Obavijesti

News

Komentari 3

Dvojica radikalnih islamista osuđeni za pripremanje napada

Njihova meta trebali su biti objekti državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, te zgrada MUP-a Tuzlanske županije

VIDEO

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je osudio dvojicu islamista na četiri odnosno dvije i pol godine zatvora zbog planiranja terorističkih napada 2018. na policiju državne i županijske, tuzlanske policije, izvijestio je portal Detektor koji prati procesuiranja pred državnim  sudom.

Maksim Božić, pravoslavni Srbin koji je prešao na islam, i Edin Hastor, Bošnja musliman, obojica članovi ultrakonzervativnog selefijskog pokreta, proglašeni su krivim za suradnju s neimenovanim osobama kako bi došli do oružja i eksplozivnih naprava.

Kako je sudac Anđelko Marijanović rekao, Božić i Hastor su planirali i pripremali na području BiH teroristički napad, a njihova meta trebali su biti objekti državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, te zgrada MUP-a Tuzlanske županije.

“U svrhu izvršenja planiranog terorističkog čina Božić je sredinom lipnja 2017. zatražio od zaštićenog svjedoka A da mu, nakon što pribavi oružje za izvršenje planiranog terorističkog čina, snimi video-oporuku o smrti u džihadu i objavi u medijima poslije izvršenja djela. U tu svrhu je u ožujku 2018.  Hastor, znajući da Božić planira izvršenje terorističkog čina i to napad na zgradu SIPA-e u Istočnom Sarajevu i MUP-a Tuzlanske županije, osigurao prostorije vlastite obiteljske kuće za potrebe izvršenja terorističkog čina koji su spriječili pripadnici SIPA-e”, naveo je Marijanović.
Zaštićeni svjedok A je svojim iskazom, kako je naveo sudac Marijanović, u cijelosti potvrdio namjeru Božića i Hastora da počine terorističke napade, a iskaz ovog svjedoka poklapa se s iskazima drugih svjedoka.
Uhićeni su u srpnju 2018., a policija je zaplijenila bombe, automatsko oružje, pancirke i drugu vojnu opremu.

Radikalni islamski selefijski pokret učvrstio se tijekom rata u Bosni i Hercegovini, a zagovarali su ga strani borci koji su se dolazili boriti na strani bošnjačke Armije BiH. Zajedno s njima  iz zemalja arapskog zaljeva financiran je dolazak propovjednika koji su zagovarali selefijski oblik Islama. Prema ranijim procjenama sigurnosne agencije u BiH više tisuća njihovih pripadnika predstavlja sigurnosnu prijetnju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava