Obavijesti

News

Komentari 26

Dvojica pod istragom: Prikrili ratni zločin kod Hr. Kostajnice?

Prvookrivljenika se tereti da kao komandant Štaba TO Kostajnica, a drugookrivljenik kao član Štaba TO Kostajnica i zapovjednik Vojne policije pri Štabu TO Kostajnica, nisu ništa poduzeli da zaustave zločine

VIDEO

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo je istragu protiv 82-godišnjeg hrvatskog državljanina i 66-godišnjeg muškarca nepoznatog državljanstva, osumnjičenih za ratni zločin protiv hrvatskih ratnih zarobljenika i protiv hrvatskog civilnog stanovništva na području Hrvatske Kostajnice u rujnu 1991. godine.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici počinili ratne zločine od 12. pa do neutvrđenog dana u rujnu 1991. na području Hrvatske Kostajnice i uže okolice, tijekom oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojba Republike Hrvatske i paravojnih formacija dijela pobunjenog lokalnog srpskog stanovništva i njemu pridruženih snaga Jugoslavenske vojske (JNA), objavio je u srijedu ŽDO Zagreb na svojim internetskim stranicama.

Zločini su počinjeni nakon što je Štab teritorijalne obrane Kostajnica 12. rujna 1991. organizirao i proveo predaju i zarobljavanje većeg broja pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH (MUP) i Zbora narodne garde (ZNG) te hrvatskih civila, na lokacijama na brdu Djed i mostu preko Une prema Bosanskoj Kostajnici, te mještana Hrvatske Kostajnice.

Prvookrivljenika (1936.) se tereti da kao komandant Štaba TO Kostajnica, a drugookrivljenik (1952.) kao član Štaba TO Kostajnica i zapovjednik Vojne policije pri Štabu TO Kostajnica, nisu ništa poduzeli da zaustave i spriječe podređene nad kojima su imali formalne i stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora, iako su znali za njihova nedjela, navodi zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Naime, okrivljenicima podređene osobe, prilikom predaje i razoružanja pripadnika MUP-a RH, ZNG-a i civila u Bosanskoj Kostajnici i na brdu Djed, 12. rujna 1991., izdvojili su od ostalih zarobljenika osam pripadnika pričuvnog sastava hrvatske policije, jednog pripadnika ZNG-a te dva hrvatska civila i odveli ih u Mečenčane gdje je bio Štab TO Kostajnica.

Iste noći 12./13. rujna 1991. u Donjem Hrastovcu, pripadnici jedinice TO Kostajnica, pod zapovijedanjem komandanta odreda N. B. (danas pokojni) i po njegovoj naredbi, ubili su osmoricu zarobljenih hrvatskih policajaca i civila radi osvete za pogibiju nekolicine pripadnika TO Kostajnica.

Osnovano se sumnja i da je 13. rujna 1991. na  tadašnjem stočnom sajmu u Hrvatskoj Kostajnici, ubijen jedan zarobljeni hrvatski policajac, pri čemu se 66-godišnjeg drugookrivljenika tereti da je pokušao zataškati i prikriti stvarne okolnosti ovog ratnog zločina, te je jednom od svojih podređenih vojnih policajaca naredio da s mrtvog tijela skine "lisice", kako bi se prikrilo da je hrvatski policajac ubijen kao ratni zarobljenik i da su mu ruke bile vezane na leđima.

Budući da obojica okrivljenika nisu zaustavila ni sankcionirala te ratne zločine protiv hrvatskih ratnih zarobljenika i civila, njima podređeni pripadnici srpskih paravojnih postrojba su ih nastavili.

Tako su pripadnici TO "Kostajnica" i njima pridruženi pripadnici Jedinice milicije za posebne namjene Kaline Komogovina tzv. "Šarenih" ubili osmero hrvatskih ratnih zarobljenika i četvero hrvatskih civila na lokacijama Plavićevac i Babina Rijeka, a potom su ih zakopali u masovne grobnice na tom području, dok se dvojici hrvatskih civila nakon zarobljavanja i kraćeg boravka u dijelu Hrvatske Kostajnice pod nazivom Tirol, gubi svaki trag zbog čega se i danas vode kao nestali, navodi ŽDO Zagreb.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.