Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Džihadisti srušili zrakoplov sirijskog režima, pilot zarobljen

Posljednjih dana snage režima napreduju na terenu i potiskuju džihadiste i pobunjenike. Režim je u srijedu napredovao u smjeru Khan Sheikhouna

Džihadisti su srušili zrakoplov sirijskog režima i zarobili pilota, što je prvi takav slučaj nakon vojne eskalacije posljednjih mjeseci na sjeverozapadu Sirije, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Lovac Suhoj je nadlijetao područje istočno od Khan Sheikhouna, ključnog grada na juhu Idliba, rekao je direktor NGO Rami Abdel Rahmane.

Pilota su zarobili džihadisti Hayat Tahrir al-Cham, bivši sirijski ogranak al Qade, koji dominiraju regijom, rekao je Rahmane.

Dodao je da je to prvi srušeni sirijski zrakoplov nakon što su režim i ruski saveznik počeli krajem travnja gotovo svakodnevno bombardirati pokrajinu Idlib i dijelove susjednih pokrajina Alepa, Hame i Latakije.

Oko 820 civila je stradalo u bombardiranjima, navodi SOHR. Više od 400.000 osoba je raseljeno u toj regiji u kojoj živi 3 milijuna ljudi, prema podacima UN-a.

Osim HTS-a u toj regiji se nalazi i nekoliko drugih skupina pobunjenika i oni i dalje izmiču kontroli predsjednika Bashara al-Assada, više od 8 godina od početka sirijskog sukoba. 

Posljednjih dana snage režima napreduju na terenu i potiskuju džihadiste i pobunjenike. Režim je u srijedu napredovao u smjeru Khan Sheikhouna i sada se nalazi 4 kilometra zapadno od grada nakon što su zauzeli 5 okolnih sela, rekao je Rahmane.

U ratu u Siriji koji je počeo 2011. poginulo je više od 370.000 ljudi i više milijuna je raseljeno. 

 

Komentari (6)
  • Sirijski režim? Snage hrvatskog režima ušle u Knin i potiskuju pobunjenike ?

    14. 8. 2019,   23:19
  • Koji naslov, sirijski režim. Zašto tako za svaku državu na svijetu ne napište režim. Očito je podržavanje umjerenih glavosječa koji će izgubiti i Idlib i di će onda ? Onda će bit cviljenja, pa će svako malo bit razrušena ''zadnja bolnica'', nešto kao u Aleppu. Terorističke bijele kacige će odglumit neki napad i za sve okriviti Rusiju i Siriju koji se jedini istinski bore protiv horde koljača koje od 2011.siju terorizam i nemir u Siriji.

    14. 8. 2019,   22:58
  • Da li je HV režimska vojska ? Da li je Kita diktator ? Da li je u RH diktatura ? Ajmo odgovoriti , glavni uredniće , pošto se sramite dati bar iniciale autora članka !

    16. 8. 2019,   12:56