Obavijesti

News

Komentari 36

Dream team za reformu: Oni bi trebali pokrenuti obrazovanje

Dream team za reformu: Oni bi trebali pokrenuti obrazovanje
1

Lidija Kralj, nagrađivana profesorica informatike i matematike, uspješan ravnatelj Vlado Prskalo, te ugledni znanstvenik Tome Antičić novi su suradnici ministrice obrazovanja

VIDEO

Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak nedavno je za najbliže suradnike imenovala ljude iz struke koji podržavaju reformu obrazovanja i žele da se ona što prije počne provoditi. 

Pomoćnici ministrice postali su Lidija Kralj i Vlado Prskalo, a državni tajnik Tome Antičić. Profesoricu matematike i informatike Lidiju Kralj Microsoft je proglasio jednom od najinovativnijih nastavnica u Europi. Dok je predavala u školi, osmislila je projekt Sigurnost djece na internetu. 

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Projekt je namijenjenom školskom kurikulumu o sigurnom korištenju interneta. Bila je članica radne skupine za reformu školstva dok je reformu vodio Boris Jokić. Pisala je i za rubriku 24sata “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”. 

Prema njezinim ranijim izjavama, kurikularna reforma je trebala omogućiti veću autonomiju učitelja i škole, dopustiti uporabu različitih izvora znanja, uključivši i digitalne sadržaje koje stvaraju učenici i učitelji. 

- Kurikularna reforma našla se zaustavljena u pola koraka, u zrakopraznom prostoru. Zadnji ljudi iz Ureda cjelovite kurikularne reforme odlaze 15. lipnja. Mi učitelji vraćamo se na svoja redovna radna mjesta i formalno tad više nitko ne radi na kurikularnoj reformi. Hrvatska je mala zemlja i lako se može dogoditi da je ovim potrošena kritična masa učitelja koji su spremni provesti reformu obrazovanja, pogotovo kad vidite i čujete vrijeđanja koja trpimo zadnjih dana. Daljnjih desetak ili više godina bit će teško uvjeriti učitelje da se njihov rad cijeni i u reformi obrazovanja. Ne znam tko bi trebao provesti cjelovitu kurikularnu reformu ako to ne bi radili učitelji - napisala je za 24sata u lipnju 2016. godine nakon velikih prosvjeda zbog zaustavljanja reforme. 

Jučer nam je kratko odgovorila da ne može davati izjave dok službeno ne preuzme dužnost pomoćnice ministrice. 

Pomoćnik ministrice postao je Vlado Prskalo, dosadašnji ravnatelj Srednje poljoprivredne škole “Matija Antun Reljković” iz Slavonskog Broda.

Ivica Galovic/PIXSELL

Pod njegovim vodstvom ta je škola dosad iz EU fondova ukupno povukla više od 40 milijuna kuna. Novac iz EU fondova povukli su za 20 različitih projekata. Uložili su ga u nove učionice, laboratorije i nastavne sadržaje. Škola obrazuje vrhunske stručnjake. Učenici kloniraju sadnice voćaka koje koriste voćari iz cijele Slavonije. Škola je među vodećima u regiji u obrazovanju iz područja poljoprivrede, šumarstva, veterinarstva, ekologije i kemijske tehnologije te prehrane. 

- Škola nastoji potpuno individualizirati odgojni proces, koji se odvija u skladu sa sposobnostima svakog učenika kroz mnoštvo kreativnih izbornih i fakultativnih programa. Jedina smo škola u Hrvatskoj sa strategijom razvoja do 2024. i svake godine ostvarujemo neki od planiranih projekata. Sva zanimanja u školi vezana su uz razvoj Slavonije, ali s novim tehnologijama i znanjima. Naša je vizija stvoriti školu koja će djeci nakon četiri godine dati znanja s kojima mogu samostalno zarađivati - izjavio je Vlado Prskalo za 24sata dok je bio ravnatelj škole. 

Kao i Lidija Kralj, podržava nastavak reforme obrazovanje. 

- Obrazovanje je ključ uspješne Hrvatske i reforma školstva se nikako ne smije zaustaviti. Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost, jer obrazovanje donosi boljitak ekonomiji i društvu u cjelini. Bez reforma nećemo imati mlade stručne ljude koji zemlju mogu pokrenuti naprijed - izjavio je Prskalo za 24sata u lipnju 2016. 

Treći član “dream tima” ministrice Divjak je dosadašnji ravnatelj Instituta “Ruđer Bošković“ Tome Antičić. Postao je državni tajnik za fondove EU i znanost. 

- Ako odgodimo reformu, izgubit ćemo previše vremena i posljedice će biti velike, ne samo za sustav obrazovanja, nego i za znanost, a time i gospodarstvo - rekao je Antičić u lipnju 2016. 

Nakon što je nedavno imenovan na novu dužnost, u Jutarnjem listu je izjavio kako vjeruje da će ministrica Divjak provesti reformu školstva. 

- Hrvatska mora napokon shvatiti da izbora u stvari nema. Naš svijet doslovno neće biti prepoznatljiv za 10-20 godina. Zemlje bez napredne znanosti će sve više i više nazadovati, događat će im se još masovnije iseljavanje mladih i najboljih te će postati sve siromašnije. Isključivo jedini način kojim će Hrvatska izbjeći takvu sudbinu jest pomoću puno kvalitetnije znanosti i vezane visoke tehnologije. Nadam se da će naša Vlada i hrvatska nacija napokon uvidjeti da moramo radikalno promijeniti pristup prema znanosti i gospodarstvu, inače uistinu nemamo budućnost - izjavio je za Jutarnji list.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu