Obavijesti

News

Komentari 429

Drama u Zagrebu: 'Morali smo curicu liječiti bez pristanka'

Drama u Zagrebu: 'Morali smo curicu liječiti bez pristanka'
1

Djevojčicu oboljelu od osteosarkoma liječnici u zagrebačkoj Klaićevoj liječe bez majčina pristanka jer je odbila kemoterapiju. Smatra kako se može liječiti alternativnim načinom

VIDEO

Djevojčica (10) u Kliniku za dječje bolesti Zagreb stigla je tijekom ljeta, a bolnica s majkom već mjesec dana pokušava pronaći zajednički jezik o njezinu liječenju.

Majka se izričito protivi kemoterapiji, koja je dio protokola liječenja osteosarkoma, opakog raka kostiju, objavio je Jutarnji list. Kemoterapiju smatra otrovom i želi alternativne metode liječenja. Tvrdi kako će u njemačkoj ili turskoj bolnici dobiti tretman koji ne uključuje kemoterapiju, pa je pokrenula na Facebooku inicijativu i počela prikupljati novac za putovanje na operaciju. No liječnici u Klaićevoj tvrde da se isti protokol primjenjuje u svim europskim zemljama te da bi isti tretman i lijekove dobila i u Njemačkoj koju je majka u početku spominjala kao moguću destinaciju za liječenje. Dodatno, dok se liječenje u stranim zemljama plaća, u Hrvatskoj je na teret HZZO-a. Kako je djetetu vrijeme istjecalo, liječnici nisu imali izbora i iskoristili su odredbu Obiteljskog zakona koja im omogućuje liječenje djeteta i bez majčina pristanka.

Majka dovela kćer u bolnicu i odbija liječenje kemoterapijom
Majka dovela kćer u bolnicu i odbija liječenje kemoterapijom

- Ako je riječ o neodgodivoj medicinskoj intervenciji, primjenjuju se odredbe posebnog propisa kojim se uređuje zaštita prava pacijenata, što znači da tim liječnika nastavlja liječenje bez obzira na pristanak - u ovom slučaju roditelja, kad je nužno za zaštitu zdravlja i života maloljetnog djeteta, na osnovi čega je bolnica i nadalje nastavila liječenje - objasnila nam je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb dodajući kako su liječnici nakon te odluke o svemu obavijestili nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te nadležni centar za socijalnu skrb. Pozvali su se na čl. 88, st. 4 Obiteljskog zakona. Pojedini mediji objavljuju kako joj je oduzeta roditeljska skrb u segmentu liječenja. U ministarstvu ističu da nisu nadležni za postupanje u pojedinim slučajevima te da je rad centara za socijalnu skrb neovisan.

Goran Jakuš/Pixsell

- Lažno je napisano, ništa mi nije oduzeto i ovo je maslo bolnice jer ih javno prozivam zbog svega što se radi po bolnici a ljudi nemaju pojma ništa! - napisala je na Facebooku majka djevojčice. Ipak je odbila razgovarati s nama kako bi pojasnila što se zapravo dogodilo.

- Potvrđujemo da se na Zavodu za dječju onkologiju i hematoonkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb trenutačno na stacionarnom liječenju nalazi malodobna pacijentica s dijagnozom zloćudne bolesti. Liječenje malodobne pacijentice provodi se u potpunosti prema pravilima struke, unatoč neadekvatnoj suradnji i nerazumijevanju prirode bolesti i ozbiljnosti situacije od strane majke malodobne pacijentice, a o čemu smo izvijestili sve nadležne institucije. Više detalja o navedenom slučaju nismo u mogućnosti iznositi, a u najboljem interesu malodobne pacijentice - objavili su iz uprave Klinike za dječje bolesti Zagreb.

"Roditelji na žalost, nekad ne prepoznaju važnost liječenja"
"Roditelji na žalost,  nekad ne prepoznaju važnost  liječenja"

- Na žalost, nekada roditelji u svom očaju i strahu ne prepoznaju važnost liječenja i vremena - komentirao je novinarima ministar zdravstva Milan Kujundžić dodajući da će skupiti više informacija te pokušati pomoći majci i djevojčici.

Sličan slučaj prije tri godine potresao je Hrvatsku. Roditelji su dječaka (9) doveli u bolnicu u Rijeci, gdje su mu ustanovili non-Hodgkinov limfom. Unatoč molbama liječnika da dijete ostave u bolnici, roditelji su ga nakon samo jednog dana provedenog na odjelu odveli kući. Odbili su kemoterapiju tvrdeći da je otrov. Dječak je preminuo nekoliko tjedana poslije.

Kalićeva bolnica: Roditelj ne može samovoljno odvesti dijete iz bolnice ukoliko bi prekid liječenja doveo do ozbiljne opasnosti

Iz Klaićeve bolnice objašnjavaju da sukladno zakonu te na načelima medicinske etike i deontologije,  pacijent ima pravo prihvatiti ili odbiti pojedini dijagnostički odnosno terapijski postupak, osim u slučaju neodgodive medicinske intervencije čije bi nepoduzimanje ugrozilo život i zdravlje pacijenta ili izazvalo trajna oštećenja njegova zdravlja. 

- Ukoliko struka (liječnik, liječnički konzilij) utvrdi da je liječenje neophodno jer bi u suprotnom nepoduzimanje liječenja neposredno ugrozilo život i zdravlja pacijenta ili izazvalo trajna oštećenja njegova zdravlja, roditelj ne može samovoljno prekinuti liječenje i odvesti dijete iz bolnice. Roditelj ne može samovoljno odvesti dijete iz bolnice ukoliko bi prekid liječenja doveo do ozbiljne opasnosti od težeg oštećenja zdravlja ili ugroze života pacijenta. Ukoliko to roditelj ipak učini u ovakvim okolnostima žurno se izvještava nadležni centar za socijalnu skrb, te nadležna policijska uprava - kažu u bolnici..

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 429
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca