Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Držao je mrtvu majku u stanu: Smanjili mu zatvorsku kaznu

Tiboru Novaku drugostupanjski sud smanjio je kaznu s tri godine na dvije i pol godine zatvora. Trojici pritvorenika koji su ga tukli i seksualno zlostavljali u istražnom zatvoru počelo je suđenje

Tiboru Novaku (61), kojega je Općinski kazneni sud u Zagrebu nepravomoćno osudio na tri godine zatvora jer četiri godine nije pokopao mrtvu majku, drugostupanjski, županijski sud smanjio je kaznu za šest mjeseci na dvije i pol godine zatvora. Potvrdio nam je to njegov branitelj Dejan Vukomanović.

MORA PLATITI I 8600 KUNA Držao je mrtvu majku u stanu: Novaku (60) tri godine zatvora

Kaznu će mu umanjiti za vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 10. studenog 2016. do 21. ožujka 2017. godine. 

Podsjetimo, optužnica ga je teretila da je majku Adelu Novak (87) ostavio u teškom položaju umjesto da je o njoj vodio brigu, za povredu mira pokojnika jer njezino tijelo nije sahranio četiri godine te za krivotvorenje isprava jer je sastavio lažni smrtni list. Novak je priznao krivnju za 2. i 3. točku optužnice dok je tvrdio da je nevin za točku 1, odnosno da je o majci dobro brinuo sve do njezine smrti nepoznatog datuma krajem 2012. godine. 

VIDEO VIJESTI 'Pazio sam je': Sin je čak četiri godine živio s mrtvom majkom

Tijelo Adele Novak pronašla je policija u stanu u Brozovoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci u kojem su majka i sin živjeli. Njezino tijelo bilo je na krevetu u sobi prekriveno plahtom. Obdukcijom nisu mogli utvrditi točan uzrok ni vrijeme smrti budući da su nakon četiri godine našli tek djelomično mumificirani kostur. 

Kako doznajemo, Novak se već javio na izdržavanje kazne te se nalazi u zagrebačkom zatvoru Remetinec gdje treba proći evaluaciju u Centru za dijagnostiku. Nakon nje će znati u kojoj će kaznionici nastaviti izdržavati kaznu.

NAŠLI SU KOSTUR Mrtvu majku godinama držao u stanu: 'Nisam mogao bez nje...'

U međuvremenu je na Županijskom sudu u Velikoj Gorici počelo suđenje trojici muškaraca, koji su ga fizički i seksualno zlostavljali nakon što je završio u istražnom zatvoru. Zbog težine kaznenog djela i zaštite žrtve suđenje je zatvoreno za javnost.

Optužnicu protiv 28-godišnjaka, 24-godišnjaka i 44-godišnjaka Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podiglo je u ožujku prošle godine. Kako smo tada pisali, Novak se u prosincu 2016. godine požalio pravosudnim policajcima da ga zlostavljaju četvorica s kojima dijeli ćeliju.

POČELO SUĐENJE Priznao morbidan čin: Da, živio sam u stanu s mrtvom majkom

Povjerio im je da su ga tukli pet dana, da se izvan ćelije ništa nije čulo, a da se sam nije usudio prijaviti sve što je prolazio. Uputili su ga a pregled, a potom premjestili u drugu ćeliju.

N. V. (28) teretili su da ga je nasilno odvukao u toalet i tamo silovao, a potom nagovarao druge da ga tuku. Osim što su ga vrijeđali, šakama su ga izudarali po glavi, leđima i rebrima i teže ga ozlijedili.

 

Komentari (33)
  • Čovjeka treba pustit, a prave kriminalce pozatvarat. Dotični se susreo sa životnom tragedijom, a nije se poput većine znao sa njom nosit. I koja je sada odgojna svrha zatvorske kazne? Jel ga se možda želi poučit da drugu mamu ne smije mrtvu tako dugo čuvati u stanu?

    7. 2. 2018,   19:13
  • Ovaj covjek 3 godine zatvora a horvatincic masovni ubojica na slobodi, sanaderi, vidosevici itd. Boze sacuvaj

    7. 2. 2018,   19:41
  • Eto, ode u zatvor polu-normalan, izađe totalno poremećen od seksualnog zlostavljanja.

    7. 2. 2018,   15:35