Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dubravka Šuica ide na plaću od 150.000 kn: 'Velika mi je čast'

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL 4

Bivša gradonačelnica Dubrovnika bila je posljednjih šest godina zastupnica u EU parlamentu, a sad će biti među 13 žena u sastavu nove Komisije, kao potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju

Važno je to u kontekstu pregovora za predsjednicu Europske komisije gdje je naš premijer Plenković imao ključnu ulogu. Velika je čast za Hrvatsku dobiti ovo mjesto, a i meni je ovo priznanje - rekla je nova potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju Šuica za RTL. 

Grgo Jelavić/PIXSELL | Autor: Grgo Jelavić/PIXSELL/Snimio čitatelj Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL/Snimio čitatelj

Uz novi posao dolazi i nova plaća, a ona će biti oko 150.000 kuna. 

Bivša gradonačelnica Dubrovnika bila je posljednjih šest godina zastupnica u Europskom parlamentu, a sad će biti među 13 žena u sastavu nove Komisije, uz 14 kolega.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

- Sigurna sam da ću učiniti nešto dobro za Europsku uniju pa tako i za Hrvatsku - kazala je Šuica te je nadodala da je ova pozicija bila dio dogovora. 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

- Ovo je upravo ono što je Hrvatska htjela. To nam je važno. Demografija je problem ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama Europske unije. Moramo vidjeti kako pomoći na način da ljudi ostanu tamo gdje su rođeni i gdje im je domovina. U prvoj polovici mandata time ćemo se intenzivno baviti. Otići ću u sve zemlje Europske unije. Bavit ću se i budućnošću Europske unije, želimo građanima približiti njezine vrijednosti. Želimo da građani što više percipiraju na izborima - poručila je Šuica. 

Šuica je u središnjem Dnevniku HRT-a zahvalila premijeru Andreju Plenkoviću, jer je, kako kaže, on bio taj koji je sudjelovao u pregovorima.

- Bio je jedan od glavnih pregovarača za izbor gospođe Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije. On je taj koji je stavio točku demografije na dnevni red, odnosno za agendu Vijeća Europe. Komisija je također svhatila o čemu se radi. Naime, to je veliki problem u EU-u, a posebno u srednjoj i istočnoj Europi - kazala je Šuica.

Objasnila je da su svi povjerenici, pa i ona, dobili pismo s konkretnim zadacima predsjednice Von der Leyen u kojem piše što se treba raditi.

- Očekuje se da će se u prvih šest mjeseci napraviti pregled situacije, istraživanje, koje će pokazati kakvo je stvarno stanje u svim državama EU-a. To će biti baza temeljem koje ćemo određene korake poduzeti - istaknula je.

Dodaje da je demografska promjena zaista problem te da je povezana s demokracijom i participacijom, odnosno sudjelovanjem građana u demokratskim procesima, a i s vjerom građana u demokratske institucije.

- To je ono što mi je zadatak u ovom petogodišnjem razdoblju - približiti građanima Europske unije europske ideje, ali ih i osnažiti u demokratskim procedurama i procesima, kazala je za HRT.

Komentari (174)
  • Godinama i godinama je lizala analne otvore šefovima. Zaslužila je. Respect.

    11. 9. 2019,   07:20
  • I meni bi bila još veća čast da imam penziju barem 5000 kn , a nemam , pa prema tome je.eš tu čast kada ja od nje nemam ništa .Odite vi svi tamo nekuda , a ja kao bijedan proizvod ove Hrvatske demokracije i lopovluka na veliko , ode nešto mazniti u konzum za ručak .Jbg kada mogu u Konzumu i Agrokoru mažnjavati ovi u vlasti i koji su bili ( e ti su se navukli na vreće ) mogu i ja nešto mazniti barem za utrpat u guzicu , da mi crijeva nusi prazna od silne mirovine za 42 rada .Boli me neka stvar za tu ženu , njenu stranku i onoga tko ju je postavio tamo .Meni je isto kao i da nje nema i da je umjesto nje netko iz Rumunije ili Albanije .

    11. 9. 2019,   07:17
  • Tko mi je kriv što se ne znam čmariti, što ganjam nekakve principe poštenja i korektnost, što nemam đon obraz i što se ne bi mi mrtav učlanio u HDZ. I stvarno gledano unatrag ispadam prava pi.....da, ali kućni odgoj je jači, pa nemogu sve i da hoću. Želim drugarici puno lijepih trenutaka u dućanima, dobrim restoranima, vrhunskim hotelima.......

    11. 9. 2019,   07:50