Obavijesti

News

Komentari 119

'Dvije kiretaže su mi radili na živo. Kako opisati struganje?'

'Dvije kiretaže su mi radili na živo. Kako opisati struganje?'
1

Rodila sam dvoje djece i rodila bih još toliko i više, ali kiretažu na živo ne bih nikomu poželjela. Ta se bol ne može opisati riječima, jer struganje organa nema se s čime usporediti..., kaže Anamarija Šarić

VIDEO

Što se događa u bolnicama i ginekološkim ambulantama bila je tema u HRT-ovoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' u četvrtak ujutro u kojoj su govorili Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda, Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva, a svoje iskustvo iznijela je Anamarija Šarić.  

Šarić je i sama više puta doživjeli različita iskustva u splitskom KBC-u, rekla je da je imala šest trudnoća i pet kiretaža, od kojih su dvije bile na živo, a za tri je tražila da je uspavaju jer je to bol koju ne može opisati.  

- Rodila sam dvoje djece i rodila bih još toliko i više, ali kiretažu na živo ne bih nikomu poželjela - dodala je.  

Tražila anesteziju, a kiretirali ju na živo: 'Sve je po zakonu'
Tražila anesteziju, a kiretirali ju na živo: 'Sve je po zakonu'

Kaže da se ta bol ne može opisati riječima, ne zna s čime bi to usporedila.  

- Struganje organa nema se s čime usporediti. Razlog zbog kojeg liječnici rade kiretažu na živo često je činjenica da je sve krenulo i da nemaju kada dati anesteziju - kazala je Šarić.  

Pita se zašto je tri puta uspjela dobiti opću anesteziju, a dva puta nije.  

'Ostale su mi psihičke posljedice'

Suprug ju je nagovorio da istupi radi drugih žena koje to čeka. Kada je pročitala novinske napise, smučilo joj se i morala je javno istupiti radi drugih žena. Odlasci na redovite ginekološke kontrole postali su joj stresni - zveckanje instrumenata joj je fobija, ostale su psihičke posljedice.  

Pomoćnik ministra zdravstva kaže  da je zatečen navodima koji se pojavljuju u medijima, već su pokrenuli postupke vezano za njh i inspekcija je u KBC-u Split, a analiziraju se i druge pristigle predstavke - njih oko 400 i nakon razvrstavanja, s obzirom na bolnice i vrijeme, poslat će zdravstvene inspekcije i u druge bolnice.

Što bi se dogodilo da muškarci idu na kiretažu bez anestezije?
Što bi se dogodilo da muškarci idu na kiretažu bez anestezije?

Pomoćnik ministra: Zatečeni smo ovim što čujemo

- Zatečeni smo ovime što čujemo i moramo ispitati o čemu se radi, moramo saznati konkretne elemente koji će biti temelj za daljnje postupanje - naglasio je. 

Može se naslutiti da to nije problem samo splitske bolnice, no Beroš želi vjerovati da je riječ o pojedinačnim slučajevima i liječnicima i smatra da ne treba generalizirati. Dodao je da u Ministarstvu najprije žele analizirati stanje, a onda poduzeti određene mjere. Beroš je rekao da sastanak s udrugom Roda pokazuje intenciju da se stvari mijenjaju.  

Rekao je da je slična situacija bila 2014. i 2015. kada je zdravstveni inspekcijski nadzor trajao više od deset mjeseci, a preliminarne rezultate sadašnje situacije možemo imati  za 10-ak dana, ali za jednu cjelovitu i dubinsku analizu trebat će više vremena. 

'Riječ je o sistemskoj pogrešci kojoj svjedočimo već 20 godina'

Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda kaže da su posljednjih dana primili više od 400 svjedočanstava žena, a mnogo njih javilo se telefonski. Naglasila je da se iz svih prijava vidi da se radi o sistemskoj pogrešci kojoj svjedočimo već 20 godina, otkako je udruga osnovana. Rekla je da se javljaju žene različitih generacija koje su slično iskustvo proživjele 70-ih i 80-ih godina. 

- Nažalost, svjedočimo tomu da se u našim ginekološkim ambulantama i rodilištima koriste zastarjele prakse koje su često na štetu pacijenata i izazivaju dugoročne traume i za dijete i za majku - dodala je.

Kiretaža na živo je trenutačno isplivala kao jedan veliki problem, no Jagatić smatra da godinama upozoravaju na situacije gdje se stav žena, njihova bol i kako se osjećaju, uopće ne uzimaju u obzir.  

- Prakse su zastarjele i štetne i sami stručnjaci se mogu uvjeriti u to - dodaje. 

Postavlja se pitanje što se događa s anestezijama koje žene ne dobiju - može li ih se iskoristiti u neke privatne svrhe.

'Svaka žena zaslužuje dignitet i stručno postupanje'

Beroš ne može govoriti o mogućim manipulacijama, no ako anestezija nije iskorištena, ona ne može biti ni naplaćena, vjeruje da nitko ne iznosi anestezije i upotrebljava ih negdje drugdje.

- Činjenica je da moramo voditi računa o bolovima i svaka žena zaslužuje dignitet i stručno postupanje. Nastojat ćemo u tom smislu unaprijediti sustav - naglasio je. 

'Da, fali anesteziologa, ali to ne može biti opravdanje'

Beroš je rekao da zdravstvena inspekcija u sklopu Ministarstva zdravstva mora imati određenu autonomiju, mora djelovati izvan sustava kako ne bi došlo do klasičnog sukoba interesa.

- Svi nalazi zdravstvenih inspekcija bit će javno dostupni - kazao je i dodao: 'Prisutan je nedostatak anesteziologa, ali to ne može opravdati ovakvo postupanje. U ingerenciji ravnatelja bolnice je da osigura posao, u Ministarstvu se nikada nismo oglušili na zahtjeve za dodatne specijalizacije za anesteziologe, za primanje dodatnih anesteziologa. Omogućujemo i posao anesteziolozima koji su u mirovini - svim silama se trudimo unaprijediti zdravstveni sustav'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag