Obavijesti

News

Komentari 177

Drže cijene: Izlasci su puno skuplji u Irskoj nego kod nas

Drže cijene: Izlasci su puno skuplji u Irskoj nego kod nas
1

Restoran je luksuz: Iako smo u prosjeku jeftiniji od Irske i Njemačke, kavu, pivo, sok, sladoled ili obrok u restoranu većina naših građana ne može si priuštiti...

VIDEO

Za životni standard koji se može imati u Zagrebu s vrtoglavim primanjima od 17.000 kuna, u irskom glavnom gradu Dublinu treba dvostruko više novca. Konkretno, riječ je o 35.000 kuna, pod pretpostavkom da se u oba grada živi u unajmljenom stanu.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:40

U Berlinu, glavnom gradu Njemačke, za isti standard treba 25.000 kuna. Uspoređujući ove tri europske metropole, Dublin je najskuplji. Cijene u restoranima su i dvostruko skuplje nego u Zagrebu, a čak 154 posto nego u Slavonskom Brodu, 160 posto nego u Osijeku i gotovo 200 posto nego u Vinkovcima. A iz Slavonije najviše Hrvata i odlazi živjeti u ove dvije “obećane” zemlje. Skuplji su u prosjeku dublinski restorani i za 34 posto nego oni u Berlinu.

Hrvati, poznati kao narod koji uživa u dugim ispijanjima kava, u Berlinu i Dublinu taj užitak plaćaju i dvostruko skuplje nego kod nas. Osvježenje hladnom pivom, po kojemu su i Irska i Njemačka poznate, također je skupo. U Irskoj i više nego duplo, a u Njemačkoj je skuplje za 10-ak kuna u tamošnjim restoranima i kafićima.

Zemlja staraca: Od Slavonije do Like sela i mjesta su prazna
Zemlja staraca: Od Slavonije do Like sela i mjesta su prazna

S druge strane, popularno gazirano piće, Coca-cola od 0,33 litre, skuplje je kod nas nego u Irskoj. Uzimajući glavne gradove za usporedbu, u Zagrebu je cijena Coca-cole i nekoliko kuna skuplja, pa čak u nekim kafićima u centru grada i dvostruko. Dok se u Zagrebu cijene kreću između 13 i 20 kuna, ponegdje čak i više, u dublinskim restoranima i kafićima cijena Coca-cole je oko 11 kuna.

Dvostruko skuplji je Dublin i uspoređujući cijene obroka u jeftinijem restoranu. U nekom zagrebačkom restoranu jelo za jednu osobu košta oko 45 kuna, dok račun u Dublinu, bez pića, iznosi 110 kuna. I cijena pizze u Irskoj leti u nebesa. U hrvatskoj metropoli cijena pizze srednje veličine je oko 40 kuna, dok je u glavnom gradu zelenog otoka najmanje 88 kuna.

Liječnik je otišao u Norvešku: 'Radim manje, a živim bolje...'
Liječnik je otišao u Norvešku: 'Radim manje, a živim bolje...'

Ako se naručuje za van, još je skuplja, pa cijene “skaču” i do 110 kuna, a dodatno se plaća još i dostava 15 kuna. Meni koji sadrži cheeseburger s prženim krumpirićima u Dublinu stoji vrtoglavih 110 kuna.

Kuglica sladoleda u Njemačkoj prosječno košta 15 kuna, u Irskoj između 22 i 33 kune dok je u Hrvatskoj, u skupljim slastičarnicama Zagreba ili jadranske obale, oko 10 kuna. No, u cijeloj priči ne treba zaboraviti prosječnu mjesečnu plaću koja je u Hrvatskoj dva i pol puta manja nego u Irskoj ili Njemačkoj.

U Hrvatskoj režije skuplje nego u Irskoj, a plaća 2,5 puta manja
U Hrvatskoj režije skuplje nego u Irskoj, a plaća 2,5 puta manja

Cijena odjeće i obuće gotovo  jednaka u Irskoj i Njemačkoj

Uspoređujući Hrvatsku s Irskom i Njemačkom, “obećanim” zemljama u koje odlazi sve više Hrvata trbuhom za kruhom, proizlazi kako su cijene odjeće i obuće jednake, dok su istovremeno naše plaće dva i pol puta manje.

Tako, primjerice, hlače marke Levi’s u Hrvatskoj koštaju 545 kuna, u Irskoj 551 kunu, dok su u Njemačkoj malo skuplje, 561 kunu. Cijena ljetne haljine iz dućana poput Zare ili H&M-a je kod nas 223, u Irskoj 251, u Njemačkoj 244 kune. Nike tenisice u Njemačkoj koštaju 624, u Irskoj 578, a kod nas 546 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 177
VIDEO

Svakog dana pitamo Vladu: Što činite da zaustavite iseljavanje
ŽELIMO ODGOVORE

Svakog dana pitamo Vladu: Što činite da zaustavite iseljavanje

DEMOGRAFSKA OBMANA Ako se nešto ne promijeni, Lijepa naša bi uskoro mogla postati 'zemlja bez ljudi'. Što vlast čini da zaustavi to? Mi ćemo im to pitanje svaki dan postavljati, u više navrata. Pratite Twitter...

'Nadam se da će se svi Hrvati jednom vratiti kući iz Irske'
IRSKA VELEPOSLANICA

'Nadam se da će se svi Hrvati jednom vratiti kući iz Irske'

INTERVJU: Olive Hempenstall otkriva zašto voli život u Hrvatskoj i što brojne Hrvate privlači u Irsku. U Hrvatskoj je veleposlanica od 2016., a iza sebe ima dugu i uspješnu diplomatsku karijeru
Vrijeme promjena: Mladi odlaze van jer ne ulažemo u znanje...
BUDIMO USPJEŠNI

Vrijeme promjena: Mladi odlaze van jer ne ulažemo u znanje...

Riječko sveučilište osnovalo je savjet za znanost koji okuplja svjetski poznate hrvatske znanstvenike. Cilj im je bolje obrazovanje. Rektorica riječkog sveučilišta upozorava kako naše znanstvene institucije stagniraju