Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dvije trećine lokala krši propis: Turistima daju samo predračun

None Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

Izdavanje predračuna, ponuda, narudžbi i sličnih dokumenata umjesto fiskaliziranih računa najteži je porezni prekršaj i prema prekršiteljima se primjenjuju sve zakonom dopuštene mjere uključujući i zabranu rada

Uz "srpanjsku rupu" i smanjen broj turista koji posjećuju Hrvatsku, ovo ljeto obilježava i novi oblik porezne utaje: davanje predračuna turistima umjesto pravih fiskalnih računa, piše u četvrtak Večernji list.

Porezne vlasti napominju da su u prvih sedam mjeseci ove godine pokucale na vrata oko deset tisuća lokala i drugih privrednih subjekata, obveznika fiskalizacije, te da su kod dvije trećine njih otkrili propuste u provedbi propisa. Koliko je poduzetnika umjesto računa uručilo predračun nije poznato, ali ako je suditi prema odgovoru Porezne uprave, čije su kontrole ciljane i u pravilu dolaze u lokale čiji su im papiri i prometi sumnjivi, polovica uočenih prekršaja mogla bi se opisati kao bezazleno i nenamjerno kršenje propisa, no svaki četvrti lokal u koji su ušli inspektori zaradio je novčanu kaznu i prekršajnu prijavu, piše dnevnik.

Nefiskalizirani računi nisu novost u poslovanju poduzetnika i oni ih izdaju kada poslovnim partnerima šalju informativne ponude ili kada nisu sigurni da će oni platiti račun. Predračun nije novost, ali novost s početka ove godine i posljednjeg kruga porezne reforme jest da je država obvezala poduzetnike da na svakom takvom predračunu velikim slovima napišu da to nije fiskalizirani račun pa su pojedini vlasnici lokala gostima izdali predračune koji izgledaju kao računi. Pojedini konzultanti smatraju da pri tome nisu puno ni griješili jer se lokal smije služiti informativnim računom ako ne zna hoće li konačni račun biti plaćen karticom ili gotovinom. 

"Izdavanje predračuna, ponuda, narudžbi i sličnih dokumenata umjesto fiskaliziranih računa najteži je porezni prekršaj i prema prekršiteljima se primjenjuju sve zakonom dopuštene mjere uključujući i zabranu rada", rekli su iz Porezne uprave za Večernji list. (tob) 

Tema: Hrvatska

Komentari (38)
  • pa vi njima smanjite porez da bi nas joše više krali,ugostiteljska mafija

    15. 8. 2019,   09:03
  • Moze porez bit 1 posto,ugostitelji opet nece izdavat račune. A ovim shemama se ne sluze samo ugostitelji,nego svi. I automehanicari i ostale usluzne djelatnosti

    15. 8. 2019,   09:45
  • Tijekom moga boravka na moru u prvoj polovini osmoga mjeseca,područje Tučepa,bio sam svaku večer sa obitelji na večeri,ali niti u jednom restoranu nisam dobio ispravan račun.Ovim putem želio bih pohvaliti vlasnika lokala" MICIGEN",gdje sam svaki put dobio fiskaliziran račun.

    15. 8. 2019,   10:16