Obavijesti

News

Komentari 71

Tragaju za preživjelima: Brod s kapetanom Hrvatom potonuo

Tragaju za preživjelima: Brod s kapetanom Hrvatom potonuo
2

Tegljač Bourbon Rhode ostao je bez pogona na Atlantiku dok je plovio za Gvajanu. Šibenčanin Dino Miškić zapovjednik je tegljača. Navodno je odlično reagirao prilikom havarije. Tri člana posade su spašena.

VIDEO

Tegljač za opskrbu Bourbon Rhode je potonuo, potvrdila je brodarska kompanija Bourbon Offshore. Tri su člana posade spašena, ali se nastavlja potraga za ostalih 11 članova posade, navode iz kompanije i dodaju kako se vremenski uvjeti popravljaju.

Večernji list piše da je zapovjednik broda s ukupno 14 članova posade Hrvat Dino Miškić iz Šibenika. Osim njega, na brodu nije bilo hrvatskih državljana, potvrdili su iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova.

U subotu poslijepodne Vilizara Lazarova iz Bourbon Offshore Greenmara potvrdila je da su pronašli trojicu pomoraca u čamcu za spašavanje.

U brodarskoj kompaniji su, neslužbeno se doznaje, rekli da su prvi manevar i reakcija kapetana Miškića na dolazak oluje i havariju bili iznimni.

U potragu je uključeno više komercijalnih brodova koji su promijenili kurs kako bi pomogli, ali i avion američkog Centra za uragane, navode iz Bourbona. Falcon 50 francuske mornarice također je bio uključen u spašavanje i ovaj je brod uočio čamac za spašavanje, a avion će se u akciju uključiti i u nedjelju.

Mornari su se našli u izrazito teškom položaju zbog lošeg vremena koje je uzrokovao uragan Lorenzo. On je trenutačno u četvrtoj od pet kategorija jačine, a njegovi vjetrovi pušu oko 215 kilometara na sat. Ne bi trebao ugroziti kopno.

Aktivirali su križni stožer

Kad su nastali problemi, brod je plovio prema Gvajani. Nalazio se na otprilike 1200 nautičkih milja od otoka Martinique.

Iz francuske tvrtke Bourbon Offshore kažu da je aktiviran krizni stožer i da surađuju s Regionalnim operativnim centrom za nadzor i spašavanje (CROSS) West Indies-Gvajana. CROSS je zatražio od broda za rasuti teret SSI Excellent da promijeni rutu i pomogne tegljaču. Do njih je došao tijekom petka, no zbog lošeg vremena nisu se uspjeli spojiti. Prema snimkama plovidbe portala Marine Traffic, SSI Excellent cijelo vrijeme kruži oko jedne točke na moru. Sam brod Bourbon Rhode ne prikazuje se na karti jer mu je prije više od dva dana zakazao sustav identifikacije na moru. Iz kompanije Bourbon, u kojoj inače radi puno hrvatskih građana, javili su kako će se u akciju spašavanja uključiti još brodova. Pokušavaju organizirati i tim koji bi tegljaču prišao helikopterom.

Voda ušla u brod na kojem ima i Hrvata? Spašavanje u tijeku
Voda ušla u brod na kojem ima i Hrvata? Spašavanje u tijeku

- Mobilizirali smo sve svoje timove kako bi se brinuli o obiteljima pomoraca. Redovito ih obavještavamo o novom stanju i imat će svu našu pomoć da prebrode ovo teško stanje - objavio je Bourbon u službenom izvješću i dodao kako će uskoro javnosti prenijeti više informacija o kvaru. Inače, brod plovi pod nizozemskom zastavom. Dugačak je 60 metara s gazom od 6,5 metara, a sagrađen je 2006. godine. Dizajnirali su ga kao plovilo za pomoć i dostavu robe naftnim i plinskim terminalima te kao pomoć pri operacijama vezanim za izlijevanje nafte.

Podsjetimo, veliko spašavanje iz nevremena 2012. preživio je hrvatski pomorac Josip Grubeša iz Vinkovaca. On je zapeo na tankeru za sokove koji je plovio iz Brazila prema SAD-u. Oluja ga je ulovila u Bermudskom trokutu.

- Pridržavao sam se da me jaki val ne obori i u tom trenutku otkvačila su se vrata i zgnječila mi prste - izjavio je tad Grubeša medijima. Američka obalna straža u pomoć je poslala helikopter, koji se borio s jakim vjetrom dok su tanker gurali visoki valovi. Izvukli su ga u košari na užetu u koju se bio ukrcao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca