Obavijesti

News

Komentari 55

Država ih rasprodaje: Deset ukletih vila koje Vlada ne želi

Država ih rasprodaje: Deset ukletih vila koje Vlada ne želi
1

Vile po Jadranu koje nitko ne koristi dosad su bile predmet sporova, prepuštene propadanju. Ako je vjerovati najavama iz Ministarstva državne imovine, sad je tome došao kraj...

VIDEO

Novi broj tjednika Express, koji je od petka na kioscima, donosi fotografije i popis ekskluzivnih državnih vila koje će uskoro ići na prodaju.

Vile razasute po Jadranu koje nitko ne koristi dosad su bile predmet sporova, zagubljene negdje daleko u papirima i evidencijama, prepuštene propadanju i padu vrijednosti. Nevjerojatno je da se uz sve financijske probleme države dosad nije niti pokušalo prodati ili iznajmiti ovo skriveno državno blago.

Ako je vjerovati najavama iz Ministarstva državne imovine, koje vodi Goran Marić, sad je tome došao kraj, a za potencijalne kupce će se razviti sasvim novi model prodaje i oglašavanja.

- Dosad i kad je nešto išlo na prodaju, radilo se na način kao da se ne želi prodati - pojašnjavaju nam u ministarstvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Četiri predivne vile su u zadnjih godinu dana više manje neuspješno oglašene i traže investitora, ali za neke će se natječaj ponoviti po novim propozicijama, s punim katalogom informacija, fotografija i objavom i na engleskom jeziku kako bi se privukli strani investitori u zemlju.

Dosad su se natječaji za vrijedne vile objavljivali uglavnom samo s osnovnim podacima, a zainteresirani kupac je morao doći na lice mjesta kako bi se uvjerio u kakvom je stanju objekt koji država prodaje.

Nije niti čudo što su neki propali ili najave što će biti s njima su netragom nestale.

Mesić van, vila na bubanj

Sad u ministarstvu obećavaju da će napokon s međunarodnim natječajima i realnijim procjenama vrijednosti naći kupce.

Već ovaj mjesec će biti objavljen natječaj za tzv. Mesićevu vilu u Grškovićevoj ulicu u Zagrebu. U tom rezidencijalnom objektu s nešto više od 300 kvadrata površine je bio ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Mesić je jedini od bivših predsjednika imao pravo na doživotni ured s godišnjim proračunom između 800.000 i 900.000 kuna. Iako se brzo raspala, vlada Tihomira Oreškovića je na prijedlog HSP AS-a i Mosta odlučila ukinuti ured. Mesić se bunio, žalio se Ustavnom sudu, ali je na kraju deložiran. Svoje prostorije sad ima u Savezu antifašističkih boraca. Vještaci završavaju procjenu vile prije nego što bude oglašena na prodaju. Njena najveća vrijednost je lokacija, pa možda država dobije i do milijun kuna.

Zanimljivo je da će se na prodaji naći i još jedan “predsjednički” objekt. Radi se o tzv. Zelenoj vili pored kompleksa Ureda predsjednice na Pantovčaku. Iako na stranicama predsjednice stoji opis da je manja i služi za manji dio stručnih službi Ureda, čini se da Ministarstvo državne imovine ne smatra da je predsjednici Kolindi Grabar Kitarović ona potrebna uz već postojeće vile unutar kompleksa na Pantovčaku.

Igre milijuna za vile

Kako saznajemo, pregovarat će s predsjednicom, ali plan je vilu uz sam predsjednički kompleks ipak staviti na bubanj. Dosad su se vile koje je država gradila u nekim bivšim vremenima ili ih je primjerice dobivala zbog dugova tvrtki u stečajevima, teško prodavale. Među rijetke dvije prodane su Vila Istranka u Crikvenici, ali i vila Kremešek u Voloskom. Obje su otišle u zadnjih godinu dana.

Vila Kremešek je bila u potpuno derutnom stanju iako je ocijenjena kao jedna od najljepših kuća na opatijskoj rivijeri i tik je uz more. U središte pozornosti je došla kad se otkrilo da je u njoj godinama živio beskućnik sa svojom obitelji. A država nije imala pojma o ilegalnom podstanaru, što dovoljno govori o brizi za ove atraktivne dragulje. Vilu je kupio poduzetnik Jozo Dragan, vlasnik slovenske Riko grupe, koja posluje u Rusiji i bila je jedan od potencijalnih kupaca brodogradilišta. Dragan je izuzetno samozatajan i ne nastupa u medijima, ali iako je njegova ponuda bila jedina, država je dobila milijun kuna više od početne cijene. Dragan je za vilu izdvojio 20,3 milijuna kuna.

