Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

EK je opomenula Hrvatsku: Ne šaljete otiske prstiju migranata

None Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL 2

Prema Uredbi o bazi Eurodac, podaci prikupljeni uzimanjem otisaka prstiju trebaju se poslati unutar 72 sata. Europska komisija smatra da Hrvatska to ne čini

Hrvatska je u četvrtak od Europske komisije dobila opomenu zbog povrede prava EU-a, a odnosi se na nepoštivanja Dublinske konvencije o izbjeglicama.

Naime tim sporazum je predviđeno da se izbjeglice koje ne dobiju azil u zemlju u koju su došle vrate u zemlju prve registracije u uniji. Kako je Grčka pod nerazjašnjivim okolnostima dobila sudsku presudu kojom je proglašena nehumanom državom prva zemlja EU u koju su ušle izbjeglice je Hrvatska odnosno Mađarska.

- Osim nas koliko znam opomenu su dobile Italija, Grčka, Bugarska i Mađarska . Nama je opomena upućena zbog toga što ne dostavljamo podatke o registriranim izbjeglicama u zajedničku bazu Eurodac. Upravo zbog toga što ne želimo postati Hot spot nakon registriranih 4000 migranata koji su ušli u našu zemlju prestali smo slati podatke. Izbjeglice i dalje registriramo i iz sigurnosnih razloga podatke ostavljamo sebi. Opomenom su nas upozorili da se u naredna dva mjeseca uskladimo s Dublinskim sporazumom ili da im dostavimo valjane razloge zbog čega postupamo suprotno. Pripremili smo svoje razloge, za koje mislim da su opravdani i danas ćemo ih uputiti Europskoj komisiji - rekao je Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova.

POGLEDAJTE VIDEO: Ostojić o razlozima nepoštivanja Dublinske konvencije

Ostojić je rekao i da mu je drago da po prvi puta on i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je rekla da se Dublinski sporazum ne provodi, imaju zajednički stav.

- Dublinska konvencija je pravljena za neko drugo vrijeme i druge situacije jer nitko nije mogao niti zamisliti ovakvu migraciju naroda - rekao je Ranko Ostojić.


Komentari (84)
  • Ako smo pametni nećemo ih ni slati. Inače ćemo postati prva država u kojoj su se registrirali i morali tražiti azil pa će Nijemci, Austrijanci i ostali, vraćati izbjeglice nama.

    10. 12. 2015,   13:49
  • EK su obični administratori koji nemaju veze sa stvarnošću.

    10. 12. 2015,   13:44
  • ranko, prikupi one šatore, tuševe i toi-toi zahode i pošalji nazad evropskoj komisiji! ako si misle zbog nekakve pomoći (ne nama, već emigrantima!) koju su dali od nas napraviti sluge, onda su fulali.

    10. 12. 2015,   14:21