Obavijesti

News

Komentari 6

Dvije akcije za GSS: Spasili su planinara i pronašli muškarca

Dvije akcije za GSS: Spasili su planinara i pronašli muškarca
1

HGSS imao je u nedjelju navečer dvije akcije spašavanja na području Gorskog kotara. U jednoj su spasili ozlijeđenog planinara, a u drugoj su uspješno pronašli nestalog muškarca

VIDEO

Spašen je planinar koji se ozlijedio na poznatoj planinarskoj stazi “Vihoraški put", na području između Bijelih i Samarskih stijena, u Gorskome kotaru, a akcija spašavanja završena je u ponedjeljak ujutro u pet sati kada su se svi spašavateji vratili u bazu, izvijestila je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

Dojava o unesrećenom planinaru koji se nalazi na poznatoj planinarskoj stazi “Vihoraški put", na području između Bijelih i Samarskih stijena, primljena je u nedjelju, 19. lipnja, u 17,20 sati  na dežurni mobitel HGSS-a stanice Ogulin. 

Ubrzo po primljenoj dojavi, prema mjestu nesreće uputila su se 23 spašavatelja iz stanice Ogulin, a po dolasku do unesrećenog utvrđeno je da je ozlijedio desni skočni zglob, da se ne može samostalno kretati, ali ni uz pomoć drugih. Nakon pružene prve pomoći i imobilizacije ozlijeđenoga stopala unesrećeni je smješten u tzv. marinerovu nosiljku. Kako je riječ o izuzetno teškom i zahtjevnom terenu, a k tome su još bili loši vremenski uvjeti jer je padala kiša i približavala se noć, odlučeno je da će se krenuti u transport najbližom poprečnom stazom prema šumskoj cesti Mrkopalj - Jasenak, te da se u pomoć pozovu i spašavatelji iz stanice Delnice. Oko 21 sat transportu unesrećenog planinara pridružilo se i šest spašavatelja iz stanice Delnice te je ukupno u akciji spašavanja sudjelovalo 29 članova HGSS-a.

Unatoč teškom i zahtjevnom terenu, te lošim vremenskim uvjetima, unesrećeni je predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći iz Ogulina u 23,40 sati, a za HGSS ova akcija završena je u ponedjeljak u pet sati ujutro kada su se svi spašavatelji vratili u bazu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pronašli i nestalog muškarca na području Rudina

Gotovo istodobno sa pozivom kolega iz Stanice Ogulin za pomoć oko transporta unesrećene osobe na Vihoraškom putu i slanjem šesteročlane ekipe spašavatelja, dojavom od policijske postaje Delnice u 20.48 sati o nestaloj muškoj osobi na području Rudina iznad Sungera, pokrenuta je potražna akcija, objavio je GSS.

- Prema podacima prikupljenim s terena, od policije i mještana, osoba je u nedjelju oko 15 sati napustila vikendicu i krenula u branje gljiva. U 15.30 javila se je prijatelju i obavijestila ga da se je izgubila. Od tada su njegovi prijatelji pokrenuli potragu koja nije rezultirala pronalaskom nestale osobe.  Na teren je u 21.20 sati izašla ekipa Stanice Delnice od petero spašavatelja koja je dolaskom na mjesto zadnjeg viđenja pokrenula protokol brzog pretraživanja šumskih cesta te organizaciju akcije pretraživanja terena. S obzirom da je od vremena zadnjeg viđenja prošlo pet sati, a radi se o zdravom muškarcu od 36 godina, teren potrage proširen je na veliko područje duboke šume i susjednih naselja. U 22.09 sati nestala osoba pronađena je mjestu Mrkopalj, udaljenom od mjesta zadnjeg viđenja pet kilometara - javio je GSS. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1