Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Drugoosumnjičenog za trovanje Skripaljevih odlikovao Putin?

None Foto: Rod Minchin/Press Association/PIXSELL

'Tog je čovjeka odlikovao osobno Vladimir Putin',  izjavili su na konferenciji osnivač Bellingcata Eliot Higgins i inovinar Christo Grozev, moguće zbog njegovih aktivnosti na Krimu ili u ostatku Ukrajine

Drugoosumnjičeni u slučaju trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u ožujku u Engleskoj odlikovan je za junačko djelo 2014. a odličje mu je dodijelio ruski predsjednik Vladimir Putin, objavio je u utorak istraživački portal Bellingcat.

Osumnjičeni je zapravo 39-vojni liječnik, zaposlenik ruske vojne obavještajne službe GRU, navodi Bellingcat koji ga je u ponedjeljak identificirao kao Aleksandra Jevgenjeviča Miškina. Britanska policija u rujnu ga je identificirala kao Aleksandra Petrova, jer mu je to ime bilo u putovnici, ali se vjeruje da se radi o pseudonimu.

- Tog je čovjeka odlikovao osobno Vladimir Putin - izjavili su na tiskovnoj konferenciji u britanskom parlamentu osnivač Bellingcata Eliot Higgins i istraživački novinar Christo Grozev, moguće zbog njegovih aktivnosti na Krimu ili u ostatku Ukrajine.

Oni su se pozvali na fotografiju koja prikazuje ruskog predsjednika kako se rukuje s njim, a koju je baka osumnjičenog pokazivala stanovnicima sela Lojga na sjeveru Rusije gdje je odrastao.

Bellingcat nije pronašao baku nego seljane koji su vidjeli tu fotografiju.

Salisbury incident NAPAD U SALISBURYJU Trovanje Skripalja: Liječnik i obavještajac drugi osumnjičeni

Britansko državno odvjetništvo optužilo je u odsutnosti Petrova i Ruslana Boširova, drugog ruskog državljanina, da su nervnim otrovom novičok otrovali Skripalja i njegovu kćer u ožujku u engleskom gradu Salisburyju.

Tužiteljstvo sumnjiči dvojicu ruskih državljana da su u Britaniju ušli pod lažnim imenima. Belingcat je u rujnu identificirao Boširova kao pukovnika GRU-a kojemu je pravo ime Anatolij Čepiga.

Britanska policija zasad je odbila komentirati spekulacije o stvarnom identitetu dvojice muškaraca koje krivi za napad na Skripalja. 

Bivši ruski špijun i njegova kći Julija pronađeni su u nesvijesti na klupi u Salisburyju i taj je slučaj izazvao najveći val međusobnih protjerivanja diplomata između Rusije i Zapada od hladnog rata. 

Alexander Petrov and Ruslan Boshirov, who were formally accused of attempting to murder former Russian intelligence officer Sergei Skripal and his daughter Yulia in Salisbury, are seen on CCTV in an image handed out by the Metropolitan Police POKUŠAJ UBOJSTVA SKRIPALA Napad nervnim otrovom: Bio je i treći ruski špijun, znamo i tko

Skripalji su se oporavili, ali je od posljedica trovanja umrla Britanka koja je kao i njezin partner bila izložena djelovanju otrovne tvari u pronađenoj bočici parfema. Britanska policija vjeruje da su u bočici ruski agenti prokrijumčarili nervni otrov u Veliku Britaniju.

Miškin je rođen 1979. u području Arhangelska na sjeveru Rusije i do rujna 2014. bio je prijavljen u Moskvi na adresi koja je zapravo sjedište GRU-a, piše Bellingcat.

Navodi da je Miškina GRU unovačio dok je studirao na jednoj od ruskih vojnih medicinskih akademija i da je od 2011. do 2018. putovao pod imenom Aleksandar Petrov,  uključujući u Ukrajinu i Moldovu. 

Rusija odbacuje svaku upletenost u trovanje i tvrdi da su dvojica muškaraca koje Britanija sumnjiči za napad došli u Salisbury razgledati čuvenu katedralu

Komentari (2)
  • I, oće li ga apsiti, il se bu branil sa slobode?

    9. 10. 2018,   21:06
  • Jaka stvar, svi znamo da rusi nisu krivi, tako da neka ga je oblikovo

    10. 10. 2018,   02:20