Obavijesti

News

Komentari 66

Državni tajnik Uhlir napisao je novi zakon po mjeri svoga oca

Državni tajnik Uhlir napisao je novi zakon po mjeri svoga oca
1

Uhlir je u ministarstvu zadužen za izmjene Zakona o najmu stanova koji bi ovaj tjedan trebale biti usvojene u Saboru. Njime se rješava problem star desetljećima...

VIDEO

- Državni tajnik Željko Uhlir  nije htio poslušati naše sugestije, jednostrano tumači zakon i gura ga bez ikakvih analiza, te tako pogoduje vlasnicima. Sad nam je jasno i zašto. On sam će ostvariti privatni interes ako ovakav zakon prođe.

Objašnjava nam tako Jasna Kovač Goričan, dopredsjednica Hrvatskog saveza udruga stanara koji predstavlja zaštićene najmoprimce zašto su prijavili državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva Željka Uhlira (HNS) za sukob interesa. U prijavi koju su poslali Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa priložili su i dokumente koji dokazuju da je Uhlirov otac suvlasnik dva stana u centru Zagreba u kojima su zaštićeni najmoprimci. Državni tajnik će biti jedini nasljednik nekretnina. 

Uhlir je u ministarstvu zadužen za izmjene Zakona o najmu stanova koji bi ovaj tjedan trebale biti usvojene u Saboru. Njime se rješava problem star desetljećima. U Hrvatskoj,  postoji 3734 stana u kojima žive zaštićeni najmoprimci koji plaćaju plaćaju niske, netržišne najamnine, a vlasnici nemaju pravo raspolaganja stanovima. Novi zakon predviđa da će se najamnine postupno povećavati, a nakon pet godina, najmoprimci moraju napustiti stanove i vratiti ih vlasnicima.

Udruga smatra da će time profitirati i Uhlir i da je zato predložio zakon koji primjerice ne uzima u obzir da su neki vlasnici dobili u prošlosti druge društvene stanove i jeftino ih otkupili baš jer su u njihovim bili zaštićeni najmoprimci. 

Uhlirov otac Krsto je vlasnik trećine stana od 34,5 kvadrata i trećine stana od 17 kvadrata u kojima su zaštićeni najmoprimci. Uhlir ne smatra da je u sukobu interesa jer je  uz njegova oca, suvlasnik druge dvije trećine oba stana - država. 

- Izmjene zakona se ne odnose na stanove koje su u vlasništvu države ili lokalnih jedinica, a upravo takvi su stanovi u kojima je suvlasnik moj otac. Da sam zaista htio pogodovati njemu, onda bi i takvi stanovi bili predmet zakona – kaže Uhlir.

Kako država inače prodaje takvu imovinu, podsjećamo ga da njegov otac može otkupiti te državne udjele i onda će se zakon odnositi na njega, a bez zaštićenih najmoprimaca će nekretninama skočiti cijena. 

- Ne, moj otac neće otkupiti te udjele. On želi prodati državi svoje  - kaže Uhlir.
Ne smatra niti da je se trebao izuzeti od odlučivanja i pripreme zakona. Napominje da je prvi prijedlog zakona pripremljen još dok on nije bio u Ministarstvu, u vrijeme HDZ-ova ministra Lovre Kuščevića. 

U Povjerenstvu nam je potvrđeno da će na jednoj od narednih sjednica odlučivati hoće li pokrenuti postupak protiv Uhlira. Ovaj slučaj je važan i za buduću praksu u proceduri donošenja zakona. U prošlosti su već odbačene prijave protiv Borisa Lalovca i Petra Skansija koji su predložili zakone o švicarcima i naknadama umirovljenim sportašima, a u oba slučaja su i oni od tog imali koristi. 

Neki od stručnjaka s kojima smo razgovarali ističu da takvu praksu treba prekinuti i natjerati dužnosnike da ne sudjeluju u izradi zakona koje ih stavljaju u potencijalni sukob interesa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi