Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dragocjena biljka: Od mojeg smilja se rade skupi parfemi

None Foto: Vedrana Bekavac Šuvar/24sata

Postoji više od 120 vrsta smilja, ali je samo jedna vrsta izuzetne kvalitete i upravo ta raste u Dalmaciji. Miro Matijašević prvi je imao destileriju, a sve što stvori izvozi

Rijetko tko zna da se u omiljenim skupim parfemima krije eterično ulje smilja dobiveno u destileriji u Sebišnoj u Imotskoj krajini. Neodoljiv miris ne bi to bio bez smilja.

Upravo iz tog razloga smilje je postalo traženo i skupocjeno. Osim u parfemskoj, koristi se i u kozmetičkoj te farmaceutskoj industriji. Cijena smilja porasla je desetke puta u odnosu na zadnjih nekoliko godina. Stotine berača u lipnju i srpnju preplave dalmatinski krš i kamenjar u potrazi za smiljem. Za kilu se dobije od 10 do 15 kuna, a dobar berač na dan može ubrati i do 100 kg.

- Manje je poznato da postoji više od 120 vrsta smilja, ali je samo jedna vrsta, Rot italikum, izuzetne kvalitete i upravo ta uspijeva u Dalmaciji. Ima ga još u Crnoj Gori, Albaniji, BiH i na Siciliji. I nigdje više - kaže Miro Matijašević koji se od 1997. bavi otkupom ljekovitih trava i proizvodnjom eteričnih ulja. No, ističe, problem je što zbog visoke cijene dolazi sve više berača i čupa smilje bez reda te ga uništava.

- Treba uvesti kontrolu jer ovakvo ponašanje svima šteti - kaže.

Miro je s Pelješca, a destileriju je otvorio u Sebišnoj u Općini Runovići, odakle mu je supruga, i prvi je u Hrvatskoj krenuo u ovaj posao. Njegova destilerija ima kapacitet od 6000 litara i radi punom parom jer sve što proizvede se izvozi. Koliko proizvede i otkupi bilja u sezoni Miro čuva kao poslovnu tajnu, ali nam otkriva da u jednom turnusu u dva kazana od po 3000 litara ide 1400 kilograma smilja, od kojeg se dobije samo 1,5 kilograma ulja. No kilogram ulja od smilja stoji i do 1500 eura, kad su u pitanju veće količine, a za manje i više. Ulje sa Sebišne do posljednje kapi odlazi u inozemstvo. U Hrvatskoj je trenutačno 29 registriranih tvrtki i obrta za branje smilja, a bit će ih sve više.


Komentari (38)
  • Dragocjena biljka od koje se prave skupi parfemi za elitu?Za mene je dragocjena biljka kukuruz,psenica,riza,jabuka,kupus,krumpir....Dragocjene su one biljke koje prehranjuju ljude,a ne one koje prikrivaju smrad tzv.elite.

    27. 12. 2014,   18:56
  • Otkupljivači bi trebali biti registrirani i svaka kila koja se otkupi registrirana,uzgajanje je najbolji način

    27. 12. 2014,   18:52
  • Budimo realni, iskreni i pošteni. Mnogi ''feudalci'' nisu ni znali koje blago posjeduju dok se nisu pojavili '' nezavisni'' kmetovi i otkrili bogatstvo smilja.

    27. 12. 2014,   18:55