Kupca je našla proljetos i vila Istranka, koju je za 6,55 milijuna kupila tvrtka TPM Vrlika Josipa Mihalića.

Ovaj metaloprerađivač ima više od 400 zaposlenih, a puno poznatija tvrtka preko koje posluje je Jedinstvo Krapina. Mihalić je je također samozatajan i nije htio otkriti svoje planove kad je preuzeo hotel Albamaris u Biogradu na Moru.

Neobično je da za tako atraktivne lokacije stiže jedna ili nijedna ponuda. U portfelju vila koje će nadalje ići u prodaju sigurno je najatraktivnija vila Čingrija u Dubrovniku.

Skrovita Titova vila

Vila je ime dobila po njenom prvom vlasniku, Peri Čingriji, koji je u 19. stoljeću vodio Dubrovnik, a bio je poznat kao intelektualac, čovjek širokih svjetonazora koji je ostavio neizbrisivi trag na povijest toga grada. Međutim, njegovo nekretninsko nasljeđe ima i svoje crne dane. Kako se nalazi na atraktivnoj lokaciji, osim što su kroz nju prolazili intelektualci, za vrijeme NDH je služila za ugošćavanje ustaških oficira i njemačkih generala.

Bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić htio ju je otkupiti za 15 milijuna kuna prije dvije godine, ali je sve propalo. Vila sad ide na procjenu, pa će biti ponuđena tržištu. Za nju ne bi trebalo nedostajati kupaca. Ranije su samo interes iskazali brojni investitori, od arapskih, ruskih, domaćih... Uglavnom su vilu vidjeli kao idealnu lokaciju za hotel.

Među onima koji uskoro idu na prodaju je skrovita Titova vila, koja je sad prepuštena propadanju, vile u Trogiru i Lovranu te još dvije vile u Zagrebu. Također je već oglašena i prodaja vile u Kostreni za 22,8 milijuna kuna. Pitanje je hoće li uspjeti naći kupca za tu cijenu iako se nalazi na atraktivnom području.

Pokretanje investicija

Sve detalje o prodaji, kao i fotografije objekata koji golicaju maštu javnosti, donosi tjednik Express, koji je sutra na kioscima. Također i koje će dodatne rezidencije u kojima su se odmarali državni dužnosnici morati ići na prodaju. Kao i u slučaju Mesića i Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstvo državne imovine jednostavno smatra da se radi o objektima koji nisu dovoljno iskorišteni te će predložiti racionalizacije.

- Ne radi se tu samo o zaradi države na prodaji. Kupac sigurno neće ostaviti objekte u zapuštenom stanju u kojima su ih držale sve dosadašnje vlade. On će investirati, to će osigurati zapošljavanje građevinskih tvrtki, a Hrvatska će dobiti prepoznatljive objekte koji će se koristiti za turizam. Prednosti su višestruke, ali se time jednostavno nitko godinama sustavno nije bavio - objašnjavaju nam u Ministarstvu državne imovine zašto su najozbiljnije pristupili komercijalizaciji ovih objekata.

No ne ide sve lagano. Koje su prepreke, zašto država nije dosad nije uspjela naći rješenje i tko je kriv, te zanimljivu povijest vila koje sada država prodaje, čitajte u tjedniku Express.

Jedna od najljepših vila

Vila Čingrija u Dubrovniku je na vrhu Boninova. Ima bogatu povijest, navodno su se u njoj okupljali i ustaški generali i ugošćivali njemačke. U njoj je bilo i dopisništvo HRT-a, a htio ju je prije otkupiti Dubrovnik za 14 milijuna kuna. Još nije procijenjena.

Kompleks Kupari

Možda najbolji primjer nebrige države. Nakon godina natezanja, na natječaju je prošla Avenue grupa ruskog investitora. Trebaju uložiti 100 milijuna eura, a zauzvrat će upravljati bivšim vojnim kompleksom 99 godina. Ove jeseni bi po najavama krenulo rušenje.

Vila Istranka Crikvenica

istranka

Jedna od rijetkih već prodanih državnih vila, u siječnju je za nju TPM Vrlika Josipa Mihalića državi izdvojila 6,5 milijuna kuna, 900.000 više od početne cijene.

Vila Svežanj Kostrena

svezanj

Za atraktivni kompleks bivšeg Croatialinea u Kostreni država traži 22,8 milijuna kuna. Navodno zasad nema zainteresiranih iako je kompleks od 14.000 kvadrata uz samo more.

Češka vila na otoku Visu

Za bivši vojni kompleks traje međunarodni natječaj. Samo dva investitora su preuzela dokumentaciju i tek treba vidjeti hoće li udovoljiti uvjetima po kojima država traži hotel s četiri zvjezdice sa 100 kreveta. Država od koncesije na 50 godina očekuje 84 milijuna kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke