Obavijesti

News

Komentari 269

Doktor je plakao ispred bolnice: 'Nikad nikom nisam lizao dupe'

Doktor je plakao ispred bolnice: 'Nikad nikom nisam lizao dupe'
7

Doktora Nogala nisu pustili u bolnicu, pa je konferenciju održao ispred nje. 'Smijenili su me jer se žele dočepati našeg projekta vrijednog 60 milijuna eura' poručio je bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak

VIDEO

Nakon što je smijenjen nakon 23 godine na čelu bolnice Srebrnjak, doc. dr. Boro Nogalo danas je u 11 sati u bolnici trebao održati konferenciju za novinare na kojoj je planirao, kako kaže, razotkriti interesne skupne...

Bandić smijenio ravnatelja radi uklete bolnice na Sljemenu?!
Bandić smijenio ravnatelja radi uklete bolnice na Sljemenu?!

Nogalo nije mogao u bolnicu, pa je konferenciju održao ispred nje. Pred kamerama se čak i rasplakao.

POGLEDAJTE VIDEO

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:30

- 23 godine sam radio ovdje, izgradio sve i kome smeta taj naš uspjeh? I da sam kriv, zašto, a nisam kriv? Njihove podvale njima služe na čast. Meni su moja podrška moji ljudi. Trudio sam se da budem pravedan i normalan, i sad sam vam iskren. Nikome nikad nisam lizao dupe, nisam ništa loše napravio. U dva dana te smjene kao da ništa nisi radio i još si kriminalac. I dalje ću se boriti za svoj obraz. Smijenili su me jer se žele dočepati našeg projekta vrijednog 60 milijuna eura - poručio je Nogalo i zaradio pljesak okupljenih liječnika.

Na pitanje zašto su ga smijenili, Nogalo kaže da je to zbog - uspjeha.

- Sve se odigralo po principu blitzkriega. Nisam ušao ni u kakvu stranku i sada je tako kako je. Teško je kada vidite kako se sve upravlja bolnicom i kada te se politički smjeni. Teško je reći hoće li biti dobro ili loše. Iako, ja sam uvijek optimističan. Na trenutke sam siguran da ključni ljudi, Bandić, Plenković, ministar Kujundžić, nisu ni znali što se događa - rekao je Nogalo. 

Na konferenciji je pred novinarima u bolnici bilo troje kolega koji se protive smjeni. To su redom zamjenica ravnatelja prof.Turkalj, predstavnik stručnog vjeća u upravnom vijeću bolnice prof. Davor Plavec i primarijus Lana Tambić Bukovac, predsjednica stručnog vijeća koja je jučer odbila imenovanje za ravnateljicu iz, kako kaže, moralnih razloga.

POGLEDAJTE VIDEO

Smijenili ravnatelja bolnice, on za sve krivi 'interesne skupine'

Smijenili su me zbog utjecaja moćnih interesnih skupina koje se žele dočepati našeg projekta vrijednog 60 milijuna eura, ali i vrijednih 80 tisuća kvadrata zemljišta u podsljemenskoj zoni, uključujući i Brestovec, kojima je vlasnik bolnica Srebrnjak. Nisam pristao ni na kakve kombinacije i zato su sada na brzinu izmislili moju smjenu, kaže nam doc.dr. Boro Nogalo, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak koji je u srijedu ekspresno smijenjen na sjednici Upravnog vijeća, i prije isteka mandata.

Iza ove smjene stoji predsjednica Upravnog vijeća i bivša ministrica zdravstva prof.dr. Ana Stavljenić Rukavina. Danas je u mirovini i članica je stranke Milana Bandića, a poznata je kao jedina ministrica zdravstva koja je dala ostavku, i to zbog afere Baxter. Razlog za smjenu ravnatelja Srebrnjaka zvuči gotovo nevjerojatno.

Smijenili ravnatelja bolnice, on za sve krivi 'interesne skupine'
Smijenili ravnatelja bolnice, on za sve krivi 'interesne skupine'

Doc.dr. Nogalo kaže da je kroz godine zaposlio stotine ljudi, no sada mu se, ukratko, na teret stavlja da je 2012. godine zaposlio nekoliko liječnika, i da pritom nije za to imao odobrenja Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba.

Doc.dr. Nogalo inače je po ravnateljskom stažu najdugovječniji u državi, i na čelu Bolnice Srebrnjak bio je pune 23 godine. Bolnica je u tom periodu izrasla u medicinsku ustanovu na svjetskoj razini, a u srpnju ove godine dobili su iz Europskih fondova 60 milijuna eura za projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak. Zbog tog je projekta Europska komisija ocijenila bolnicu kao jedini centar svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi, u tekućem periodu.

No, prema riječima doc.dr. Nogala, baš je na taj zavidni projekt oko bacio interesni lobi, baš kao i na vrijedno zemljište u vlasništvu bolnice. Ovoga trenutka doc.dr. Nogalo kaže da je riječ građevinskim, sveučilišnim i privatnim lobijima, a detaljnije o svemu će govoriti na tiskovnoj konferenciji u četvrtak. Poznato je da je gradonačelnik Bandić godinama podržavao Bolnicu Srebrnjak i rad ravnatelja, pa kako to, pitamo doc.dr. Nogala, da ga sada smjenjuje liječnica koja je članica Bandićeve stranke.

