Obavijesti

News

Komentari 7

Država neće moći naplatiti novac od Norca i suosuđenika?

Država neće moći naplatiti novac od Norca i suosuđenika?
1

Portal Telegram u utorak je objavio da "zbog greške tužiteljstva Republika Hrvatska nije uspjela vratiti više od sto tisuća kuna odštete koju je ranije isplatila žrtvama umirovljenog generala Norca i njegovih suradnika

VIDEO

Državno odvjetništvo (DORH) u utorak nije komentiralo nepravomoćnu presudu zagrebačkog Općinskog građanskog suda kojom je, navodno zbog propusta tužiteljstva, odbijen regresni zahtjev kojim je država od umirovljenog general Mirka Norca i njegovih suosuđenika za ratni zločin u Lici željela povratiti više od 100.000 kuna ranije isplaćenih žrtvama na ime odštete.

"Ne komentiramo nepravomoćne presude", poručila je u utorak glasnogovornica DORH-a, dodavši da se za informacije o predmetu treba pisanim putem obratiti nadležnom državnom odvjetništvu.

Portal Telegram u utorak je objavio da "zbog greške tužiteljstva Republika Hrvatska nije uspjela vratiti više od sto tisuća kuna odštete koju je ranije isplatila žrtvama umirovljenog generala Norca i njegovih suradnika Tihomira Oreškovića i Stjepana Grandića".

"Tu odštetu dobile su žrtve Gospićke trojke, jer su nad njima počinili ratni zločin. Sada država od okrivljenih pokušava naplatiti taj novac. U posljednjem postupku, koji je okončan prije nekoliko dana, učinjen je gaf zbog kojeg je zahtjev države odbijen", piše Telegram.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podsjećaju da su Norac, Orešković i Grandić pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima u Gospiću, Karlobagu i okolici. Zbog odvođenja i ubojstava civila Orešković, koji je tada bio tajnik Operativnog štaba u Gospiću, kažnjen je s 15 godina zatvora, Norac je kao zapovjednik 118. brigade dobio 12 godina zatvora, a Grandić, koji je bio zapovjednik II. bojne smještene u Vojarni Perušić, kažnjen je s deset godina zatvora.

Telegram navodi da je navedenu odluku zagrebački Općinski građanski sud donio jer tužiteljstvo "nije provelo psihijatrijsko vještačenje žrtava Gospićke skupine, niti su Norac, Orešković i Grandić mogli na sudu propitivati strah i jačinu duševnih boli što su ih majka i sin proživjeli zbog nezakonitog odvođenja u vojarnu u Perušiću.

Tužiteljstvo nije čak ni predložilo to psihijatrijsko vještačenje kao dokaz, a bez njega sud uopće nije mogao procijeniti visinu odštetnog zahtjeva što ga država pokušava naplatiti od Norca, Oreškovića i Grandića. Zbog toga je zahtjev za refundiranjem 107.563 kune odbijen, a država zbog ovog propusta tužiteljstva mora podmiriti i gotovo 50 tisuća kuna sudskih troškova", piše Telegram.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS