Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Država daje poljoprivredno zemljište u zakup na 50 godina

None Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Agencija će raspisati javne pozive za zemljište kojim je moguće raspolagati. Javni pozivi neće biti raspisani za katastarske čestice za koje postoji neko ograničenje

Agencija za poljoprivredno zemljište raspisala je u lipnju ove godine 13 javnih poziva za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u ukupnoj površini od 1115,7077 hektara. Svi preostali javni pozivi, za koje je Agencija zaprimila zahtjeve za raspisivanje do 17. travnja, bit će raspisani kada se prikupi sva potrebna dokumentacija koju trebaju dostaviti jedinice lokalne samouprave. Agencija je od ožujka do kraja lipnja raspisala 38 javnih poziva za ukupnu površinu od 4475,2868 hektara.

Općine i gradovi odnosno fizičke osobe koje su podnijele zahtjev za raspisivanje javnih poziva za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, tijek obrade svojih zahtjeva mogu pratiti preko mrežnih stranica Agencije, rubrika Evidencije i obrasci (zahtjevi su evidentirani po županijama)

Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države daje se u zakup putem javnog poziva na rok od 50 godina. Sudionik Javnog poziva može biti fizička ili pravna osoba koja je do isteka roka za podnošenje ponuda platila sve dospjele obveze s osnove korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH i protiv koje se ne vode postupci radi predaje u posjed poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH.

Agencija će raspisati javne pozive za poljoprivredno zemljište kojim je moguće raspolagati odnosno javni pozivi neće biti raspisani za katastarske čestice za koje postoji određeno ograničenje (npr. nalaze se u javnom vodnom dobru, u građevinskom području, u šumsko gospodarskoj osnovi ili su unutar zaštićenog područja).

Sudionik Javnog poziva ostvaruje pravo prvenstva za zakup za poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH na temelju ostvarenog najvišeg zbroja bodova od mogućih 100 bodova. Za gospodarski program može se najviše ostvariti do 60 bodova. Dosadašnji posjednik ako je u mirnom posjedu temeljem valjan provedenog natječaja može ostvariti 20 bodova. Do 20 bodova može se dobiti i za visinu ponuđene zakupnine proporcionalno u rasponu od početne do dvostruke početne zakupnine. 

Ako je više osoba izjednačeno po broju bodova i ponuđenoj zakupnini, najpovoljniji ponuditelj utvrđuje se javnim nadmetanjem sukladno Pravilniku o postupku javnog nadmetanja za utvrđivanje najpovoljnijeg ponuditelja na javnom pozivu za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za zakup i zakup za ribnjake („Narodne novine“ broj 120/13).

Komentari (7)
  • Zaustavite taj "javašluk".

    6. 7. 2014,   08:50
  • Kao stvoreno za Todorića i "kupujmo Hrvatsko". Sad ćemo konačno imati domaći GMO. :(

    6. 7. 2014,   23:24
  • Ovo se opet pogoduje Todoriću. Zašto pravilnik nije napravljen za male poljoprivrednike, toliko neobrađene zemlje, seljaci bi radili, obrađivali jer jedino što nas može izvući je ratarstvo, stočarstvo i turizam, a ovi naši poliičari rade na tome da se sve uništi

    5. 7. 2014,   09:26