primorac i Holland načelno su dogovorili zajednički program na engleskom jeziku kojim bi se europski poslijediplomci forenzike obrazovali u Hrvatskoj. Holland je istaknuo kako mu je identifikacija posmrtnih ostataka carske obitelji Romanov najveći politički i religijski izazov.
- To je jedan od najzanimljivijih zadataka na kojima sam radio početkom 90-ih. Posao su dobili Englezi, no ruske vlasti od nas su zatražile upotrebu DNA metode kako bi se utvrdilo jesu li pronađeni ostaci doista carevi. Radili smo šest mjeseci, posmrtne ostatke DNA testova usporedili s članovima britanske kraljevske obitelji. Ustanovili smo da je doista riječ o Romanovu. No zanimljivija je priča o Anne Anderson, koja se 1920. godine pojavila u Virginiji te tvrdila da je Anastazija. Nakon njene smrti DNA analiza pokazala je da je ona u biti bila Poljakinja, Franziska Schanzkowska - rekao je Holland. Budući da počinje nogometno prvenstvo, Amerikanci su od ministra obrazovanja Dragana Primorca na dar dobili dresove hrvatske reprezentacije.

Komentari (1)
  • Najbolji ministar definitivno!!

    3. 6. 2008,   09:51