Obavijesti

News

Komentari 104

Drama u dolini Neretve zbog Putinova embarga na uvoz

Drama u dolini Neretve zbog Putinova embarga na uvoz
1

Uzgajivači pred potopom jer mandarine nikad nisu bolje rodile, a sad se boje da će 80.000 tona morati baciti i sve preorati. Nisu izgubili nadu, možda se nađe novac

VIDEO

Ljudi još nisu izgubili nadu. Bacili su sve karte na to da će se u drugom krugu europskog pregovaranja da se dodijeli pomoć poljoprivrednicima ipak naći nešto novca i za citrusno voće. Možda nas to spasi. No ako ne bude novca, ne znam što ćemo, rekao je predsjednik Udruge voćara mandarina Miodrag Kiridžija nakon dugih i mučnih razgovora u Ministarstvu poljoprivrede uvečer u utorak.

Iza Neretljana su besane noći jer berba samo što nije počela, a ruski predsjednik Vladimir Putin zabranio je uvoz voća, povrća i živežnih namirnica iz EU. Protuudar Rusa na sankcije Zapada zbog rusko-ukrajinskog sukoba mogla bi Neretljane dovesti u bankrot. Ako Putin ne ‘odčepi’ granicu, nitko ne zna što će s mandarinama. A ove ih je godine u dolini Neretve više nego ikad.

Oko 60 posto toga izvozilo se u Rusiju. Sada više nema tog tržišta. A to je voće koje se ne može čuvati čitavu godinu nego praktički traje koliko je i berba. I Putin to zna. Zato je embargo uveo ciljano, na proizvode koji se u pravilu moraju potrošiti u roku od tri mjeseca. Zna Vladimir da će zabrana na godinu dana uvesti potpuni nered na europsko tržište i da će njegov udarac europskoj trgovini, proizvodnji i poljoprivredi zapadnjake zaboljeti više nego išta. A u Hrvatskoj će Putinov udarac osjetiti najmanje njih 20.000 koji uzgajaju mandarine i koji zarađuju na berbi.

- Ove godine mandarina je izvrsne kvalitete i očekivali smo prinos od čak 80.000 tona. Lani smo pobrali od 60.000 tona i 40 posto izvezli smo Rusima. S obzirom na to da domaće tržište na godinu pojede oko 15.000 tona mandarina, očekivali smo da ćemo ove godine Rusima dati najmanje 60.000 tona - objašnjava Kiridžija. Iza njega su iscrpljujući sastanci na kojima panično traže rješenje. No u Ministarstvu poljoprivrede nemaju ni kune rezerve koju bi mogli dati uzgajivačima kao pomoć zbog embarga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedina nada je EU. Štoviše, u resornom ministarstvu čak ne znaju koji su poljoprivrednici pogođeni embargom, koliko toga proizvedu i izvezu u Rusiju. Oslanjaju se pritom na podatke HGK da je lani izvezeno 118 milijuna kuna prehrambenih proizvoda.

>>>Više pročitajte u Expressu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a