Obavijesti

News

Komentari 175

'Dragi Srbi, hvala što čuvate svoja ognjišta i srpsko ime...'

'Dragi Srbi, hvala što čuvate svoja ognjišta i srpsko ime...'
4

Htio sam bezbroj puta pitati Milorada Pupovca, a nisam to učinio, jedno pitanje. Mislite li da smo mi u Srbiji bili oduševljeni Zakonom o braniteljima? Pa što, Milorade, nisi glasao protiv?

VIDEO

Drugog dana posjeta Hrvatskoj, srpski predsjednik Aleksandar Vučić u Zagrebu je sudjelovao na svečanoj skupštini Srpskog narodnog vijeća u KD Vatroslav Lisinski.

- Dragi Srbi, koji ste došli na ovaj skup, želim vam reći hvala na tome što čuvate svoja ognjišta, svoje obitelji i svoje srpsko ime i prezime", rekao je Vučić i nastavio:

- Ne želim nikoga napadati i govoriti ružne riječi, možda tu ima našeg pretjerivanja, ali vidio sam ljude koji su se sklonili u kut dvorane, da kamera ne može doći do njih. Pitao sam poslije prijatelje o čemu se radi, a nema tu racionalno objašnjenje. A najgore je kad nemate racionalno objašnjenje i nikoga ne možete okriviti, izjavio je.

- Htio sam bezbroj puta pitati Milorada Pupovca, a nisam to učinio, jedno pitanje. Mislite li da smo mi u Srbiji bili oduševljeni Zakonom o braniteljima? Pa što, Milorade, nisi glasao protiv? Dođe mi 15 puta da ga pitam, a nisam ga pozvao nijednom. Znam da mu je teže nego meni, kaže Vučić.

Najavio je da će uskoro uputiti poziv predsjednici da posjeti Srbiju. "Ona će moći pokazati hrvatskoj javnosti i narodu rezultate svog poziva meni, što je sve napravljeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji", kazao je.

- Potrudit ćemo se da dobiju Lektorat koji su tražili, da imaju svoje predstavnike u općinama i pokrajinskoj administraciji, kao i većem predstavljanju u Beogradu, vladi i na svakom mjestu. Nećemo to skrivati od srpske javnosti. Njihov bolji život značit će veću sigurnost za sve vas ovdje u Hrvatskoj, rekao je Vučić.

- Obećajem da ćemo mi u Srbiji čuti glas i Hrvata i Hrvatske i dat ćemo sve od sebe da razumijemo njihove potrebe i želje, ali ćemo gledati koliko god možemo...da pomognemo Srbima u Hrvatskoj i na drugim mjestima kako bi sačuvali identitet, jezik i ćirilično pismo, izjavio je Vučić.

Kolinda: Hrvatska je vaša domovina!

Obraćajući se okupljenima na Velikoj skupštini Srpskog narodnog Vijeća u Zagrebu, predsjednica je rekla da su autoritarni i diktatorski režimi u zajedničkim državama i izvan njih te tri rata u prošlome stoljeću ostavili iza sebe traume i frustracije koje se i danas osjećaju.

- Premda se o prošlosti ne možemo složiti, uvjereni smo kako je došlo vrijeme u kojemu možemo djelovati mudrošću, a ne strastima. Držeći da kao odgovorni državnici imamo zadaću učiniti iskorake koji će našim narodima i svim građanima Hrvatske i Srbije otvoriti perspektivu bolje budućnosti, uputila sam predsjedniku (Aleksandru) Vučiću poziv da posjeti Hrvatsku, kazala je, istaknuvši da su tijekom dva dana Vučićeva službenog posjeta raspravili više pitanja koja su važna za obje države i oba naroda.

Grabar-Kitarović rekla je da je Vučićev posjet "izraz našeg zajedničkog uvjerenja da, bez obzira na mnoge razlike koje nas mogu opterećivati, imamo dužnost postaviti osnove trajnog dijaloga i suradnje, koje neće moći poremetiti povremeni ekscesi i incidenti".

Naglasila je da je sudbina nestalih bila najvažnija tema razgovora te da je rješavanje tog pitanja "preduvjet uspjeha dijaloga o ostalim otvorenim pitanjima i stvaranja ozračja većeg povjerenja, u kojemu će biti moguće s entuzijazmom razgovarati o planovima za veću gospodarsku i svaku drugu suradnju".  

Kazavši kako je članstvo Srbije u Europskoj uniji i hrvatski interes, dodala je da u njezinom pristupnom procesu postoje i otvorena pitanja koja dvije zemlje mogu i trebaju same riješiti bez vanjskih uplitanja.

- Važno je stoga ustrajno proširivati prostore suradnje. Ta zadaća ne malim dijelom u rukama je naših manjina. Drago mi je što su danas ovdje i Hrvati iz Srbije. To je znak da postoji želja da se Hrvati i Srbi međusobno podupiru u praktičnom rješavanju svojih  manjinskih pitanja. Smatram pri tome da brojnost Hrvata i Srba kao manjina u Srbiji i Hrvatskoj, što je plod povijesnih okolnosti, nije kategorija kojom treba krojiti njihova prava, već to treba biti međusobno poštovanje njihove višestoljetne prisutnosti u njihovim domovinama. 

Naglasila je da je demografsko pitanje ključno pitanje opstanka dvaju naroda te da osobitu pozornost treba obratiti mladima, posebice njihovu odgoju u duhu tolerancije.

Govoreći o egzistencijalnim problemima s kojima su jednako suočeni i Hrvati i Srbi u Hrvatskoj, predsjednica je istaknula da "nitko u Hrvatskoj ne smije biti građanin drugoga reda" te da probleme treba što prije riješiti.

Spomenula je i doprinos mnogih istaknutih Srba hrvatskoj znanosti, kulturi, politici, vojsci, medicini, tehnici, sportu i svim drugim područjima državnog i društvenog života.

- Oni su znali pokazati da je Hrvatska njihova domovina. To je baština iz koje izvire moja poruka kao hrvatske predsjednice, poruka iza koje čvrsto stojim, i što je, vjerujem, naša zajednička poruka danas svim Srbima koji žive u Hrvatskoj: Hrvatska je vaša domovina!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 175
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović