Obavijesti

News

Komentari 16

Državni pogreb Georgea H.W. Busha: Došli Trump, Obama...

Državni pogreb Georgea H.W. Busha: Došli Trump, Obama...
1

George H. W. Bush, rođen u bogatoj obitelji u Novoj Engleskoj, vodio je zemlju od 1989. do 1993. i tijekom završetka Hladnog rata i prvog Zaljevskog rata, dok ga 1992. nije pobijedio demokrat Bill Clinton

VIDEO

Predsjednik Donald Trump i četvorica njegovih prethodnika u Bijeloj kući nazočili su u srijedu državnom ispraćaju Georgea H. W. Busha, dajući rijetku sliku jedinstva u podijeljenoj Americi.

Donald i Melania Trump, u prvom redu u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, nazočili su dvosatnoj svečanosti zajedno s trojicom bivših demokratskih predsjednika Barackom Obamom, Billom Clintonom i Jimmyjem Carterom i s njihovim suprugama Michelle Obamom, bivšom državnom tajnicom Hillary Clinton i Rosalyn Carter. George W. Bush se u govoru oprostio od oca.

Republikanski predsjednik se pozdravio s bračnim parom Obama koji je sjedio do njega, ali ne i s Clintonima i Carterima, koji su bili malo dalje. Hillary Clinton, njegova bivša suparnica na predsjedničkim izborima, nije ga ni pogledala, ali je srdačno razgovarala s potpredsjednikom Mikeom Penceom.

Oni koji su ga dobro poznavali, među njima i kanadski premijer Brian Mulroney, opisali su Georgea H. W. Busha kao odlučnog, ali skromnog čovjeka koji se znao našaliti na svoj račun.

U emotivnom govoru prožetom humorom koji je završio u suzama, njegov sin George W. Bush, 43. predsjednik Sjedinjenih Država, počastio je uspomenu na "velikog predsjednika", "iznimno nadarenog diplomata" i na "plemenitog" čovjeka.

"Tvoj visoki moral, iskrenost i široka duša ostat će s nama zauvijek", rekao je.

Princ Charles, njemačka kancelarka Angela Merkel, jordanski kralj Abdulah II. i kraljica Rania, poljski predsjednik Andrzej Duda u pratnji Lecha Walese te više drugih visokih dužnosnika iz inozemstva bili su među uzvanicima.

Nakon svečanog ispraćaja lijes prekriven američkom zastavom je stavljen u automobil koji će ga prevesti do vojne baze Andrews blizu Washingtona, odakle će predsjedničkim zrakoplovom poći prema Teksasu. Građani su putem pozdravljali dugu povorku automobila.

"Ovo nije pokop, ovo je dan proslave za velikana koji je proživio izniman život. Nedostajat će nam!", objavio je Trump na Twitteru prije svečanog ispraćaja.

George H. W. Bush, rođen u bogatoj obitelji u Novoj Engleskoj, vodio je zemlju od 1989. do 1993. i tijekom završetka hladnog rata i prvog Zaljevskog rata, dok ga 1992. nije pobijedio demokrat Bill Clinton.

Na dan nacionalne žalosti većina državnih institucija i Wall Street su zatvoreni, a glasanja u Kongresu i rasprave na Vrhovnom sudu su odgođeni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21