Obavijesti

Promo sadržaj

Dug povratak kući - novi serijal na National Geographic-u

Dug povratak kući -  novi serijal na National Geographic-u
1

Nijedan se vojnik nikada ne bori sam, a vojnici iz ove priče nisu iznimka… Prema bestselleru međunarodno priznate novinarke Marthe Raddatz u izdanju New York Timesa

Nijedan se vojnik nikada ne bori sam, a vojnici iz ove priče nisu iznimka… Prema bestselleru međunarodno priznate novinarke Marthe Raddatz  u izdanju New York Timesa nastao je ovaj spektakularan serijal o „Crnoj nedjelji“ u Iraku, kada je mali vod vojnika iz američke Prve konjičke divizije u travnju 2004. upao u žestoku zasjedu u Sadru, predgrađu Bagdada. Tog je dana osmero vojnika je poginulo, a njih više od 65 teško je ranjeno. Ovo  emocionalno putovanje prati borbena djelovanja na dva fronta istodobno – na kaotičnim ulicama Sadra, punima užasa, gdje skupina mladih, neiskusnih, ali izuzetno hrabrih vojnika odbija neočekivan i nezamisliv napad, te kod kuće, u Fort Hoodu u Teksasu, gdje članovi njihovih obitelji, iščekujući novosti i strepeći od najgorega, i sami otkrivaju svoju hrabrost i predanost. 

„Glumci su cijelo vrijeme snimanja neprestano razmišljali o vojnicima koji s proživjeli 4. travanj 2004.g. kao i o njihovim obiteljima u Americi koje je vijest o zasjedi dočekala potpuno nespremne… To je uvelike doprinjelo autentičnosti likova a ovaj serijal učinilo vrlo emotivnom pričom o hrabrosti, predanosti i ljudskosti u ekstremnim uvjetima“ : izjavila je Martha Raddatz koja je aktivno sudjelovala na snimanju na jednom od najvećih postavljenih setova u Sjevernoj Americi. 

Ova izuzetno zanimljiva i osebujna novinarka i spisateljica oduvijek je bila posebno zainteresirana za događanja u Iraku i često je kao ratni izvjestitelj sa terena za ABC News, pratila i priče vojnika koji bi se tamo zatekli. 

Kako bi  što bolje mogla razumjeti događanja u Iraku,  posjetila ga je više od 20 puta, a jednom je prilikom sudjelovala u pravom bombaškom napadu, u avionu F-15E. Potrošila je godine i godine ne bi li dobila dozvolu viskih dužnosnika u vojsci, ali kako nikada ne odustaje – uspjela se izboriti i dobiti priliku da vidi kako izgleda pravo bombardiranje u Afganistanu - iz zraka, gdje je provela više od 10 sati . Najviše je bila fascinirana načinom na koji su ratni piloti povezani i koliko zapravo brinu jedni za druge tijekom ratnih operacija. 
Nemirnog duha, već kao srednjoškolka je otkrila da se želi baviti novinarstvom, ali tek kasnije je otkrila da je ratno izvještavanje nešto čemu želi posvetiti  svoj život. Tijekom svoje karijere izvještavala je iz Pentagona, Bijele kuće i mnogih konfliktnih zona širom svijeta; iz Jemena, Irana, Pakistaan, Izraela, Indije  Libije, Omana kao i nebrojenih zemalja Azije i Afrike. Marthina posvećenost ratnim temama i zanimanje za  život koji vode vojnici dovele su i do ovog sjajnog serijala „Dug povratak kući“ u kojem se u svakom trenutku može osjetiti toplina, razumijevanje i ponos spram ljudi koji sudjeluju u ratnm operacijama i mirovnim misijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Glavne uloge u serijalu igraju:  Jason Ritter („Roditelji“, „Djevojke“) kao satnik Troy Denomy koji je junački vodio spasilački konvoj u grad; E. J. Bonilla („Tragovi zločina“) kao zapovjednik odsječenog voda, poručnica Shane Aguero; Kate Bosworth („Valovi smrti“, „SS-GB“, „The Art of More“) kao Gina Denomy, mlada supruga i novopečena majka koja se bori s vlastitim strahovima dok kontaktira obitelji palih i ranjenih boraca; Sarah Wayne Callies („Zakon braće“, „Živi mrtvaci“, „Kolonija“) kao voditeljica Skupine obiteljske pripravnosti i žena Garyja Voleskyja, LeeAnn Volesky; Noel Fisher („Besramnici“) kao 24-godišnji ratni junak, a poslije mirovni aktivist, razvodnik Tomas Young; te Jeremy Sisto („Čistilište u predgrađu“, „Zakon i red“, „Dva metra pod zemljom“) kao neodlučni junak, narednik Robert Miltenberger.

Serijal „Dug povratak kući“ adaptirao je scenarist i izvršni producent Mikko Alanne. Seriju su režirali dobitnici nagrade Emmy Phil Abraham i Mikael Salomon. Izvršni producenti su Mike Medavoy, Mikko Alanne, Jason Clark, Benjamin Anderson i Edward McGurn. Za National Geographic, Carolyn G. Bernstein izvršna je dopredsjednica i šefica globalne igrane produkcije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince