Obavijesti

News

Komentari 81

Državnim službenicima ocjene od 1 do 5 i plaća prema učinku

Državnim službenicima ocjene od 1 do 5 i plaća prema učinku
1

Službenici bi se ocjenjivali od jedan do pet, kao u školi. Ocjene bi bile jedini kriterij za promicanje u plaći i najvažniji kriterij za napredovanje, ali i za mogući otkaz

VIDEO

U svom prijedlogu reforme državne uprave saborska zastupnica i bivša ministrica financija Martina Dalić razradila je sustav upravljanja plaćama i vrednovanja rada državnih službenika koji predviđa povećanje, odnosno smanjenje plaće, ovisno o rezultatima rada, piše tportal

Dalić predlaže da se plaće određuju isključivo temeljem ocjena radnog učinka, a sustav procjene radne učinkovitosti bazirao bi se na unaprijed definiranim i, gdje god je to moguće, mjerljivim ciljevima i rezultatima rada. 

Državni službenici ocjenjivali bi se ocjenama od jedan do pet. Ocjene bi bile jedini kriterij za promicanje u plaći i najvažniji kriterij za napredovanje, ali i za mogući otkaz. 

Sustav predviđa 12 platnih razreda i unutar svakog razreda 12 platnih stupnjeva. Službenici koji bi dobili dvije uzastopne ocjene 'izuzetan', tri uzastopne ocjene 'primjeran' ili pet uzastopnih ocjena 'dobar' prešli bi u viši platni razred i dobili odgovarajući rast plaće. 

No, da ne bi bilo zabune, neće svi moći biti odlikaši. Sustav predviđa ograničenje broja službenika koji mogu biti ocijenjeni ocjenom 'izuzetan' (šest posto zaposlenih) i primjeren (12 posto zaposlenih). Time bi se, smatra Dalić, dodatno motivirali službenici na konkurenciju u cilju povećanja kvalitete rada.

U slučaju dobivanja najniže pozitivne ocjene, 'zadovoljava', službeniku bi se smanjila plaća, a ako bi dobio negativnu ocjenu, zaradio bi otkaz. 

Ovakav sustav ocjenjivanja podrazumijeva ukidanje postojećih dodataka, poput dodatka na staž, koji nemaju veze s radnim učinkom. 

Sindikati: To je podgrijana juha

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika naveli su za tportal da Martina Dalić 'prodaje podgrijanu juhu koju nije sama skuhala'. Kažu da su ta ista predložena rješenja još 2009. prošla prvo čitanje u Saboru u obliku prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika. Međutim, Zakon nikad nije ugledao svjetlo dana, i to baš za vrijeme trajanje Vlade u kojoj je Dalić bila ministrica financija, navodi sindikat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.