Obavijesti

News

Komentari 76

'I doktorica Kaleb pogriješila je jer mu nije odmah dala kisik...'

'I doktorica Kaleb pogriješila je jer mu nije odmah dala kisik...'
2

U nadzoru je utvrđeno da su dječaka pregledali svi liječnici kod kojih je dolazio, odnosno da nije točno da pregleda nije bilo, kako se to neko vrijeme govorilo u medijima

VIDEO

Iako je Hrvatska liječnička komora u petak zatražila da javno objavi nalaz stručnog nadzora o propustima u liječenju malog Gabrijela i dovelo do tragedije, što je dovelo do smrti dječaka, njihovo izvješće već je našlo put u medije. Jutarnji list objavio je nalaz inspekcije prema kojem je utvrđeno da su pogriješile dvije zaposlenice Hitne pomoći, ali i pedijatrica dr. Ksenija Kaleb. 

U nadzoru je utvrđeno da su dječaka pregledali svi liječnici kod kojih je dolazio. Nalaz govori da je njegova teška bolest počela u petak, 7. prosinca, kad je u pratnji majke došao kod svoje pedijatrice. 

Liječnica mu je poslušala pluća, ali nije imao povišenu temperaturu i bio je “dobrog općeg stanja”. Pedijatrica je, kaže se, pregled učinila prema pravilima struke jer mu je pregledala i grlo, opipala trbuh...

Metković je u panici: Djecu voze na pretrage u Dubrovnik
Metković je u panici: Djecu voze na pretrage u Dubrovnik

Utvrdila je da mu je grlo malo crveno i da je izdisaj malo produžen. Kako je dječak ranije imao bronhitis, “za svaki slučaj” liječnica je rekla majci da ga dovedu opet u subotu da ga “posluša” i propisala mu Sumamed ako se povisi temperatura i stanje pogorša. Dječak je dobio Sumamed, a ne penicilin jer je bio alergičan na taj lijek. Nažalost, pokazalo se da je baš Sumamed bio jedan od razloga što je bolest brzo napredovala jer je bio rezistentan na Sumamed.

Pomogla je Gabrijelu, a sada će liječnica biti jedina kažnjena?
Pomogla je Gabrijelu, a sada će liječnica biti jedina kažnjena?

Najveća drama počinje u noći s nedjelje na ponedjeljak. Otac je ponovno došao s dječakom na Hitnu oko dva ujutro. U smjeni je bila druga liječnica. Otac joj je kazao da je dječaka zaboljelo u desnom prsištu, što ga je probudilo, i zato su došli na pregled. Poslušala mu je pluća, pregledala grlo i zasićenost kisikom. Kako je dječak rekao da ga više ništa ne boli, uputila je oca da ga u ponedjeljak dovede pedijatru na pregled. No, po HLK-u liječnica je učinila “stručni propust jer nije učinila cjeloviti klinički pregled, a to znači da mu nije izmjerila primjerice krvni tlak, puls...”, a drže i da je veću pažnju trebala posvetiti boli u prsima na koju se dijete požalilo.

HLK želi objaviti nalaz nadzora u slučaju smrti malog Gabrijela
HLK želi objaviti nalaz nadzora u slučaju smrti malog Gabrijela

Kulminacija se, pokazuje izvješće, događala u ponedjeljak ujutro, kad je otac s dječakom “šetao” od vrata do vrata. Kako im je rečeno, javili su se u pedijatrijsku ordinaciju, ali bila je gužva i medicinska je sestra rekla ocu da će morati čekati jer je u tom trenutku bilo puno pacijenata. U HLK drže da liječnik koji nije primio dječaka nije dogovoran “jer nije ni znao što se zbiva u čekaonici”, a medicinska sestra očito nije prepoznala težinu situacije. Otac je odlučio otići s djetetom na Hitnu, ali oni ga opet šalju pedijatru!?

Konačno ga prima dr. Ksenija Kaleb koja “savjesno prema pravilima  struke pregledava dječaka i postavlja radnu dijagnozu desnostrane upale pluća, sepse i septičnog šoka”, tj. utvrdila je da je dijete vitalno ugroženo. Više mu nije mogla izmjeriti zasićenost kisikom, tlak... a puls je bio slab. S ocem vodi dječaka na Hitnu i ostavlja liječnici koja je dežurala. Unatoč očito točno postavljenoj dijagnozi i hitnoj odluci da dijete mora u bolnicu, povjerenstvo drži da je po pravilima struke trebala “neodgodivo početi liječenje vitalno ugroženog djeteta, a to znači da mu je trebala dati kisik, krenuti s liječenjem drugim antibiotikom te otvoriti venski put za infuziju, donosi Jutarnji list.

Liječnica je već ranije rekla da nije imala kisik i ampule antibiotika, a da je smatrala da će venski put brže otvoriti liječnica na Hitnoj koja je u istoj zgradi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa