Obavijesti

Promo sadržaj

Ebola kuca na vrata u novim epizodama serije "Vruća zona"

Ebola kuca na vrata u novim epizodama serije "Vruća zona"
3

Prikazi znanstvenih istraživanja u filmovima i televizijskim serijama izazivaju pažnju gledatelja jer svojim edukativnim sadržajima hrane našu znatiželju o svijetu oko nas

Posebno je uzbudljivo kada se znanost ispreplete s istinitim ljudskim pričama i nastojanjima da se svijet učini boljim i ljepšim mjestom za život. National Geographic je s igranom serijom temeljenoj na istinitim događajima „Vruća zona“, koja se prikazuje nedjeljom u 21:55h, donio uvjerljivu, ali i napetu znanstvenu seriju koja prati skupinu istraživača i vojnika koji su se našli su se na prvoj liniji obrane od epidemije virusa ebole u SAD-u krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća.

U prve dvije epizode serije „Vruća zona“ gledatelji su se mogli upoznati s radom znanstvenice američke vojske Nancy Jaax (Juliannna Margulies) u laboratoriju 4. razine biološke sigurnosti u Institutu za medicinska istraživanja američke vojske (USAMRIID), gdje rukuje s najopasnijim virusima. Nakon što su jednoga dana 1989. godine poslani uzorci zaraženih čimpanzi iz obližnjeg istraživačkog centra, Jaax uz pomoć samouvjerenog kolege i virologa dr. Petera Jahrlinga (Topher Grace) otkriva kako su čimpanze zaražene filovirusom, do tad slabo poznatog oblika virusa koji uzrokuje visoku zarazu i smrtnost kod oboljelih. Odlučna u namjeri da otkrije uzrok virusa, Jaax uz pomoć svog mentora i stručnjaka za ebolu dr. Wadea Cartera (Liam Cunningham) saznaje kako se ipak radi o filovirusu ebole. No može li Jaax sa svojim timom zaustaviti virus prije nego što prijeđe na ljude i zaprijeti stanovnicima SAD-a?

79467

U epizodi „Charlie Foxtrot“ koja će se prikazati 22. rujna u 21:55h na National Geographic-u, gledatelji mogu vidjeti početke istraživanja virusa ebole. U priču ulazi Travis Rhodes (James D'Arcy) iz Centra za suzbijanje bolesti koji je zajedno s dr. Carterom među prvima istraživao i pokušao zaustaviti epidemiju ebole u Africi tijekom sedamdesetih godina. I dok se Rhodes želio vratiti kući u SAD nakon uzimanja uzorka krvi zaražene osobe, Carter je namjeravao ostati u Africi i saznati pravu prirodu novootkrivenoga virusa kako bi ga mogao suzbiti u ključnom trenutku. U 1989. godini, predstavnici vladinih agencija ne vjeruju kako je ebola došla na američko tlo te su zabrinuti oko mogućeg širenja panike od zaraze. U međuvremenu, radnik znanstveno-istraživačkog centra za ispitivanje na primatima razbolijeva se, a Jaax sumnja kako je zaraza ebolom prešla na ljude. Nakon što su rezultati testiranja na virus pozitivni, vladine agencije pristaju poslušati Jaax koja ozbiljno shvaća nedostatak protokola za sprječavanje širenja smrtonosnih virusa u SAD-u. 

Nastavak serije „Vruća zona slijedi pukovnicu Jaax i ekipu iz USAMRIID-a u pripremama za eutanaziju zaraženih primata u istraživačkom centru. Svakodnevna smrtonosna opasnost u kojoj se nalazi Nancy Jaax izaziva veliku nervozu u njezinu domu. Njezin muž Jerry (Noah Emmerich) dogovara se s generalom da umjesto svoje supruge vodi tim USAMRIID-a za brigu o životinjama u istraživački centar kako bi usmrtili primate te tako uklonili izvor virusa. Nancy, iako povrijeđena, na kraju pristaje na Jerryjevu odluku. Osim toga, u epizodi „Potrošan“ koja će biti prikazana 22. rujna u 22:55h na National Geographic-u, Jaax sumnja na svoga mentora dr. Wadea Cartera kojemu je opsesija razotkrivanja opasnosti od ebole pomutila razum pa donosi odluke koje nisu u skladu s njegovim moralnim vrijednostima. Ostali zaposlenici istraživačkog centra testiraju se na virus, dok se svi pitaju ima li među njima još zaraženih.

79468

Pukovnicu Nancy Jaax glumi briljantna Juliannna Margulies, poznata po ulogama u popularnim serijama „Dobra žena“ i „Hitna služba“, a ujedno je i dobitnica prestižnih nagrada Zlatni globus i Emmy. Njoj se pridružuju velika glumačka imena kao što su Liam Cunningham (“Igra prijestolja”) u ulozi dr. Wadea Cartera, Nancynog saveznika u trci sprječavanja širenja virusa i Noah Emmerich (“Amerikanci”) u ulozi Jaaxinog supruga, potpukovnika Jerryja Jaaxa, koji ne oklijeva riskirati život kako bi zaustavio širenje virusa ebole. Fascinantna znanstvena serija „Vruća zona“ koja se prikazuje nedjeljom na National Geographic-u, podsjetnik je na uvijek prisutnu opasnost od širenja zaraznih i smrtonosnih bolesti te kako požrtvovanost hrabrih ljudi često je jedino što stoji na putu globalnoj epidemiji.

U glavnim ulogama: Julianna Margulies kao Nancy Jaax, Noah Emmerich kao Jerry Jaax, Topher Grace kao Peter Jahrling, Liam Cunningham kao Wade Carter, James D'Arcy kao Travis Rhodes, Paul James kao Ben Gellis.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Papa Siksto V. - "Božji urbanist" koji je od Rima napravio metropolu
PROMO

Papa Siksto V. - "Božji urbanist" koji je od Rima napravio metropolu

Matej Sunara istražuje arhitektonsku baštinu Pape Siksta V. u Rimu, koji je obnovio crkve, sagradio palače, fontane i vodovod, te popločao ulice radi bolje povezanosti grada

Fantastični okusi, vrhunski stručnjaci i nezaboravna zabava na Weekend Food Festivalu
PROMO

Fantastični okusi, vrhunski stručnjaci i nezaboravna zabava na Weekend Food Festivalu

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja na treći po redu Weekend Food Festival.
Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!