Obavijesti

News

Komentari 9

Država ulaže 425 milijuna kuna za obnovu 15 sudskih zgrada

Država ulaže 425 milijuna kuna za obnovu 15 sudskih zgrada
1

Najveći su projekti, kako je Jutarnjem otkrio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, u Zagrebu, zatim u Splitu, Dubrovniku, Zadru, Šibeniku, Vinkovcima, Senju, Imotskom

VIDEO

Prema projektima Ministarstva pravosuđa, u iduće dvije godine u uređenje sudskih zgrada uložit će se gotovo 425 milijuna kuna, od toga 207 milijuna kuna za zagrebačku Palaču pravde, donosi u petak Jutarnji list.

Najveći dio sredstava namaknut će se iz kredita Svjetske banke, nešto će se financirati iz proračuna, a u manjoj mjeri će obnovu sudskih zgrada sufinancirati jedinice lokalne samouprave, navodi dnevnik.

Najveći su projekti, kako je Jutarnjem otkrio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, u Zagrebu, zatim u Splitu, Dubrovniku, Zadru, Šibeniku, Vinkovcima, Senju, Imotskom.

U Zagrebu se građevinski radovi odvijaju na čak pet lokacija. Dvije su na Zrinjevcu, gdje su smješteni Vrhovni sud i Županijski sud. Najveći zahvat u Zagrebu planiran je za iduću godinu, kada treba početi kompletno uređenje tzv. Palače pravde, odnosno zgrade Općinskog građanskog suda u Vukovarskoj ulici.

Već je izrađena projektna dokumentacija za energetsku obnovu zgrade, a slijedi i kompletno unutarnje uređenje. Investicija je vrijedna oko 28 milijuna eura i financirat će se kroz zajam Svjetske banke.

Primjereni prostor trebalo bi dobiti i Državno odvjetništvo koje je sada u Gajevoj ulici. Preselili bi se u zgradu na Kennedyjevu trgu površine 4.400 m2, a za njeno uređenje planira se 5,75 milijuna kuna.

U Bjelovaru se planira izgradnja potpuno nove zgrade za pravosudna tijela. Površina novog objekta će biti 4.125 m2, a vrijednost investicije je oko 50 milijuna kuna, s tim da će Županija sudjelovati s 25 posto, a Grad s 14 posto sredstava.

Bitni pomaci će biti u Splitu, gdje se sudovi vraćaju u grad. Općinski sud u Splitu će iz bivše vojarne u Dračevcu preseliti u 5.500 m2 zgrade bivše Prima Stande, a dio suda i drugih službi za koje neće biti mjesta iz Dračevca bi se trebali preseliti u obližnju zgradu HEP-a. Vrijednost ove investicije je 50 milijuna kuna koji bi se povukli iz norveškog fonda.

Zanimljivo je da od silnih sudova i državnih odvjetništava u projektima energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora sudjeluju samo dva suda, jedno državno odvjetništvo i jedan zatvor, piše Jutarnji list.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...