- Gradonačelniku je rekla brojne laži, obmane i podvale, i on, nažalost, vjeruje njoj, a ne meni – kaže doc.dr. Nogalo ističući da je razlog smjene posve nebulozan, tim više što su sva financijska izvješća bolnice do sada prihvaćena kao uredna.

Bandić smijenio ravnatelja radi uklete bolnice na Sljemenu?!

Nogalo je, kako se čini, ugrozio neke Bandićeve planove kada je izgurao najveći infrastrukturni projekt u području znanosti i zdravstva u regiji i za njega osigurao 85-postotno financiranje novcem strukturnih fondova EU, a to se ne uklapa u Bandićevu viziju buduće jedinstvene dječje bolnice u Blatu.

Misterij ruševine starog sanatorija

Smjena se dogodila vrlo brzo nakon potpisivanja ugovora o projektu Centra za kompetenciju za translacijsku medicinu (CCTM), jedinog takvog u Europi, a koji je će se uskoro početi graditi uz postojeću zgradu bolnice na Srebrnjaku. Cilj tog centra bio bi da se sva temeljna, klinička ili populacijska istraživanja što prije povežu i da se njihovi rezultati primijeni u liječenju.

Projekt vrijedan 432 milijuna kuna u 85-postotnom iznosu financira se iz europskih fondova, a ostatak iz državnog proračuna.

Zemljište Brestovac, gdje je nekad davno bio čuveni sanatorij za oboljele od tuberkoloze, također je u vlasništvu bolnice no mnoge je začudio podatak da je Bandić ondje isplanirao "međustanicu" za novu zagrebačku žičaru! Premda osim ruševina sanatorija, ništa zanimljivo ni korisno ne postoji. Međustanica će, prigovarali su kritičari, nepotrebno usporiti put žičare prema vrhu Sljemena.

 

Hitno priopćenje Dječje bolnice Srebrnjak 

Dječja bolnica Srebrnjak medijima je povodom smjene doc. dr. Nogala uputila hitno priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Dozvolite nam da Vam uputimo zabrinjavajuće radnje i postupanja predsjednice upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, prof.dr.sc. Ane Stavljenić Rukavina, dr.med.

Naime, dotična je iskorištavajući svoj službeni, društveni i politički položaj u svojstvu predsjednice Upravnog vijeća odlučila u ime i za račun interesne skupine koju zastupa pokrenuti postupak razrješenja dužnosti prije isteka manadata doc. dr.sc. Boru Nogala, ravantelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Mogući povod postupanja dotične jest činjenica da je Dječja bolnica Srebrnjak dana 12. srpnja 2019. u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Skupštine grada Zagreba, uvaženog prof.dr.sc. Drage Prgometa i ostalih resornih ministara potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u RH financiran iz strukturnih fondova EU vrijednosti 60 mil. EUR-a (441,5 mil. kuna), sa željom preuzimanja i kontrole nad istim.

Također, Europska Komisija na čelu s europskim povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane g. Vytenisom Andriukaitisom je ocijenila svoj europski projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak kao jedini centar svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi u razdoblju financijskog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Dječja bolnica Srebrnjak je kao klinika sastavni dio Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, referentni je centar Ministarstva zdravstva RH, na ponos Hrvatske Europski je centar izvrnosti za astme i alergiju, prva je bolnica prijatelj djece u RH, ugledan je član organizacije Health Promoting Hospitals te u nizu svih gore navedenih aktivnosti prva te jedina u potpunosti međunarodno akreditirana državna javna bolnica u RH (DNV–GL-međunarodni akreditacijski standard).

Uvažavajući sve prethodno navedeno neshvatljivo je da se nakon tako postignutih rezultata smjenjuje ravnatelj i uprava bolnice u neprimjerenom roku od samo dva dana na temelju neargumentiranih i neprovjerenih razloga. Bolnica je u posjedu uredne, transparentne i sljedljive dokumentacije kojom se svi ti navodi opovrgavaju a suradnja s upravnim vijećem i gradonačelnikom je bila kontinuirana i neuptina.

Mogući razlog leži u činjenici da se nakon mukotrpnog desetogodišnjeg rada na projektu smjenom ravnatelja i uprave namjerno ugrožava provedba i preuzima se europski projekt koji je proglašen strateškim projektom, a što će imati negativne konotacije i dalekosežne posljedice u Europskoj uniji.

Ugroza projekta primarno će imati posljedice za dobrobit najvulnerabilnije skupine bolesnika, odnosno djece.

Na današnji dan 04. prosinca 2019. u 14:30 biti će održana izvanredna sjednica Upravnog vijeća u svrhu pokretanja postupka razrješenja ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak doc.dr.sc. Bore Nogala.

Dječja bolnica Srebrnjak

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 269
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a