Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Einsteinovo pismo mlađahnoj studentici prodano na aukciji

None Foto: RONEN ZVULUN 7

Za znanstvenu istraživačicu ispod čijih sam stopala sjedio i spavao puna dva dana prijateljski suvenir, piše u potpisanoj poruci na njemačkom iz listopada 1921. dvostruko mlađoj studentici kemije Elisabetti Piccini

Poruka koju je napisao Albert Einstein talijanskoj znanstvenici koja je odbila sastati se s njim prodana je na dražbi u utorak zajedno s drugim pismima koja su ostala iza slavnog fizičara.

- Za znanstvenu istraživačicu ispod čijih sam stopala sjedio i spavao puna dva dana prijateljski suvenir - piše u potpisanoj poruci na njemačkom iz listopada 1921. dvostruko mlađoj studentici kemije Elisabetti Piccini koja je živjela kat iznad njegove sestre Maje u Firenci.

A letter written by Albert Einstein in 1928 is seen before it is sold at an auction in Jerusalem | Autor: RONEN ZVULUN Foto: RONEN ZVULUN

Poruka je prodana za 6.100 američkih dolara u dražbovnoj kući Winner's Auctions & Exhibitions u Jeruzalemu.

Prema dražbovnoj kući Einstein je tada imao 42 godine i bio je pred osvajanjem Nobelove nagrade. Tijekom posjeta gradu "Einstein je bio vrlo zainteresiran upoznati je. No, Elisabetta je bila vrlo povučena i sramila se upoznati tako slavnu osobu", napisala je kuća na internetskoj stranici.

Na dražbi je za 103.000 dolara prodana poruka iz 1928. na kojoj je, prema dražbovnoj kući, Einstein skicirao ideje za "Treću fazu teorije relativnosti".

Pismo ohrabrenja na engleskom iz 1946. upućeno američkom veteranu Drugog svjetskog rata koji je želio postati znanstvenik prodano je za 6100 dolara.

Proteklog listopada dražbovna kuća prodala je još jedno Einsteinovo pismo iz 1922. u kojem razmišlja o sreći a nastalo je nakon što je saznao da je dobio Nobelovu nagradu vrijednu 1,3 milijuna dolara.

Komentari (1)
  • Nikakva nauka. Einstein ju je htio ,bumo rekli onak po Zagorski. I to je normalno.

    7. 3. 2018,   17:12