Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Drama na Velebitu: Planinari su se izgubili u minskom polju

None Foto: HGSS 7

Dvoje planinara krenulo je na Vaganski vrh, ali nakon cjelodnevnog hodanja uhvatila ih je noć. Iscrpljenost, mrak, hladnoća, nepoznavanje terena i dezorijentiranost izazivaju strah i oni pozivaju 112...

Gorski spasitelji iz Gospića su u petak oko 22 sata primili poziv za pomoć. Radilo se o dvoje planinara kojima je cilj tog dana bio vozilom doći na lokaciju Bunovac te se od tuda popeti na Vaganski vrh i vratiti se nazad do vozila. Vremensko trajanje ovog puta trebalo je biti oko pet sati. 

- Nesretni planinari nisu krenuli s Bunovca već sa druge lokacije prema Vaganskom vrhu uvjereni da su vozilom stigli na Bunovac. Put kojim su planinari hodali bio je znatno duži i teži, predviđeno vrijeme hodanja ovim putem na Vaganski vrh je oko sedam do devet sati penjanja. Nakon cjelodnevnog hodanja planinare je uhvatila noć, temperatura zraka značajno se spustila, a uz vjetar osjećaj je bio izraženiji. Iscrpljenost, mrak, hladnoća, nepoznavanje terena, dezorijentiranost, izazivaju laganu paniku i strah kod planinara i pozivaju 112.

Foto: HGSS

Iz drhtavog glasa ženske osobe, i informacija koje su proizlazile, spašavatelji nisu puno uspjeli saznati osim njihove nakane tog dana da se popnu na Vaganski vrh. Žena je samo pozivala u pomoć ne znajući objasniti gdje se nalazi, pri tom izgovarajući imena lokaliteta sa šireg područja južnog Velebita. Iznad glava spašavatelja bilo je samo puno upitnika. Ali shvatili smo samo jedno i u to bili sigurni, da je situacija vrlo ozbiljna, da moramo reagirati čim prije i pokušat pronaći promrzle planinare.

Foto: HGSS

Trinaest spasitelja s tri vozila kreću u akciju svjesni da akcija može  potrajati do ranih jutarnjih sati. U jednom trenutku planinari se javljaju i čitaju oznake i natpise sa jednog kamena…. Ova akcija dobiva sasvim drugi scenariji, ono što je bilo dobro je to što smo znali lokaciju na kojoj se nalaze, a ono što je bilo loše je to što se ženska osoba više nije mogla kretati od pothlađenosti i što se nalaze na vrlo minski zagađenom području, iako je sama staza na kojoj se nalaze razminirana - kazao nam je pročelnik stanice GSS-a iz Gospića Josip Brozičević

U 23.30 sati spasitelji su na lokaciji Vagan pronašli planinare, brzo su zbrinuli promrzlu planinarku, utoplili ju i transportirali prema vozilima.  

- Akcija je završila povratkom spašavatelja u stanicu oko 01.30 sati. 

Foto: HGSS

- Tog prekrasnog jesenskog dana na ugodnoj dnevnoj temperaturi planinari su zasigurno uživali u prekrasnim Velebitskim vrhovima, livadama i proplancima ne sluteći da će se njihovo planinarenje pretvoriti u pravu dramu i iščekivanje pomoći. Na sreću dobrim poznavanjem područja i iskustvom spašavatelja uz više netočnih informacija od onih korisnih, spašavatelji su brzo i uspješno odradili i ovu akciju spašavanja i zasigurno spasili još jedan ljudski život. Iako se kaže da je jutro pametnije od noći, ovog puta to nije vrijedilo. Jutro ipak bilo prekasno - kaže Brozičević. 

Komentari (19)
  • Je se planinar naziva svatko tko baulja po planini(a ne zna kojoj) ili bi planinar morao znati osnovne stvari o ponašanju, komunikaciji , zapažanju, snalaženju u divljini....?

    8. 10. 2017,   14:57
  • Naši superjunaci HGSS, čast i dika, najbolji ste.

    8. 10. 2017,   15:34
  • "Jutro ipak bilo prekasno - kaže Brozičević." molim???

    12. 10. 2017,   11:05