Obavijesti

News

Komentari 33

Dvoje 'babaca': 'Upisali smo, a nismo znali što je to primalja'

Dvoje 'babaca': 'Upisali smo, a nismo znali što je to primalja'
2

MUŠKA BABICA: Danijelu i Jobu bilo je čudno što je u razredu bilo 26 djevojaka, no shvatili su za mjesec dana. Djevojke su navijale da ostanu u njihovom razredu

VIDEO

Do nedavno je zanimanje “babica” bilo rezervirano za žene, no već nekoliko godina i poneki mladić odluči se upisati se u školu za primalje. Jedan od njih je 21-godišnji Danijel Kovačić iz međimurskog Novakovca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:03

Oduvijek je znao da se želi baviti medicinskom strukom. Prije dvije godine završio je Srednju školu Čakovec za primalju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Htjeli smo moj prijatelj Job i ja upisati smjer medicinskog tehničara, no nismo bili primljeni. Onda mi je Job predložio da upišemo smjer za primalje. Nismo tada uopće znali što je to i tek smo nakon mjesec dana shvatili o čemu je riječ. U razredu je bilo 26 djevojaka i nas dvojica. Profesori su nam predlagali da se prebacimo u gimnaziju jer što ćemo mi u babicama... A i neki drugi su nas s podsmijehom gledali. No djevojke su navijale da ostanemo u njihovu razredu i ostali smo. Bilo nam je vrlo lijepo. Zavolio sam taj posao i ne bih ga mijenjao ni za jedan drugi u toj ili bilo drugoj struci - kaže Danijel, koji je odstažirao u Županijskoj bolnici u Čakovcu.

Prošao je sve odjele, ginekologiju, rodilište, rađaonicu, neonatologiju i ginekološku polikliniku. Tijekom stažiranja svi su bili vrlo zadovoljni, te očekuje i zaposlenje u toj bolnici.

Te sreće nije bio Ivan Marinić (24) iz Gornje Vrbe kraj Slavonskog Broda koji je bio prva prva muška primalja u Hrvatskoj. No Ivan je odselio u Njemačku i tamo našao posao u struci. A Danijel pranira i upisati izvanredni studij za višu primalju. Mama Mirjana Murk je zadovoljna je sinovim izborom zanimanja.

Majka je ponosna na njega 

- On je vrlo emocionalan i iskren i to je baš posao za njega. Volim reći da je on moja dobrica - kaže mama, koja je Danijela i njegovu tri godine stariju sestru Barbaru, nakon razvoda, odgajala sama. Danijel je tijekom stažiranja prošao i trudničku ambulantu, gdje su ga, kaže, katkad ostavljali i samog znajući da je svladao potrebne vještine.

- Kad bi žene došle u ambulantu, ja bih se zezao s njima. Smatrao sam, ako su već došle ujutro, da će im biti ljepši dan ako se netko malo našali. Veselio sam se radu u rađaonici, no kad sam prvi put bio na porođaju, svi su mislili, pa i ja, da ću se onesvijestiti. No brzo sam se navikao. U rađaonici su sve mlade žene i bio sam sretan što mogu pomoći, pa i pošaliti se s njima tijekom osam, pa i više sati iščekivanja i teškog porođaja - kaže Danijel, koji je prvi put bio na porođaju malog Lovre, kojeg je ponosno uzeo u naručje. U rađaonici sretne i kolegice koje su došle rađati. S tatama se uvijek šali.

- U šali bih tate znao pitati treba li ih držati za ruku. Sretan sam jer sam odabrao zanimanje u kojem se rađa novi život.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.