Obavijesti

News

Komentari 26

Egipatski predsjednik pozvao je EU na borbu protiv terorizma

Egipatski predsjednik pozvao je EU na borbu protiv terorizma
1

Terorizam se kao kuga proširio svijetom. Europska unija i arapski svijet moraju surađivati kako bi zajednički riješili taj izazov, rekao je al-Sisi na početku prvog summita čelnika EU-a i Arapske lige

VIDEO

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pozvao je u nedjelju u Sharm el Sheikhu Europsku uniju da udruži snage s arapskim državama u borbi protiv terorizma.

"Terorizam se kao kuga proširio svijetom. Europska unija i arapski svijet moraju surađivati kako bi zajednički riješili taj izazov", rekao je al-Sisi na početku prvog summita čelnika EU-a i Arapske lige u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheikhu.

Al-Sisi predsjedava sastankom na vrhu zajedno s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Čelnici 50-tak zemalja članica EU-a i Arapske lige okupili su se u nedjelju na dvodnevnom summitu u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheikhu na svom prvom sastanku na vrhu na kojem će razgovarati o jačanju gospodarske i političke suradnje, migracijama i sigurnosnim pitanjima.

Predsjednik Europskog vijeća Tusk ukazao je i na razlike koje dijele dvije organizacije.

"Svjestan sam da ima razlika između nas. Nismo ovdje da bismo se pretvarali da se slažemo oko svega. Ali, dijelimo zajedničke izazove i zajedničke interese. Danas smo tu da pojačamo našu suradnju na korist naših naroda. Moramo to raditi zajedno i ne prepustiti to globalnim moćnicima koji su daleko od naše regije", rekao je Tusk.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini istaknula je prije početka summita kako ovo nije sastanak samo o migracijama, nego i jačanju gospodarske suradnje te o mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Za Europsku uniju od iznimne je važnosti suradnja sa sjevernoafričkim zemljama u pitanjima migracija. Domaćin summita Egipat često se spominje kao primjer zemlje koja učinkovito sprječava migrante da s njezina teritorija krenu prema Europu. 

Među članicama Arapske lige ima dosta autoritarnih režima, koji ne drže do ljudskih prava.

Mogherini je izjavila da će se razgovarati o svim pitanjima, pa i onim najtežim.

"Budite sigurni da ćemo otvoreno i iskreno rješavati sva pitanja, čak i ona najteža. Nema tabua ni s jednim našim partnerom", rekla je Mogherini.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izrazio je želju da EU i arapski svijet zajedno brane temeljne vrijednosti.
"Htio bih da zajedno branimo temeljne vrijednosti - poštovanje ljudskih prava i toleranciju", rekao je u svom govoru Juncker.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"