Obavijesti

News

Komentari 57

Država troši dva milijuna kuna: Za svako dijete staklenka meda

Država troši dva milijuna kuna: Za svako dijete staklenka meda
1

Taj program, koji je u javnoj raspravi do sredine kolovoza, pomoći će, navodi Ministarstvo poljoprivrede, stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu...

VIDEO

Djeca prvih razreda osnovnih škola od ove bi nastavne godine trebala učiti o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, a svako bi dijete u prosincu trebalo dobiti staklenku meda domaćeg proizvođača, navodi se u prijedlogu programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka.  

Taj program, koji je u javnoj raspravi do sredine kolovoza, pomoći će, navodi Ministarstvo poljoprivrede, stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Za njegovu provedbu osigurat će se 2 milijuna kuna, od čega 1,2 milijuna kuna za mjeru "Školski medni dan", a 800.000 kuna za mjeru "Promocija meda hrvatskih pčelinjaka".

Školski medni dan bit će 7. prosinca, na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, kada će se učenicima prvih razreda osnovnih škola dijeliti med domaćih proizvođača zapakiran u "nacionalnu staklenku za med", volumena 370 mililitara.

Med će nositi oznaku proizvođača i zaštićenu oznaku "Med hrvatskih pčelinjaka", predviđa se u programu.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Isto tako, Hrvatska poljoprivredna agencija provodit će, uz pomoć medija i priručnih materijala, aktivnosti informiranja učenika i roditelja s ciljem podizanja razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda. 

Organizirat će se i "Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka", na kojem će se ukazivati na značaj provedbe spomenutog programa.

Osim toga, škole će u suradnji sa pčelarskim udrugama i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom organizirati i razna druga edukativna događanja kojima će se učenici pobliže upoznati o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji, te će uz med djeci biti podijeljena slikovnica edukativnog karaktera kao početna osnova za upoznavanje pčelarstva.

Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u provedbi te mjere te odluke o isplati odradit će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a pravo sudjelovanja na javnom pozivu imaju osnivači škola koji su ujedno i odgovorni za popis škola koje će sudjelovati u mjeri, stoji u programu Ministarstva poljoprivrede koji je u javnoj raspravi do 15. kolovoza.

Ministarstvo nadležno za obrazovanje dostavit će Agenciji za plaćanja popis škola s brojem učenika na dan 30. rujna 2018.godine.  

Agencija za plaćanja korisnicima će potpore koji su proračunski korisnici isplatiti potporu u obliku predujma u 100-postotnom iznosu. Neproračunskim korisnicima potpora će se isplatiti temeljem dostavljene dokumentacije o provedenoj mjeri.

Mjerom "Promocija meda hrvatskih pčelinjaka" financira se nabava alata za izradu nacionalne staklenke za med u maksimalnom iznosu od 800.000 kuna, a korisnik te mjere je Hrvatski pčelarski savez.

Hrvatski pčelarski savez podnosi zahtjev za financiranje nabave alata za izradu nacionalne staklenke za med Agenciji za plaćanja do 1. prosinca 2018. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.