Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Državnim službenicima ocjene od 1 do 5 i plaća prema učinku

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Službenici bi se ocjenjivali od jedan do pet, kao u školi. Ocjene bi bile jedini kriterij za promicanje u plaći i najvažniji kriterij za napredovanje, ali i za mogući otkaz

U svom prijedlogu reforme državne uprave saborska zastupnica i bivša ministrica financija Martina Dalić razradila je sustav upravljanja plaćama i vrednovanja rada državnih službenika koji predviđa povećanje, odnosno smanjenje plaće, ovisno o rezultatima rada, piše tportal

Dalić predlaže da se plaće određuju isključivo temeljem ocjena radnog učinka, a sustav procjene radne učinkovitosti bazirao bi se na unaprijed definiranim i, gdje god je to moguće, mjerljivim ciljevima i rezultatima rada. 

Državni službenici ocjenjivali bi se ocjenama od jedan do pet. Ocjene bi bile jedini kriterij za promicanje u plaći i najvažniji kriterij za napredovanje, ali i za mogući otkaz. 

Sustav predviđa 12 platnih razreda i unutar svakog razreda 12 platnih stupnjeva. Službenici koji bi dobili dvije uzastopne ocjene 'izuzetan', tri uzastopne ocjene 'primjeran' ili pet uzastopnih ocjena 'dobar' prešli bi u viši platni razred i dobili odgovarajući rast plaće. 

No, da ne bi bilo zabune, neće svi moći biti odlikaši. Sustav predviđa ograničenje broja službenika koji mogu biti ocijenjeni ocjenom 'izuzetan' (šest posto zaposlenih) i primjeren (12 posto zaposlenih). Time bi se, smatra Dalić, dodatno motivirali službenici na konkurenciju u cilju povećanja kvalitete rada.

U slučaju dobivanja najniže pozitivne ocjene, 'zadovoljava', službeniku bi se smanjila plaća, a ako bi dobio negativnu ocjenu, zaradio bi otkaz. 

Ovakav sustav ocjenjivanja podrazumijeva ukidanje postojećih dodataka, poput dodatka na staž, koji nemaju veze s radnim učinkom. 

Sindikati: To je podgrijana juha

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika naveli su za tportal da Martina Dalić 'prodaje podgrijanu juhu koju nije sama skuhala'. Kažu da su ta ista predložena rješenja još 2009. prošla prvo čitanje u Saboru u obliku prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika. Međutim, Zakon nikad nije ugledao svjetlo dana, i to baš za vrijeme trajanje Vlade u kojoj je Dalić bila ministrica financija, navodi sindikat.

Komentari (81)
  • ocjenjivanje odavno postoji u državnim službama, a negativne ocjene sa sobom povlače otkaz! prema tome dalićka pojma nema o tome što priča. nago, imam ja drugi prijedlog - ocjene rada saborskih zastupnika i vlade! zašto čekati 4 godine ako netko radi loše u saboru ili je totalno neaktvan? zašto čekati da vladi istekne mandat od 4 godine pa je tek onda mijenjati? predlažem isto ocjenjivanje njihovog rada od strane posebnog tijela građana pa ako građani daju ocjenu ispod 2 automatski otkaz i za vladu i za zastupnike!!!

    17. 4. 2015,   08:16
  • jasno je da su ovi prijedlozi dalićke i čačića jedino u svrhu dodvoravanja biračima pred izbore koji će biti krajem godine. što je najžalosnije, oni pojma nemaju da sustav ocjenjivanja i sada postoji u državnim službama. najveći problem je - tko je taj koji ocjenjuje? jer ako imate šefa iz jedne političke opcije, a službenika iz druge, jasno je da će službenik uvijek dobiti po glavi, bio kriv ili ne. isto tako jasno je da neće bit sankcija za "podobnog" službenika koji je iz iste partije!

    17. 4. 2015,   08:21
  • za ministre i saborske zastupnike zna se koja je ocjena....... već odavno bi trebali biti bez plaće

    17. 4. 2015,   08:12