Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dvije akcije za GSS: Spasili su planinara i pronašli muškarca

None Foto: GSS

HGSS imao je u nedjelju navečer dvije akcije spašavanja na području Gorskog kotara. U jednoj su spasili ozlijeđenog planinara, a u drugoj su uspješno pronašli nestalog muškarca

Spašen je planinar koji se ozlijedio na poznatoj planinarskoj stazi “Vihoraški put", na području između Bijelih i Samarskih stijena, u Gorskome kotaru, a akcija spašavanja završena je u ponedjeljak ujutro u pet sati kada su se svi spašavateji vratili u bazu, izvijestila je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

Dojava o unesrećenom planinaru koji se nalazi na poznatoj planinarskoj stazi “Vihoraški put", na području između Bijelih i Samarskih stijena, primljena je u nedjelju, 19. lipnja, u 17,20 sati  na dežurni mobitel HGSS-a stanice Ogulin. 

Ubrzo po primljenoj dojavi, prema mjestu nesreće uputila su se 23 spašavatelja iz stanice Ogulin, a po dolasku do unesrećenog utvrđeno je da je ozlijedio desni skočni zglob, da se ne može samostalno kretati, ali ni uz pomoć drugih. Nakon pružene prve pomoći i imobilizacije ozlijeđenoga stopala unesrećeni je smješten u tzv. marinerovu nosiljku. Kako je riječ o izuzetno teškom i zahtjevnom terenu, a k tome su još bili loši vremenski uvjeti jer je padala kiša i približavala se noć, odlučeno je da će se krenuti u transport najbližom poprečnom stazom prema šumskoj cesti Mrkopalj - Jasenak, te da se u pomoć pozovu i spašavatelji iz stanice Delnice. Oko 21 sat transportu unesrećenog planinara pridružilo se i šest spašavatelja iz stanice Delnice te je ukupno u akciji spašavanja sudjelovalo 29 članova HGSS-a.

Unatoč teškom i zahtjevnom terenu, te lošim vremenskim uvjetima, unesrećeni je predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći iz Ogulina u 23,40 sati, a za HGSS ova akcija završena je u ponedjeljak u pet sati ujutro kada su se svi spašavatelji vratili u bazu.

Pronašli i nestalog muškarca na području Rudina

Gotovo istodobno sa pozivom kolega iz Stanice Ogulin za pomoć oko transporta unesrećene osobe na Vihoraškom putu i slanjem šesteročlane ekipe spašavatelja, dojavom od policijske postaje Delnice u 20.48 sati o nestaloj muškoj osobi na području Rudina iznad Sungera, pokrenuta je potražna akcija, objavio je GSS.

- Prema podacima prikupljenim s terena, od policije i mještana, osoba je u nedjelju oko 15 sati napustila vikendicu i krenula u branje gljiva. U 15.30 javila se je prijatelju i obavijestila ga da se je izgubila. Od tada su njegovi prijatelji pokrenuli potragu koja nije rezultirala pronalaskom nestale osobe.  Na teren je u 21.20 sati izašla ekipa Stanice Delnice od petero spašavatelja koja je dolaskom na mjesto zadnjeg viđenja pokrenula protokol brzog pretraživanja šumskih cesta te organizaciju akcije pretraživanja terena. S obzirom da je od vremena zadnjeg viđenja prošlo pet sati, a radi se o zdravom muškarcu od 36 godina, teren potrage proširen je na veliko područje duboke šume i susjednih naselja. U 22.09 sati nestala osoba pronađena je mjestu Mrkopalj, udaljenom od mjesta zadnjeg viđenja pet kilometara - javio je GSS. 

Komentari (6)
  • svaka cast ekipa..... ali ovdje ocekujem max 20 komentara.... pa pobogu samo se nesto pozitivno desilo...

    20. 6. 2016,   10:19
  • Lijepo je čitati ovakve stvari.. malo za promjenu.. podsjetiti se da čovjek čovjeku nije uvijek vuk.. GSS-u svaka čast!

    20. 6. 2016,   11:10
  • svaka čast !

    20. 6. 2016,   10:31