Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Einsteinovo pismo prodali su na dražbi za 32.000 dolara

None Foto: AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Einstein, koji je tri mjeseca ranije osvojio Nobelovu nagradu, iz njemačkog je glavnog grada otputovao pošto su ekstremni desničari ubili ministra vanjskih poslova Waltera Rahenaua, njegova prijatelja

Pismo Alberta Einsteina iz 1922. godine u kojemu govori o svojim strahovima kada je posrijedi porast antisemitizma u Njemačkoj, više od deset godina prije dolaska nacista na vlast, prodano je na dražbi u Izraelu za 32.000 dolara. 

"Ovdje se kuhaju ekonomski i politički mračna vremena. Mogu reći da sam sretan što sam u prilici otići od svega toga", napisao je tada 43-godišnji fizičar sestri Mariji nakon što je napustio Berlin i otišao na mjesto koje se u pismu ne spominje, piše Reuters. 

Einstein, koji je tri mjeseca ranije osvojio Nobelovu nagradu, iz njemačkog je glavnog grada otputovao pošto su ekstremni desničari ubili ministra vanjskih poslova Waltera Rahenaua, njegova prijatelja, židova, nakon čega ga je policija upozorila da bi on mogao biti idući. 

Kad su nacisti došli na vlast u Njemačkoj 1933. godine i započeli s progonom židova Einstein je držao predavanje u inozemstvu. Odrekao se državljanstva i otputovao u Sjedinjene Države gdje je i ostao. 

"Posebno u ovom pismu je to što je Einstein čak 10 godina ranije predvidio događanja u Njemačkoj", rekao je Meron Eren, suutemeljitelj jeruzalemske dražbovne kuće Kedem koja je pismo ponudila na aukciji. 

 

Komentari (1)
  • Nacisti ekstremni desničari??? A da nisu možda ipak ekstremni ljevičari? Nisu li Hitler i Staljin bili saveznici i zajedno okupirali Poljsku? Nisu li po istom planu i programu htjeli okupirati cijeli svijet?

    14. 11. 2018,   11:14