Obavijesti

News

Komentari 23

Država naredniku mora platiti 112.000 kn za prekovremene

Država naredniku mora platiti 112.000 kn za prekovremene
1

Općinski sud presudio u korist narednika Počasno zaštitne bojne Hrvatske vojske koji je tužio državu zbog neplaćenih prekovremenih sati na dežurstvima i stražama na Brijunima i Pantovčaku

VIDEO

Općinski radni sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da država naredniku u elitnoj Počasno-zaštitnoj bojni Hrvatske vojske, D. Đ. mora platiti nešto više od 112.000 kuna uvećanih za zatezne kamate zbog neisplaćenih dodataka na plaću za prekovremeni rad na dežurstvima i stražama na Brijunima i Pantovčaku od proljeća 2008. do jeseni 2009.

Vojnik je u tužbi naveo da je kao pripadnik postrojbe za osiguranje predsjednika Republike na Brijunima radio 24 sata na dan, a plaćeno mu je samo redovnih osam sati i to samo radnim danom.

Pojasnio je da je rad pripadnika tih postrojbi bio organiziran tako da su jedan tjedan mjesečno neprekidno radili po 24 sata, a ponekad se takav režim provodio i dva tjedna u mjesecu. Za vrijeme takvog rada država im je obračunavala plaću kao da rade redovnih 8 sati, a ne 24 sata neprekidno.

Od 24 sata neprekidnog rada, osam sati odnosilo se na stražu, daljnjih osam sati morali su biti u stanju pripreme, što je podrazumijevalo da su uvijek spremni u slučaju iznenadnih napada na objekt, požara i sličnih incidenata. Preostalih osam sati bilo je predviđeno za odmor, odnosno higijenu i prehranu, ali su i to vrijeme morali biti u stanju pripreme i nisu smjeli napuštati čuvane objekte.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na sudu već četiri godine

Država mu pritom, stoji u tužbi, nije obračunavala ni isplaćivala plaću za rad vikendom, blagdanom i državnim praznikom.

S druge strane, zastupnici države su u odgovoru na tužbu u cijelosti osporavali osnovu i visinu tužbenog zahtjeva ističući prigovor zastare, ali i pozivajući se na odredbe Zakona o službi u Oružanim snagama RH kojim je određeno da se na prekovremeni rada djelatnih vojnih osoba ne primjenjuju vremenska ograničenja propisana općim propisima.

Isticali su i da je propisano da se pravo na povećanu plaću ne ostvaruje, ako je moguće organizirati preraspodjelu radnog vremena te ako je dežurstvo kao poseban uvjet rada vezano za kontinuirano obavljanje poslova i zadaća.

Općinski radni sud već je u veljači 2014. donio presudu u ovom sporu prihvaćajući tužbeni zahtjev vojnika od oko 140.000 kuna, a ta je presuda u cijelosti bila potvrđena i na drugostupanjskom sudu. No, Vrhovni sud je u siječnju prošle godine ukinuo drugostupanjsku i prvostupanjsku presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu