Obavijesti

News

Komentari 9

Državljani BiH koji su se borili za IS još ne smiju ući u državu

Državljani BiH koji su se borili za IS još ne smiju ući u državu

Članovi obitelji zatočenih bivših pripadnika terorističkih skupina, većinom supruge i djeca, istodobno vrše snažan pritisak na tijela vlasti u BiH i traže da se ubrza njihov povratak u BiH

VIDEO

Provedba plana povratka u domovinu državljana Bosne i Hercegovine koji su se borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija u Siriji i Iraku ili su tamo boravili kao članovi njihovih obitelji blokiran je jer zbog unutarnjih prijepora u BiH još nije uspostavljeno operativno tijelo koje bi taj proces koordiniralo i nadziralo, objavio je u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz".

Američke vlasti koje su u veljači od BiH zatražile da preuzme svoje državljane zarobljene u borbama protiv snaga tzv. Islamske države (IS) ne žele dopustiti repatrijaciju tih osoba sve dok Vijeće ministara BiH ne uspostavi operativno tijelo koje bi potencijalne povratnike provjeravalo kako bi se utvrdio njihov točan identitet i veze s BiH.

U tom bi tijelu trebali biti predstavnici ministarstava vanjskih poslova i sigurnosti, Tužiteljstva BiH te Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) a prije nekoliko dana propao je i posljednji pokušaj da se usuglasi tekst odluke kojom bi se definirale ovlasti pojedinih institucija zaduženih za provjere, organiziranje povratka i preuzimanje državljana BiH koji su sada u nekim od zarobljeničkih kampova u Siriji ili Iraku.

Članovi obitelji zatočenih bivših pripadnika terorističkih skupina, većinom supruge i djeca, istodobno vrše snažan pritisak na tijela vlasti u BiH i traže da se ubrza njihov povratak u BiH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Do sada je u tu susjednu zemlju vraćen samo Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše koji je sada u zeničkome zatvoru i optužen je za terorizam te čeka suđenje. 

Prema dostupnim podacima na deportaciju u BiH čeka još najmanje 14 bivših IS-ovaca. To su Abdulah Čurt, Senad Kupusović, Enes Borovac, Albin Sinanović, Nedim Mujčinović , Edin Muftić, Ajdin Blažević, Muhamed Hasić, Alija Keserović, Edvin Babić, Begzad Sarač, Salem Hasić te Emir Ališić i njegov 19-godišnji posinak Hamza Labidi.

Na povratak u BiH čeka i 58 žena i čak 200 djece. 

Sigurnosne agencije u BiH barataju s podatkom kako je od 40 tisuća boraca iz 110 zemalja koji su se pridružili IS-u od 2012. u Siriju i Irak iz Bosne i Hercegovine otišlo 260 ljudi od čega je bilo 180 muškaraca. Uglavnom su tamo odlazili preko Turske najprije zrakoplovom a potom ilegalnim putem do sirijskih ratišta. Otprilike 70 posto njih je bilo u IS-u dok su ostali ratovali u redovima konkurentske terorističke skupine Al-Nusra.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba
HRVATSKI SPECIJALAC - NARKOBOSS?!

Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba

Plus+ Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je u predmetu Petar Ćosić i ostali odbilo prijedlog obrane pa su svi podaci pribavljeni s "kriptirane" Sky aplikacije zakonit dokaz na sudu